Υγρός τάφος για 700 ψυχές η Μεσόγειος

ΡΕΠΟΡΤΑΖΥγρός τάφος για 700 ψυχές η ΜεσόγειοςΔευτέρα, Απρίλιος 20, 2015 - 14:48

Η Μεσόγειος μετατράπηκε ακόμη μία φορά σε υγρό τάφο για εκατοντάδες μετανάστες που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις εμπόλεμες ζώνες. Τουλάχιστον 700 άνθρωποι φαίνεται ότι είναι τα θύματα της νέας τραγωδίας ανοικτά των ακτών της Λαμπεντούζα, οι οποίοι βρέθηκαν να παλεύουν με τα κύματα όταν το πλοιάριο που τους μετέφερε αναποδογύρισε στο Λιβυκό Πέλαγος τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Εως αργά χθες το απόγευμα είχαν διασωθεί μόνο 49, ωστόσο οι δραματικές περιγραφές

των μελών της ιταλικής ακτοφυλακής που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης δεν άφηναν κανένα περιθώριο ελπίδας για περισσότερους ζωντανούς. «Προσπαθούμε να βρούμε επιζώντες ανάμεσα στα πτώματα που επιπλέουν στο νερό» είπαν Ιταλοί αξιωματούχοι.

Αν επιβεβαιωθεί ο αριθμός των νεκρών, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη τραγωδία με μετανάστες στη Μεσόγειο, όπου από τις αρχές του χρόνου πάνω από 1.500 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Χθες το απόγευμα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση με τους αρμόδιους υπουργούς και δήλωσε πως η Ευρώπη είναι μάρτυρας μιας συστηματικής σφαγής στη Μεσόγειο. Ο Ρέντσι ζήτησε την έκτακτη σύγκληση συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών για το θέμα της μετανάστευσης εντός της εβδομάδας.

Το νέο πολύνεκρο ναυάγιο στέλνει τον Ελληνα επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο στη Ρώμη για συνομιλίες με την κυβέρνηση. O κ. Αβραμόπουλος αναμένεται να επισκεφθεί την ιταλική πρωτεύουσα στις 23 του μήνα. Μάλιστα ήδη ο Ελληνας επίτροπος και ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο συνομίλησαν τηλεφωνικά προκειμένου ο πρώτος να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για το τραγικό συμβάν.

Να αναλάβει τις ευθύνες

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης κάλεσε με ανακοίνωσή του την Ευρωπαϊκή Ενωση να αναλάβει τις ευθύνες της στο φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει άμεσα να αναλάβει τις ευθύνες της, απέναντι -κυρίως- στα κύματα των απεγνωσμένων προσφύγων, αλλά και απέναντι στις ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου που τους υποδέχονται» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σακελλαρίδης και πρόσθεσε: «Το προσφυγικό είναι διεθνές ανθρωπιστικό ζήτημα που δεν μπορεί να επιλυθεί με κραυγές. Ας αφήσουμε λοιπόν τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Για ανθρώπινες ζωές μιλάμε».

«Εκφράζω τον βαθύτατο πόνο μου. Είναι άνδρες και γυναίκες σαν εμάς, αδέλφια που πεινάνε, κατατρεγμένα, τραυματισμένα, θύματα της εκμετάλλευσης και των πολέμων» ανέφερε στο δραματικό μήνυμά του ο Πάπας Φραγκίσκος.

Το τελευταίο πιο πολύνεκρο ναυάγιο στη Μεσόγειο με θύματα μετανάστες είχε συμβεί ανοικτά της Μάλτας τον Σεπτέμβριο του 2014. Περίπου 500 άνθρωποι πνίγηκαν σε ένα ναυάγιο που προκλήθηκε από τους μεταφορείς τους, οι οποίοι τους έριξαν στη θάλασσα επίτηδες προκειμένου να τους αναγκάσουν να επιβιβαστούν σε μικρότερο πλεούμενο.

Keywords
Τυχαία Θέματα