Γαστροτουρισμός στη Σαντορίνη

Στη Σαντορίνη, τον προηγούμενο μήνα, στη διάρκεια του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε, με θέμα «Τουρισμός και γαστρονομία», στο πλαίσιο του Ετους Γαστρονομίας Σαντορίνης 2013, ανακάλυψα πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η επινοητικότητα ενός καλού μάγειρα, χωρίς να θυσιάσει τίποτε από τη γεύση. Στο νησί υπάρχουν κοντά δέκα εστιατόρια που καταφέρνουν να δημιουργήσουν πιάτα υψηλής γαστρονομίας, ισάξια πολλών αστεράτων εστιατορίων του εξωτερικού, αξιοποιώντας τα ταπεινά προϊόντα του νησιού, όπως η φάβα, η άσπρη μελιτζάνα και το κατσαρό, χοντρόφλουδο αλλά πεντανόστιμο ντοματάκι. Υπάρχουν

ακόμη δεκατρία οινοποιεία, τα μισά εκ των οποίων παράγουν εξαιρετικής ποιότητας, μοναδικά στον κόσμο, κρασιά. Και βέβαια το νησί διαθέτει ξενοδοχειακή υποδομή υψηλών προδιαγραφών.

Εχει, λοιπόν, όλες τις προδιαγραφές για να καταγραφεί και να αναδειχθεί ως γαστρονομικός προορισμός. Τη δυνατότητα αυτή πιστοποίησε και στην εισήγησή του ο Αμερικανός Ερικ Γουλφ, πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης Γαστρονομικού Τουρισμού, που βρέθηκε στη Σαντορίνη προσκεκλημένος ως ομιλητής στο συνέδριο. Ο ίδιος, μάλιστα, σκιαγράφησε το προφίλ του αγγλόφωνου γαστρονομικού ταξιδευτή. Νέος, μορφωμένος, με εισόδημα 50.000 - 55.000 δολάρια ετησίως. Οχι τελικά και τόσο απλησίαστος. Μάλιστα, όπως σημείωσε, όλοι οι τουρίστες είναι δυνητικά «γαστρονομικοί τουρίστες». Αλλωστε, τα εδέσματα που δοκιμάσαμε σε κάποιο ταξίδι μας δεν αποτελούν πάντα σημαντικό τμήμα της διήγησής μας όταν επιστρέφουμε; Τα προϊόντα και τα φαγητά αποτελούν μέρος της ταυτότητας ενός τόπου, μία ακόμη εμπειρία για κάθε ταξιδιώτη.

Την ίδια στιγμή, προκύπτει το ερώτημα αν η παραγωγή ενός τόσο μικρού τόπου μπορεί να υποστηρίξει τις ποσοτικές απαιτήσεις μεγάλου αριθμού τουριστών. Ηδη φέτος, καθώς αυξήθηκαν οι αφίξεις στο νησί, τα τοπικά οινοποιεία σχεδόν ξεπούλησαν, ενώ, όπως ανέφερε ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Σελήνη», Γιώργος Χατζηγιαννάκης, «τη μυζήθρα με την οποία φτιάχνουμε τα μελιτίνια στη Σαντορίνη την παίρνουμε από την Ιο».

Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα, στο επίπεδο της γαστρονομίας και όσον αφορά τουλάχιστον τον τουρισμό και την προβολή της Ελλάδας, να συνεργαστούμε; Μήπως «δεν πειράζει» να μιλάμε για τυριά από τις Κυκλάδες ή ακόμη καλύτερα από την Ελλάδα; Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Γουλφ επισήμανε ότι πολλοί Αμερικανοί θεωρούν ότι η μεσογειακή διατροφή είναι μία ακόμη δίαιτα...

Keywords
Τυχαία Θέματα