Αβοκάντο tips ‘n tricks

Αβοκάντο, το μυστηριώδες και κρεμώδες (αν είναι αρκετά ώριμο) εξωτικό φρούτο. Το έχουμε συνηθίσει σε εξίσου εξωτικές συνταγές, παρέα με το πικάντικο κόλιαντρο, το καυτερό τσίλι και το δροσιστικό λάιμ. Ωστόσο οι ευεργετικές του ιδιότητες το έχουν φέρει αρκετά κοντά στην ελληνική γαστρονομική ιδιοσυγκρασία.

Το Αβοκάντο λοιπόν ή “ahuacatl” όπως το έλεγαν οι Αζτέκοι, είναι είναι αειθαλές δέντρο γνωστό και με την ονομασία βουτυρόδεντρο. Ανήκει στο γένος Περσέα, της οικογένειας των Δαφνοειδών και ανακαλύφτηκε στις τροπικές περιοχές του Μεξικού όπου το καλλιεργούσαν οι ιθαγενείς,

αφού ο καρπός του ήταν συστατικό της διατροφής τους.

Στη συνέχεια διαδόθηκε και σε άλλες περιοχές, από τις ΗΠΑ και τον Καναδά μέχρι την Ευρώπη και την Αυστραλία, όπου και άρχισε να καλλιεργείται κυρίως σε περιοχές με τροπικό κλίμα ή εκεί που ευδοκιμούν και τα εσπεριδοειδή, καθώς προτιμά τα γόνιμα και βαθιά εδάφη με καλή στράγγιση γιατί δεν αντέχει την υγρασία. Στην Ελλάδα άρχισε να καλλιεργείται τα τελευταία χρόνια σε περιοχές της Κρήτης, όπου καταλαμβάνει οπωρώνες με πάνω από 50,000 δέντρα που καλύπτουν έκταση 2,500 στρεμμάτων.

Το αβοκάντο έχει βουτυρώδη γεύση και είναι το μοναδικό φρούτο που περιέχει λιπαρά. Η περιεκτικότητα τους ανέρχεται στο 88% του φρούτου, αλλά πρόκειται για μονοακόρεστα λίπη, όπως ολεϊκό οξύ, και ωμέγα-3 λιπαρά που σύμφωνα με έρευνες είναι ευεργετικά για την καρδιά. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του αβοκάντο μπορούν να μειώσουν τόσο την ολική όσο και την «κακή» (LDL) χοληστερίνη, καθώς και να αυξήσουν την «καλή» (HDL) χοληστερίνη.

Περιέχει επίσης πολλά θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, μαγνήσιο, κάλιο, γλουταθιόνη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ, ψευδάργυρο και σίδηρο. Τέλος η επάλειψη με αβοκάντο προστατεύει το δέρμα και επαναφέρει την κανονική υφή και το χρώμα του.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε ότι το αβοκάντο, λόγω της πλουσιότητας των λιπαρών του έχει αρκετές θερμίδες, σχεδόν εξαπλάσιες (320) σε σχέση με άλλα φρούτα του ίδιου μεγέθους. Μία φέτα αβοκάντο έχει 50 θερμίδες και 5 γρ. λίπος, γι’ αυτό καταναλώνετε το με μέτρο, αν προσέχετε τη διατροφή σας.

Τα αβοκάντο πρέπει να καταναλώνονται αφού ωριμάσουν και όχι αμέσως μετά την συγκομιδή τους. Το ώριμο αβοκάντο έχει πιο μαλακή σάρκα και σκούρο πράσινο χρώμα.

Tip: Για να επιταχύνουμε την ωρίμανση τοποθετούμε τα αβοκάντο σε μία χάρτινη σακούλα μαζί με ένα μήλο και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 2 έως 3 μέρες. Μπορούμε να τα βρούμε στην αγορά όλο το χρόνο αλλά την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι νοστιμότερα!

Τα αβοκάντο διατηρούνται στο ψυγείο για 2 μέρες και στην κατάψυξη μέχρι 2 μήνες. Το αβοκάντο είναι ένα φρούτο που μπαίνει παντού σε σαλάτες, σούπες, σάλτσες, γλυκά και όπου αλλού μπορείτε να φανταστείτε.

Εμείς φτιάξαμε την αυθεντική μεξικάνικη σαλάτα Γουακαμόλε με κρεμμύδι και λάιμ, το συνδυάσαμε με πράσινη σαλάτα και γιαούρτι, ενώ ταιριάζει απόλυτα με ντομάτα και φέτα. Το χρησιμοποιήσαμε σαν άλειμμα στη μπρουσκέτα μας και δώσαμε δροσερή γεύση στη μους σοκολάτας και στα μπράουνις.
Μπορείτε επίσης να το κάνετε και γεμιστό με κοτόπουλο και μανιτάρια ή να το απολαύσετε σκέτο με λίγο λεμόνι.

Όπως και αν το χρησιμοποιήσετε το αβοκάντο είναι νόστιμο και θρεπτικό, το μόνο που χρειάζεται είναι φαντασία κι όρεξη για πειραματισμό!

Μπορείτε να καλλιεργήσετε μόνοι σας αβοκάντο από το κουκούτσι!

Tip: Κρατήστε το κουκούτσι του αβοκάντο, στερεώστε το με οδοντογλυφίδες ώστε να παραμένει στην επιφάνεια ενός ποτηριού με νερό και αφήστε το δίπλα από ένα ηλιόλουστο παράθυρο. Όταν βγει ο βλαστός μεταφυτέψτε το αβοκάντο σε μία γλάστρα, ποτίστε το τακτικά και αφαιρέστε συχνά φύλλα για να μεγαλώσει!

The post Αβοκάντο tips ‘n tricks appeared first on Νηστικό Αρκούδι - Συνταγές Μαγειρικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα