Η Ελληνική Κουζίνα στα καλύτερά της!

Προσγειώθηκε στο τραπέζι μας σε ψηλό ποτήρι, σαν να ήταν κοκτέιλ. Στη βάση του είχε ζελέ φτιαγμένο από ούζο και ξερά σύκα. Ακριβώς από πάνω, ήταν τοποθετημένοι μικροί κύβοι ψημένου χταποδιού, στολισμένοι με λεπτές φέτες κρεμμυδιού, και πασπαλισμένοι διακριτικά με μαύρο πιπέρι, το οποίο εξασφάλιζε στη γεύση την απαραίτητη ισορροπία. Κι όμως, αυτό το «εξωτικό» πιάτο που μύριζε ελληνική θάλασσα, στο μενού αναφερόταν απλώς ως «Χταπόδι στη σχάρα». Αυτό, λοιπόν, σημαίνει δημιουργική κουζίνα. Να παίρνεις φρέσκα υλικά από

τον τόπο σου, να τα συνδυάζεις ιδανικά μεταξύ τους και να δημιουργείς γεύσεις που σε ταξιδεύουν. Αυτό ακριβώς έκανε και η σεφ Νένα Ισμυρνόγλου την πέμπτη μέρα του «Sani Gourmet Festival».

Στο εστιατόριο «Sea You Up», το οποίο βρίσκεται στην αρχή της μαρίνας της Σάνης, παρουσίασε ένα μενού βασισμένο σε ελληνικά προϊόντα. Άλλωστε, «Νέα Ελληνική Κουζίνα», είναι και η θεματική του φεστιβάλ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Ραβιόλια από παντζάρι γεμιστά με μπακαλιάρο, σπαγγέτι αγγουριού, τυρόπιτα από φέτα Σπερχειάδας (ούτε πολύ αλμυρή, ούτε πολύ πικάντικη, αλλά πολύ ιδιαίτερη και αρμονικά συνδυασμένη με το πετιμέζι), κι ένας εντυπωσιακός μουσακάς με αρνί και κρούστα γιαουρτιού, ήταν μερικά από τα πιάτα που παρέλασαν από το τραπέζι μας.

Φυσικά, το μενού συνοδευόταν κι από τα κατάλληλα κρασιά. Θα σταθώ στο λευκό κρασί «Lenga», του κτήματος «Αβαντίς», το οποίο προηγήθηκε της τυρόπιτας. Σπάνια γεύση, με αδιόρατα γλυκά στοιχεία, που στο τέλος σου αφήνει μια βελούδινη αίσθηση στη γλώσσα.

Γύρω μας, πολύς κόσμος, οι περισσότεροι από το εξωτερικό (Αγγλία, Ρωσία), δοκίμαζε με περιέργεια τα πιάτα, ρωτούσε για τα συστατικά, έπινε εκστασιασμένος το νέκταρ του ελληνικού αμπελώνα. Με άλλα λόγια, μάθαινε τη χώρα μας μέσα από αυτό το ανεπανάληπτο ταξίδι γεύσης. Εξερευνούσε μια χώρα κρυμμένη, που μόλις γνωρίσεις τις δυνατότητές της, νιώθεις την ανάγκη να τη χειροκροτήσεις. Στο τέλος της βραδιάς, το παρατεταμένο χειροκρότημα στη σεφ Νένα Ισμυρνόγλου, η οποία πέρασε από όλα τα τραπέζια για να ευχαριστήσει προσωπικά τους προσκεκλημένους, μόνο τυχαίο δεν ήταν!

Sani Gourmet Festival, Σάνη Χαλκιδικής, 10-19 Μαΐου 2013, www.sanigourmet.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελληνική Κουζίνα,elliniki kouzina