Συνεργατικό Καφενείο Θησείου 6

Η ανεργία ήταν μόνο η αφορμή για τη δημιουργία του «Συνεργατικού Καφενείου 6» στο Θησείο.

Λίγα λόγια για το μαγαζίΤο όνομα του χώρου διηγείται με έναν τρόπο την ιστορία των 6 που το δημιούργησαν, μια ιστορία αντίθετη με το lifestyle των προηγούμενων χρόνων και τις μοντέρνες καφετέρειες. Είναι απλά το καφενείο της γειτονιάς τους.

Το καφενείο άνοιξε τον Αύγουστο του 2012. Όλα ξεκίνησαν όμως δυο χρόνια νωρίτερα, όταν η Γιώτα και η Μάγδα -γειτόνισσες που τα παιδιά τους πήγαιναν στο ίδιο σχολείο- βρέθηκαν χωρίς

δουλειά. Μετά από πολύωρες συζητήσεις, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα καφενείο-ζωντανό πυρήνα για τη γειτονιά. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα μιας ομάδας, ώστε όλοι να προσφέρουν και να μοιράζονται το ωράριο της δουλειάς. Έτσι προστέθηκε η Κλειώ, η Μαρία, ο Δημήτρης και τελευταίος ο Γιώργος, που ήρθε για να τους βοηθήσει με κάποιες ξυλουργικές εργασίες και «κόλλησε».

Τα χρήματα για την εκκίνηση δανεικά, που έπρεπε να επιστραφούν άμεσα. Ό,τι μπορούσαν να φτιάξουν μόνοι τους, λοιπόν, το έκαναν. Δυο πόρτες βρέθηκαν στα σκουπίδια και μετατράπηκαν σε τραπέζια, πάνω στα οποία τυπώθηκαν σκακιέρες. Το μακρύ ράφι που έφτιαξε ο Γιώργος γέμισε αμέσως από βιβλία. Πάνω από το ράφι μια τεράστια τοιχογραφία με τη συνάντηση ενός αγοριού κι ενός κοριτσιού. «Είναι η στιγμή του έρωτα και τη ζωγράφισε ένας φίλος μας, ο εικαστικός Μανώλης Αναστασάκος» μου εξηγούν. Σε ένα από τα αυτοσχέδια φωτιστικά κρέμονται παιχνιδάκια των παιδιών τους και σε ένα άλλο βιβλία-μινιατούρες από τη συλλογή της Μαρίας. Οι δυο λιτοί ξύλινοι καναπέδες και το παλιό τετράγωνο τραπέζι ήρθαν από το σπίτι της γιαγιάς της Γιώτας στη Μυτιλήνη και βάφτηκαν με λαδομπογιά.

Τι παραγγέλνουμεΤα σνακ και τα γλυκά γίνονται με σπιτικά προϊόντα ή από μικρούς παραγωγούς. «Στάνταρ γλυκά δεν υπάρχουν. Είναι όλα χειροποίητα και φτιάχνονται ανάλογα με το κέφι της καθεμιάς μας και την έμπνευση της στιγμής. Ενίοτε φτιάχνουμε και γλυκά του κουταλιού, όταν όμως μας τελειώσουν, παίρνουμε από έναν μερακλή παραγωγό στη Θήβα, γιατί χρησιμοποιεί συνταγές της γιαγιάς του». Τα παγωτά καταφθάνουν από ένα εργαστήρι, ο γλυκόπιοτος καφές, χωρίς έντονη οξύτητα, έχει τη σφραγίδα Republic, ενώ τα βότανα για τα αφεψήματα είναι βιολογικά και έρχονται από τη Νάξο. Όλα εκτός από το «καϊνάρι», ένα αναζωογονητικό μείγμα επτά μπαχαρικών, που το κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό ένας παππούς στην Αγιάσο και το φέρνει από τη Μυτιλήνη η Γιώτα. Από εκεί είναι και το λικέρ σέρι, που φτιάχνει μια μικρή ποτοποιία του νησιού. Εδώ, ό,τι καινούργιο προϊόν ανακαλύπτουν, δοκιμάζεται και κρίνεται από τους περίοικους, που θεωρούν το καφενείο -δικαίως- μια συνέχεια του σπιτιού τους.

Συνεργατικό Καφενείο Θησείου 6, Τριών Ιεραρχών 21 (σταθμός μετρό «Κεραμεικός»), Θησείο, τηλ. 210-34.51.813.
Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα