Αστέρια υπό αμφισβήτηση

Κουβέντες γύρω από τον οδηγό Μισελέν και την αξιοπιστία του.

Τo L'Assiette Champenoise, ένα οικογενειακό εστιατόριο στην πόλη Reims στη βορειοδυτική Γαλλία, είναι το νεότερο μέλος του κλειστού κλαμπ των -27 πια- εστιατορίων που διαθέτουν τρία αστέρια Μισελέν στη χώρα. Η γαλλική έκδοση του οδηγού απένειμε φέτος 3 αστέρια μόνο σε αυτό και υπεύθυνος για την «μοντέρνα και δημιουργική κουζίνα του με τα ευγενή υλικά», είναι ο 39χρονος Αρνό Λαλεμέν, σεφ

και ιδιοκτήτης.

Όλα αυτά εν μέσω μιας πολύ έντονης δημόσιας συζήτησης για το αν τα κριτήρια του περίφημου οδηγού είναι πλέον κατάλληλα και αν τηρείται η αντικειμενικότητα. Μάλιστα τα φετινά αποτελέσματα είχαν διαρρεύσει στον Τύπο αρκετές ημέρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση. Υπεύθυνος για τη διαρροή ένας διάσημος γάλλος κριτικός γαστρονομίας που δημοσίευσε τα αποτελέσματα στη στήλη του σε εβδομαδιαίο περιοδικό, ο Ζιλ Πουντλόφσκι του περιοδικού Le Point. Σε αυτήν, ο κριτικός νοστάλγούσε τις ημέρες που η ικανότητα των επικεφαλής του οδηγού ήταν αδιαμφισβήτητη, ενώ υποστήριζε πως το 2001 που ανέλαβε τα ηνία ο Βρετανός Ντέρεκ Μπράουν, «ο οδηγός», όπως έγραψε χαρακτηριστικά, «έχασε το μπούσουλα». Υποστήριξε μάλιστα, μιλώντας στην Guardian, ότι ο αντίπαλος του Λαλεμέν στην ίδια πόλη, Φιλίπ Μιλ και το εστιατόριό του Les Creyeres, θα ήταν πολύ καλύτερη επιλογή φέτος για την απονομή 3 αστέρων Μισελέν.

Ο σημερινός διευθυντής του οδηγού, ο Αμερικανός Μάικλ Ελις και ο Γερμανός βοηθός του, Τζουλιάν Κάσπερ, πάντως υποστηρίζουν ότι η αξιοπιστία του οδηγού δεν έχει μειωθεί στο ελάχιστο και πως η επιθυμία τους είναι να αναδεικνύουν και νεότερους σεφ. «Δεν είναι καθόλου κακό αυτό», ανταπάντησε ο Πουντλόφσκι, «αλλά γιατί ξεχνούν να αναγνωρίσουν την αξία των αδιαμφισβήτητα μεγάλων σεφ;».

Παρόλα αυτά, ο οδηγός Μισελέν συνεχίζει να θεωρείται γαστρονομική βίβλος. Η δύναμή του είναι τεράστια, μπορεί να φτιάξει και να διαλύσει καριέρες σεφ -κάποιες φορές και ζωές… Το 2003 ο διάσημος Γάλλος σεφ Μπερνάρ Λουαζό αυτοκτόνησε όταν ο οδηγός Μισελέν μείωσε τα αστέρια του εστιατορίου του από δύο σε ένα. Ο θάνατος του 52χρονου σεφ που είχε γράψει 8 βιβλία και ήταν γνωστός σε όλο τον κόσμο συγκλόνισε τον κόσμο της γαστρονομίας -και όχι μόνο. Ετσι, οι μομφές του Πουντλόφσκι μοιάζουν ακόμα σοβαρότερες, όταν από τις επιλογές του οδηγού εξαρτώνται ακόμα και ζωές. «Γιατί δεν μπορούν να βάλουν Γάλλους να διευθύνουν;» αναρωτιέται ο Πουντλόφσκι κι εμείς αναρωτιόμαστε αν όλος αυτός ο πόλεμος που έχει κηρύξει είναι δίχως συμφέροντα.

Keywords
Τυχαία Θέματα