“Pico de gallo”. Μεξικάνικη και δροσιστική σαλάτα

Μια γρήγορη ματιά στην Wikipedia ή σε σχετικά sites θα μας μάθει ότι η “Pico de gallo” (ή “salsa fresca”) είναι μία παρασκευή, μία σαλάτα μεξικάνικη στην προέλευσή της, βασισμένη σε ψιλοκομμένες ντομάτες, κρεμμύδια, καυτερές πιπεριές και κόλιανδρο, με την προσθήκη χυμού lime. Τίποτα το περίεργο θα μου πείτε. Αντικατέστησε τον κόλιανδρο με μαϊντανό και το lime με ελαιόλαδο

και έχεις τη βάση μίας χωριάτικης σαλάτας.

Μία πιο εκτενής (και προσεκτική) αναζήτηση θα μας δείξει ότι όλη η ουσία της σαλάτας αυτής (που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν ένα είδος “σάλτσας” και να συνοδέψει πάρα πολλά πιάτα αλλά και σάντουιτς), είναι το μαρινάρισμα όλων των ψιλοκομμένων υλικών (γι’ αυτό και ψιλοκόβονται) σε μία μαρινάδα από το χυμό των limes, τα φύλλα του κόλιανδρου και τις καυτερές πιπεριές.

Οι Μεξικανοί τη λένε και “salsa picada” (“ψιλοκομμένη σάλτσα”) ή και “salsa bandera” (“σάλτσα- σημαία”, επειδή τα χρώματά της, το κόκκινο της ντομάτας, το λευκό του κρεμμυδιού και το πράσινο του κόλιανδρου και της καυτερής πιπεριάς, παραπέμπουν στα χρώματα της ισπανικής σημαίας).

Keywords
Τυχαία Θέματα
“Pico, Μεξικάνικη,“Pico, mexikaniki