Γευστική απογείωση

Επιβεβαιώνοντας τη θέση της ως μία από τις κορυφαίες διεθνείς αεροπορικές εταιρείες, η Emirates κατέκτησε τον τίτλο της «Καλύτερης Αεροπορικής Εταιρείας στον Κόσμο». Και δεν σταμάτησε εκεί...

Στον ίδιο διαγωνισμό, όπως παρουσιάστηκε από την Skytrax στα World Airline Awards 2013, αναδείχθηκε «Καλύτερη Αεροπορική Εταιρεία Μέσης Ανατολής» ενώ απέσπασε το βραβείο «Καλύτερη Ψυχαγωγία Εν Πτήσει στον

Κόσμο» για ένατη συνεχή χρονιά. Επίσης τον Ιούλιο 2013 αναδείχτηκε ως η «Best Airline Food and Wine» των Frequent Business Traveller, Globe Runner. Σε μια εποχή που όλα υφίστανται εκπτώσεις, αεροπορικές εταιρείες που δίνουν ακόμα σημασία στα γεύματά τους αποτελούν αντικείμενο συζητήσεων.

Μια συζήτηση που έγινε με τον Robin Padgett Divisional Vice President του Catering της Emirates, υπεύθυνο για τις γευστικές απογειώσεις.

-Πως αισθάνεστε που κάθε μέρα πρέπει να ταΐσετε κάποια εκατομμύρια ανθρώπους;

R.P. Είναι παράλληλα μια μεγάλη ευθύνη αλλά και μια μεγάλη πρόκληση δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με μια παγκόσμια πελατειακή βάση με ποικίλες γαστρονομικές συνήθειες. Αλλά μας αρέσει τόσο να αναλαμβάνουμε ευθύνες όσο και να αποδεχόμαστε προκλήσεις. Μην ξεχνάτε ότι για το Ντουμπάι το φαγητό είναι σημαντικό μέρος τα κουλτούρας και της φιλοξενίας του. Μ’ αυτό κατά νου και ως οικοδεσπότες στις πτήσεις μας, πρέπει να είμαστε γενναιόδωροι και προσεκτικοί με το φαγητό που σερβιρουμε. Γενναιόδωροι για να είμαστε σίγουροι ότι οι πελάτες μας έχουν εξαιρετικό φαγητό και προσεκτικοί ώστε να στεκόμαστε στο ύψος των προσδοκιών τους για τα γεύματα που τους σερβίρουμε.

-Ποια είναι η φιλοσοφία τροφοδοσίας στα αεροσκάφη της Emirates που την κάνουν να συζητιέται ως διαφορετική από τις υπόλοιπες;

R.P. Είμαστε όλοι παθιασμένοι με το φαγητό στην Emirates.Η ομάδα που σχεδιάζει τα γεύματα αποτελείται από υψηλής εκπαίδευσης σεφ με μεγάλη εμπειρία. Η τροφοδοσία είναι η πρώτη τους σκέψη μόλις ξυπνήσουν το πρωί και αυτή που τους κάνει ονειρεύονται στον ύπνο τους το βράδυ!

Όλα αρχίζουν με την απλή αποδοχή ότι τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στην παρασκευή ενός πιάτου πρέπει να είναι τα καλύτερα. Είναι ανώφελο να έχεις σπουδαίες συνταγές αν τα υλικά δεν είναι τα σωστά. Ετσι οι σεφ μας περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους στην προμήθεια πρώτων υλών από όλο τον κόσμο ώστε να δημιουργήσουν νόστιμα, ορεκτικά πιάτα.

Επίσης ξέρουμε ότι η σημασία στη λεπτομέρεια είναι πολύ σημαντική, έτσι συνεχώς επανεξετάζουμε όσα έχουμε κάνει, τσεκάρουμε κάθε γεύμα που μπαίνει στο αεροσκάφος πολλές φόρες για να είμαστε σίγουροι ότι είναι τέλειο.

-Ποια είναι η θεμελιώδης διαφορά ανάμεσα στην προετοιμασία ενός γεύματος για ένα εστιατόριο και ενός για ένα αεροσκάφος;

R.P Το ύψος! Στα 10.000 μέτρα το γευστικό προφίλ των περισσοτέρων ανθρώπων μειώνεται στο 1/3. Αυτό σημαίνει ότι θέλει προσεκτική σκέψη ποιες γεύσεις λειτουργούν καλά και πώς να καρυκεύεις σωστά τα πιάτα. Βρήκαμε π.χ. πως πιάτα πλούσια σε ντομάτα λειτουργούν καλά , γιατί υπάρχουν γεύσεις που μοιάζει να μην επηρεάζονται από το ύψος.

-Πόσα γεύματα σερβίρετε κάθε μέρα;

R.P Σερβίρουμε 200.000 γεύματα καθημερινά στις πτήσεις μας ανά την υφήλιο.

-Υποθέτω ότι τα μενού θα εξαρτώνται από τον τελικό προορισμό της πτήσεις. Πόσο οι τοπικές γαστρονομίες σας εμπνέουν και σας επηρεάζουν;

R.P Εμπνεόμαστε από την πολυπλοκότητα των παγκόσμιων στυλ κουζίνας και ναι, γενικά προσπαθούμε να έχουμε μενού με τις γεύσεις των προορισμών των πτήσεων μας.Ειτε είναι κάρυ για την Ινδία, είτε σούσι για την Ιαπωνία, προσπαθούμε πάντα να μαθαίνουμε από τους ντόπιους.

-Ξέρουμε πως σχεδόν όλες αεροπορικές εταιρίες δίνουν προσοχή στα μενού που σερβίρουν σε business και πρώτη θέση.Τι γίνεται με τα μενού της οικονομικής στην Emirates;

R.P H αγάπη για το αντικείμενο ,ας είναι ανεξάρτητη από την θέση. Περνάμε πολύ χρόνο να σχεδιάζουμε γενναιόδωρα ισορροπημένα γεύματα για την οικονομική θέση. Εμείς θέλουμε όλοι οι επιβάτες, ανεξάρτητα επαναλαμβάνω της θέσης που ταξιδεύουν, να αφήνουν το αεροσκάφος ευτυχισμένοι!

-Οι περισσότερες εταιρίες σερβίρουν πια «πλαστικό» φαγητό σε μεγάλες ή μικρές πτήσεις. Πόσο δύσκολο είναι να σερβίρεις υγιεινή και νόστιμη τροφή και πως η emirates το καταφέρνει;

R.P Εμεί δίνουμε όλη την βαρύτητα στο να σερβίρουμε αληθινά γεύματα, ακόμα και στις μικρής διάρκειας πτήσεις μας. Επειδή δεν υπάρχει αρκετός χρόνος δεν είναι δικαιολογία να μην σερβίρεις νόστιμα ισορροπημένα γεύματα.

-Είστε εταιρεία μιας αραβικής χώρας όπου το κρασί δεν είναι παραδοσιακά αποδεκτό. Αλλά στις πτήσεις σας σερβίρονται εκλεκτά κρασιά και στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι έχετε μια από τις πλέον εντυπωσιακές κάβες, την Les Cloς.

R.P Ξέρουμε ότι το κρασί δεν είναι για όλους τους επιβάτες μας. Ομως το αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά γιατί έχουμε μια διεθνή πελατεία που περιμένει -και πολύ σωστά- φαγητό και ποτό υψηλού επιπέδου εστιατορίου στις πτήσεις μας. Η ομάδα μου κι εγώ γυρίζουμε τον κόσμο ψάχνοντας για τα καλύτερα κρασιά από το Bordeaux, Nappa, Barossa, Marlborough κλπ. Με φροντίδα, έχουμε χτίσει σχέσεις συνεργασίας με τους καλύτερους οινοπαραγωγούς στον κόσμο δίνοντας έτσι στους πελάτες μας την ευκαιρία να δοκιμάζουν στις πτήσεις μας τα καλύτερα κρασιά.

Αν πετάξετε με Emirates και βρεθείτε στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι αναζητήστε την κάβα Les Clos μια από τις πλουσιότερες κάβες σε σπάνια και ακριβά κρασιά και αποστάγματα.Οι αεροσυνοδοί της Emirates εκτός του ότι είναι πανέμορφες με το μοναδικό κατακόκκινο κραγιόν τους, είναι το πιο πολύγλωσσο πλήρωμα καμπίνας που έχω συναντήσει. Το πιθανότερο είναι πως θα συναντήσετε και κάποια ελληνίδα.Αν έχετε κάποιες ιδιαίτερες διατροφικές απαιτήσεις ζητήστε τις από την εταιρία όταν θα κάνετε την κράτηση σας.Να θυμάστε: ginger για την αεροπορική αδιαθεσία. Πάρτε ένα ginger ale από το καροτσάκι με τα αναψυκτικά. Νερό, σέλερι και βιταμίνη C για την αεροπορική ανησυχία. Κρέας, λαχανικά και φρούτα , για να φτάσετε ξεκούραστοι στον προορισμό σας.
Keywords
Τυχαία Θέματα
Γευστική,gefstiki