Πώς ξεχωρίζουμε τις καλές ντομάτες

Κατά τη διάρκεια της βόλτας μας στη βιολογική αγορά του Πειραιά (Τετάρτες, 16.30-19.30, στην πλ. Πηγάδας) ρωτήσαμε τους βιοκαλλιεργητές Ευτύχη Καραδήμα και Γιάννη Μέλλο για τα μυστικά της καλής ντομάτας. Πού θα βρούμε γευστικές και μυρωδάτες ντομάτες, στη λαϊκή ή στο σούπερ μάρκετ; Πώς θα τις διαλέξουμε και τι πρέπει να προσέχουμε όταν τις αγοράζουμε;

 

Εποχικότητα

Υπαίθριες ντομάτες θα βρούμε από τις αρχές του Ιουλίου και μετά. Όσες βρίσκουμε μέχρι τότε είναι προϊόντα θερμοκηπίου.

Αυτό δεν σημαίνει πως οι ντομάτες θερμοκηπίου δεν είναι νόστιμες.

 

Φρεσκάδα

Ένα δείγμα για να ελέγξουμε τη φρεσκάδα της ντομάτας είναι το κοτσάνι. Όσο πιο χλωρό και τρυφερό, τόσο πιο φρέσκια η ντομάτα.

 

Χρώμα

Οι ντομάτες πρέπει να είναι ομοιόχρωμες σε όλη την επιφάνεια. Η φυσική γιαλάδα στη φλούδα της ντομάτας είναι ένδειξη ζωντάνιας. Αν έχουν γίνει παρεμβάσεις με φάρμακα τότε το ζωηρόχρωμο κόκκινο γίνεται μουντό.Μια κίτρινη στεφάνη γύρω από το κοτσάνι της ντομάτας δείχνει την αδυναμία του φυτού να απορροφήσει κάλιο από το έδαφος. Αυτό συμβαίνει κυρίως στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

 

Αφή

Η ντομάτα που δεν προορίζεται για μαγείρεμα, αλλά για σαλάτα πρέπει να είναι κρουστή και σφιχτή στην αφή. Την ελέγχουμε πιέζοντάς την απαλά με τα δάχτυλά μας.

 

Οσμή

Μυρίστε την! Η μύτη είναι αλάνθαστος κριτής. Αν μια ντομάτα δεν έχει καθόλου μυρωδιά, προσπεράστε και κατευθυνθείτε στον επόμενο πάγκο.

 

Σπόρος

Η ντομάτα πρέπει να έχει σπόρο μέσα, πώς αλλιώς θα «διαιωνιστεί» το είδος;

 

Λαϊκή αγορά vs σούπερ μάρκετ

Στα περισσότερα σούπερ μάρκετ θα βρούμε πανομοιότυπες ντομάτες, αρκετά σκληρές μιας και «οφείλουν» να είναι ανθεκτικές στη μεταφορά. Στη λαϊκή αγορά ο ανταγωνισμός είναι μεγαλύτερος, όχι μόνο στην τιμή αλλά και στην ποιότητα. Εδώ θα βρούμε διάφορες ποικιλίες και ποιότητες ντομάτας. Στη βιολογική αγορά, η ντομάτα μπορεί να έχει μαζευτεί την ίδια ή την προηγούμενη μέρα. Παράλληλα, η προσωπική επαφή με τον παραγωγό διευκολύνει τη διαδικασία της διαλογής.

 

Κόστος

Στη βιολογική αγορά οι ντομάτες κοστίζουν περί τα 2 ευρώ το κιλό, ενώ στη συμβατική λαϊκή η τιμή τους κυμαίνεται στα 0.50 με 1 ευρώ. Οι ώριμες ντομάτες που χρησιμοποιούμε στις σάλτσες κοστίζουν λιγότερο και στη βιολογική και στη συμβατική αγορά.

 

Η γεύση πάνω απ’ όλα

Βασικό κριτήριο δεν είναι άλλο από τη γεύση. Δοκιμή, δοκιμή, δοκιμή μας προέτρεψαν οι εν λόγω παραγωγοί. Μη ντραπείτε να ζητήσετε στη λαϊκή να σας ανοίξουν μια ντομάτα για να τη δοκιμάσετε. Έτσι, δεν θα χρειαστεί να γυρίσετε σπίτι για να διαπιστώσετε αν το προϊόν που πήρατε είναι αρκούντως καλό ή όχι.

Keywords
Αναζητήσεις
πως ξεχωριζω τις καλες ντοματες
Τυχαία Θέματα