Ο παλιός νερόμυλος

Ενας από τους παλαιότερους νερόμυλους στην Κυπαρισσία, ξαναλειτουργεί και προσφέρει εκτός φυσικά από φρεσκοαλεσμένο αλεύρι και τσίπουρο, μαρμελάδες, λικέρ, κρίταμο τουρσί και τα περισσότερα καλούδια της ελληνικής επαρχίας.

Πανέμορφη η ελληνική επαρχία, με την φύση να οργιάζει, την μοναδική της ποικιλομορφία, την παράδοση της. Κι όμως, λίγο η εγκατάληψη, λίγο τα ερειπωμένα κτίρια και τα επαγγέλματα που χάνονται, είναι αρκετά για να μας θλίβουν και να μας απογοητεύουν. Και να, ως εκ θαύματος η ελπίδα ήρθε για να μείνει, με την επαναλειτουργία ενός νερόμυλου. Οχι όμως ενός τυχαίου μύλου.

Καταρχήν χρονολογείται πριν από το 1850, ήταν γνωστός με το όνομα ο μύλος του Κατσαπρόκου ή του Μαυρογένη και βρίσκεται στην Κυπαρισσία. Η οικογένεια Ιμιρζιάδη τον αγόρασε, τον αναπαλαίωσε και τον επαναλειτουργεί, ευτυχώς και με τις τρεις παλιές του ιδιότητες: Μύλος, Καφενείο και Παντοπωλείο. Το σιτάρι αλέθεται από τον μυλωνά κ. Νάσο Σμέρδη, τα καλούδια, όπως μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, αποξηραμένα βότανα, λικέρ κ.α. γεμίζουν τα ράφια του παντοπωλείου, τα ροφήματα και τα ποτά φτιάχνονται δια χειρός της συζύγου του Άννας και πίνονται από όλους τους κατοίκους της γύρω περιοχής και τους επισκέπτες στο καφενείο. Το περιβάλλον ονειρικό, με ρυάκια, πλατάνια, γεφύρια αλλά και οπωροφόρα και κηπευτικά.

Δοκιμάσαμε το αλεύρι του μύλου, ένα αλεύρι ολικής άλεσης από μαλακό σιτάρι, ποικιλία Νέστος και πρόκειται για ένα νόστιμο και δυνατό αλεύρι με εξαιρετική συμπεριφορά τόσο σε ψωμί αλλά και σε ζυμάρι πίτσας. Με ένα τηλεφώνημα μπορούμε να το έχουμε στο σπίτι μας και η τιμή του ξεκινά από 2,50 €. Επίσης, τώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, μπορούν να μας ετοιμάσουν γιορτινά καλάθια με προϊόντα επιλογής μας, ώστε να τα δωρίσουμε στα αγαπημένα μας συγγενικά και φιλικά πρόσωπα.

Στο τεύχος 91 του περιοδικού «Γαστρονόμος», εκ παραδρομής γράφτηκε λάθος το τηλέφωνο επικοινωνίας. Το σωστό τηλέφωνο για πληροφορίες είναι: 2761 025 797 αλλά το βρίσκουμε και στο facebook: opaliosneromylos
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ο παλιός νερόμυλος,