Υγρό άζωτο κατά χρόνιας βρογχίτιδας!

ΥΓΕΙΑΥγρό άζωτο κατά χρόνιας βρογχίτιδας!Πέμπτη, Αύγουστος 13, 2015 - 16:45

Μπορεί το πάγωμα των αεραγωγών να βοηθήσει τους πάσχοντες από χρόνια βρογχίτιδα; Αυτό το ενδεχόμενο εξετάζουν Αμερικανοί ερευνητές που έχουν βάλει στο μικροσκόπιο μια πρωτοποριακή θεραπεία, που προβλέπει τον ψεκασμό των αεραγωγών με υγρό άζωτο, το οποίο βρίσκεται στους -200 βαθμούς Κελσίου, με στόχο την καταστροφή των δυσλειτουργικών νεύρων που προκαλούν τον ερεθισμό στην περιοχή.

Η βρογχίτιδα εκδηλώνεται στους κεντρικούς αεραγωγούς που οδηγούν στους πνεύμονες, τους βρόγχους, οι οποίοι ερεθίζονται

και παρουσιάζουν φλεγμονή. Αυτή η κατάσταση έχει συμπτώματα όπως η δυσκολία στην αναπνοή και ο βήχας. Αν τα συμπτώματα εξαφανιστούν μέσα σε λίγες εβδομάδες χωρίς θεραπεία, η διάγνωση είναι οξεία βρογχίτιδα. Αν όμως τα συμπτώματα επιμένουν παρά τη θεραπευτική αγωγή, τότε χαρακτηρίζεται χρόνια. Στη δεύτερη περίπτωση εντάσσεται στον όρο ομπρέλα της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.

Η θεραπεία της περιλαμβάνει φάρμακα, όπως οι λεγόμενες εισπνοές για τη διευκόλυνση της αναπνοής, μέσω της χαλάρωσης των αεραγωγών. Η νέα θεραπεία με το υγρό άζωτο στοχεύει τον ιστό των αεραγωγών, τον οποίο παγώνει στη λογική της κρυοθεραπείας.

Προβληματικός ιστός

Ο ιστός με αυτόν τον τρόπο παγώνει αρχικά γρήγορα, μετά μαλακώνει και στη συνέχεια ξαναπαγώνει. Η θεωρία στην οποία βασίζεται αυτή η θεραπευτική προσέγγιση είναι ότι ο κύκλος του παγώματος - ξεπαγώματος καταστρέφει τον προβληματικό ιστό, επιτρέποντας έτσι στα υγιή κύτταρα να δημιουργήσουν νέο υγιή ιστό κι έτσι να διευκολυνθεί η αναπνοή.

Η προσέγγιση που προβλέπει την εισαγωγή του παγωμένου υγρού αζώτου στους αεραγωγούς με έναν καθετήρα που περνάει από τον λαιμό έχει χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία του οισοφάγου του Barrett, μια προκαρκινική κατάσταση του οισοφάγου, που προκαλείται από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αλλά και στη θεραπεία του καρκίνου του οισοφάγου. Διαπιστώνεται ότι το υγρό άζωτο καταστρέφει τα προβληματικά κύτταρα και δεν πλήττει το κολλαγόνο, την πρωτεΐνη που αποτελεί τη σκαλωσιά στην οποία αναγεννάται ο υγιής ιστός.

Ηδη η πειραματική εφαρμογή της θεραπείας με παγωμένο υγρό άζωτο έχει αρχίσει σε ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια σε νοσοκομεία της Βρετανίας, της Ιρλανδίας και της Ολλανδίας.

Keywords
Αναζητήσεις
ygro azwto
Τυχαία Θέματα