Alternative χειμερινές σαλάτες

Της Γεωργίας Δουκοπούλου
Διατολόγου – Διατροφολόγου

Ως γυναίκα που προσέχει τη σιλουέτα της, ως παθούσα, γιατί τα παίρνω κι εγώ τα κιλάκια μου αν δεν προσέχω, αλλά και ως διαιτολόγος, προσπαθώ συνεχώς ν’ ανακαλύπτω συνταγές ή ακόμα και να επινοώ νόστιμες παραλλαγές τους, πάνω απ’ όλα διαιτητικές, των μοναδικών τροφίμων που μπορεί κάποιος να καταναλώνει άφοβα: τα λαχανικά!

Γιατί ωραία τα βραστά και το λάχανο-καρότο τώρα το χειμώνα, αλλά πόσο να φας, ιδιαίτερα όταν έχει μόνο μια κουταλιά ελαιόλαδο; Κι αν είσαι και

σε φάση διατροφής, ιδιαίτερα μετά την κραιπάλη των εορτών, εδώ σου έχω έξυπνες και πεντανόστιμες εναλλακτικές για χειμερινές σαλάτες. Θέλουν λίγη ώρα για να ετοιμαστούν, αλλά θα σε ανταμείψουν γευστικά, συν ότι θα προκύψουν περίπου 4-5 μερίδες και για δύο μέρες θα έχεις έτοιμη σαλάτα.

Ναι, ναι, ξέρω.. Παρακαλώ, δεν κάνει τίποτα!

Μπασταρδεμένο χειμωνιάτικο μπριάμ

Μπορεί να το ‘χεις συνηθίσει να το τρως το καλοκαίρι, τώρα όμως θα το δεις με χειμωνιάτικο μάτι. Κόψε σε ροδέλες κολοκύθια και μελιτζάνες και ψήσε τα πάνω σε μία λαδόκολλα στη σχάρα του φούρνου. Φτιάξε σάλτσα ντομάτας με μπόλικο κρεμμυδάκι, σκόρδο, πιπεριές και τα μυρωδικά της αρεσκείας σου, όπως θα έφτιαχνες για μακαρόνια Νapoletana, αλλά μόνο με 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Τοποθέτησε τα ψημένα λαχανικά σε στρώσεις σ’ ένα πυρέξ, κάλυψε τα με τη σάλτσα και ψήσε τα στο φούρνο, για όσο κρίνεις ότι χρειάζεται, ανάλογα με το πόσο ζουμερή είναι η σάλτσα σου. Έτοιμο!

Tip: αν τρίψεις και λίγη φέτα, χαμηλή σε λιπαρά, από πάνω έχεις έτοιμη μία γευστικότατη «σαλάτα με τυρί».

Χόρτα αχνιστά με μανιτάρια

Αν κι εσύ είσαι λάτρης των μανιταριών, αυτή και η επόμενη σαλάτα θα σε ενθουσιάσουν!

Πήγαινε μια βόλτα στη λαϊκή και γέμισε το καλάθι σου με κάθε λογής μυρωδάτα χόρτα της εποχής και της αρεσκείας σου. Εγώ προτείνω σέσκουλα, πράσα και μυρώνια ή καυκαλίδες. Τσιγάρισε σε μία μεγάλη κατσαρόλα μπόλικο φρέσκο και ξερό κρεμμύδι, μόνο με 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Αφού καθαρίσεις και πλύνεις πολύ καλά τα χόρτα σου- αυτό είναι το κουραστικό μέρος της συνταγής- κόψε τα σε μικρά κομμάτια και μαζί με άνηθο και μαϊντανό, 1 κ.γλ. πελτέ ντομάτας αλλά και τα μανιτάρια της αρεσκείας σου (προτείνω portobello) πρόσθεσέ τα στην κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνεις και με 100ml νερό, τα μαγειρεύεις σε μέτρια φωτιά με το καπάκι κλειστό. Όταν αχνιστούν, θα μειωθεί ο όγκος τους. Εσύ θα συνεχίσεις να τα παρακολουθείς και θα προσθέτεις και λίγο νεράκι, αν κρίνεις ότι χρειάζεται. Θα καταλάβεις ότι είναι έτοιμα όταν θα έχουν μαλακώσει, υπολόγισε περίπου 30’. Τότε, πρόσθεσε 100ml κρασί λευκό και βράσε τα λίγο ακόμα, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Καλή όρεξη!

Tip: όταν είναι έτοιμα τα χόρτα σου, άνοιξε 2 «τρυπούλες» και ρίξε 2 αυγά. Καπάκωσε την κατσαρόλα μέχρι να σου ψηθούν. Μόλις έφτιαξες ένα υπέροχο διαιτητικό γεύμα, που θα μπορούσε να είναι «σαλάτα με αυγά».

Πράσα γιαχνί με μανιτάρια

Το αγαπημένο μου! Δεν θέλει και πολύ ώρα μαγείρεμα και το αποτέλεσμα θα σ’ ενθουσιάσει! Προτείνω να αγοράσεις διάφορες ποικιλίες μανιταριών- περίπου ½ κιλό. Αν είναι μικρά, άστα ατόφια ολόκληρα, τα μεγαλύτερα κόψε τα σε μικρότερα κομμάτια. Σε μια πλατιά κατσαρόλα, τσιγάρισε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι (τριμμένο) και σταδιακά πρόσθεσε 4-5 πράσα τεμαχισμένα σε ροδέλες-μόνο το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος τους- και τα μανιτάρια. Αλατοπιπερώνεις και προσθέτεις 1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας, 2-3 δαφνόφυλλα και λίγη πάπρικα. Προσθέτεις νερό μέχρι να καλυφθούν τα υλικά και τα αφήνεις σε μέτρια φωτιά, για περίπου 25-30 λεπτά. Όταν μελώσουν τα υλικά, είναι έτοιμο!

Tip: αν σ’ αρέσουν τα καυτερά, μπορείς να ρίξεις και 2-3 σταγόνες tabasco

Βελουτέ σούπα λαχανικών

All time classic και γεμάτη βιταμίνες! Λίγη φαντασία θέλει και να ξεχυθείς στα ράφια του μανάβη σου για να διαλέξεις ό,τι λαχανικά σου αρέσουν. Μπρόκολο, κουνουπίδι, καρότο, κολοκύθι, κρεμμύδια ξερά και φρέσκα, πράσο, σέλερι, σελινόριζα και μανιτάρια (χα!) είναι αυτά που προτείνω. Βράσε τα όλα μαζί με χυμό ντομάτας και νεράκι, απλά πρόσθεσε 1 ή 2 κύβους ή έτοιμο ζωμό λαχανικών, ανάλογα με την ποσότητα που φτιάχνεις. Όταν είναι έτοιμα και μαλακά, πολτοποίησέ τα είτε στο μίξερ είτε με το ειδικό μηχάνημα, για να γίνει η σούπα βελουτέ. Αλατοπιπέρωσε και πρόσθεσε την ποσότητα του λαδιού που θέλεις. Έτοιμη προς κατανάλωση!

Tip: αν προσθέσεις μία χούφτα κρουτόν, γίνεται ένα διαιτητικό και ελαφρύ βραδινό, που θα σε ζεστάνει τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Δουκοπούλου Γεωργία
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
M. +30 6947 426662
E. [email protected]

The post Alternative χειμερινές σαλάτες appeared first on Νηστικό Αρκούδι - Συνταγές Μαγειρικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα