Ποια είναι τα «ελληνικά» κρουτόν;

Σου περίσσεψε ψωμί; Ok, καταρχάς δεν το πετάς. Το κρατάς στο ψυγείο για κάμποσες μέρες και, όταν θες να φτιάξεις μπιφτέκια, κεφτέδες, σουτζουκάκια κ.λπ., το μουλιάζεις και το βάζεις στο μείγμα του κιμά. Το άλλο που μπορείς να κάνεις είναι κρουτόν (πάτησε εδώ για να δεις το video).

 

Μένουμε στο θέμα «κρουτόν» και αν θες να δοκιμάσεις και κάτι ακόμα, διαφορετικό, ιδού μια πρόταση: Αφαιρείς την κόρα από το ψωμί με ένα μαχαίρι, κόβεις με τα χέρια την ψίχα σε κομμάτια

και τα αλέθεις στο μούλτι μέχρι να γίνουν λεπτά ψίχουλα. Σε ένα τηγάνι (κατά προτίμηση αντικολλητικό) ζεσταίνεις λίγο λάδι και ρίχνεις τα ψίχουλα. Προσθέτεις και λίγο αλάτι να νοστιμίσουν και τα ψήνεις ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά και να γίνουν τραγανά. Αυτό θα σου πάρει περίπου 5-6 λεπτά, αλλά θυμήσου: πρέπει να ανακατεύεις διαρκώς για να ψηθούν ομοιόμορφα.

 

Μπορεί να τα αρωματίσεις με το αγαπημένο σου ξερό μυρωδικό (π.χ. θυμάρι, δεντρολίβανο, ρίγανη), μπαχαρικό (π.χ. κύμινο ή κόλιανδρο σε σκόνη), σκόρδο (1 ολόκληρη σκελίδα που θα πετάξεις μετά) κ.ά. Το μείγμα της φωτογραφίας το έφτιαξα προσθέτοντας λίγη καπνιστή πάπρικα στο τελευταίο ανακάτεμα.

 

Πού θα τα χρησιμοποιήσεις; Στις σαλάτες σου, στο ψητό φιλέτο κοτόπουλου, στο κοκκινιστό, σε πιλάφια και ριζότι, σε σούπες, σε χόρτα τσιγαριαστά κ.λπ. μόνο που θα τα βάλεις την τελευταία στιγμή, στο σερβίρισμα. Η μαγείρισσα και συγγραφέας Εύη Βουτσινά μού λέει ότι αυτό το κοντιμέντο απαντάται στην παραδοσιακή μας κουζίνα: στη Θεσσαλία το λένε «ψίχα» κι εκεί το πασπαλίζουν πάνω από λαμπριάτικους κρεομεζέδες. Γιατί, λοιπόν, να μη βαφτίσουμε αυτή την παρασκευή «ελληνικά κρουτόν»;

Keywords
Αναζητήσεις
κρουτον τι ειναι, τι ειναι τα κρουτον
Τυχαία Θέματα
  • Τελευταία Νέα Κατηγορίας Συνταγές