Μια σπουδαία χρονιά για το Κτήμα Αβαντίς

Το 2013 προβλέπεται μια εξαιρετική χρονιά για τα κρασιά του Κτήματος Αβαντίς. Ο τρύγος ξεκίνησε στις 4 Αυγούστου, περίπου 1 εβδομάδα νωρίτερα από ό,τι συνήθως και έχει το παράδοξο να είναι ημερολογιακά πρώιμος και ουσιαστικά όψιμος. Ο ηπιότερος χειμώνας οδήγησε σε πρώιμη έκπτυξη των οφθαλμών του αμπελιού και άρα πρώιμη έναρξη του βλαστικού κύκλου κατά 15 ημέρες. Στην συνέχεια το εξαιρετικά δροσερό καλοκαίρι που ακολούθησε στην Εύβοια, συνέτεινε

σε έναν ιδιαίτερα μακρύ περκασμό, άρα σε οψίμηση των σταφυλιών περίπου μία εβδομάδα αργότερα. Έτσι, προέκυψε η φαινομενική πρωιμότητα των σταφυλιών της μιας εβδομάδας, αλλά με εξαιρετικό μέχρις στιγμής αποτέλεσμα.

Η πρώτη ποικιλία που τρυγήθηκε ήταν το Sauvignon Blanc. Το καμάρι του Απόστολου Μούντριχα, Syrah, τρυγήθηκε περίπου στο τέλος Αυγούστου με εξαιρετική φαινολική ωρίμανση και εκπληκτική ποιότητα. Όλα τα σταφύλια ήταν πεντακάθαρα από πλευράς υγείας, χωρίς ίχνος προσβολής από ασθένειες και μύκητες.

Όσον αφορά τo Ασύρτικο στην Σαντορίνη για το νέο μας κρασί Αβαντίς Σαντορίνη, ο τρύγος έγινε την παραμονή και την επόμενη ημέρα της Παναγίας. Η παραγωγή των σταφυλιών ήταν μειωμένη κατά 30-40%, αλλά με εξαιρετική ποιότητα, τραγανή οξύτητα και ορυκτότητα.

Ο τρύγος ολοκληρώθηκε το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου με Trebbiano, όψιμο Μοσχάτα και

Μαυροκουντούρα. Τα λευκά κρασιά του 2013 δείχνουν εντυπωσιακά, με καθαρά ποικιλιακά αρώματα και οξύτητες. Τα ερυθρά υπόσχονται πλούτο, συμπύκνωση και ευγενικές ώριμες ταννίνες. Τα πάντα μαρτυρούν μια σπουδαία χρονιά!

Το Κτήμα Αβαντίς Λευκό 2013 (απόλυτα εντυπωσιακό) είναι το πρώτο λευκό κρασί του νέου τρύγου του Κτήματός μας και αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του στα ράφια έως τις 20 Οκτωβρίου.

Διακρίσεων συνέχεια

Πριν λίγες ημέρες ενημερωθήκαμε για 2 νέα Χρυσά μετάλλια στην Κίνα. Συνολικά τα κρασιά Αβαντίς έχουν αποσπάσει για το 2013, 16 μετάλλια από διεθνείς Διαγωνισμούς Κρασιού (Decanter World Wine Awards 2013, International Wine Challenge 2013, Finger Lakes Finger International Wine Competition 2013, Berliner Wein Trophy 2013, China Wine Awards 2013, Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης 2013).

Η συνέχεια στα μπουκάλια Αβαντίς…

Keywords
Τυχαία Θέματα