«Βρήκα τα ελληνικά προσφυγονήσια»

ΡΕΠΟΡΤΑΖΝακίμπ Σαουίρις«Βρήκα τα ελληνικά προσφυγονήσια»Τετάρτη, Σεπτέμβριος 16, 2015 - 16:20

Στην Ελλάδα βρήκε τα νησιά που αναζητούσε ο Νακίμπ Σαουίρις για να φτιάξει τις εγκαταστάσεις για τους Σύρους πρόσφυγες, όπως είχε προτείνει, και βρίσκεται ήδη σε διαβουλεύσεις με τους ιδιοκτήτες τους, καθώς πρόκειται για ιδιωτικά νησιά, προκειμένου να προχωρήσει το project.

Το γραφείο Τύπου του Αιγύπτιου μεγιστάνα, ο οποίος έχει περιουσία που αποτιμάται στα 3.000.000.000

δολάρια, δηλαδή περί τα 2.700.000.000 δισεκατομμύρια ευρώ, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ότι έχουν εντοπιστεί δύο νησιά που ταιριάζουν στη δημιουργία του «νησιού Αϊλάν», όπως γράφει χαρακτηριστικά. «Επικοινωνήσαμε με τους ιδιοκτήτες και εκφράσαμε το ενδιαφέρον μας για διαβουλεύσεις» προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία διευκρινίζεται ότι αν προχωρήσει η αγορά, τα νησιά θα συνεχίσουν να τελούν υπό ελληνική δικαιοδοσία. Υπαναχωρεί δηλαδή ο Νακίμπ Σαουίρις από την παλιότερη άποψή του ότι το νησί ή τα νησιά θα ανεξαρτητοποιούνταν.

Το μέλλον μιας τέτοιας συμφωνίας θα συσχετιστεί με την έγκριση από την ελληνική πλευρά της φιλοξενίας του μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων που προβλέπει η νομοθεσία της χώρας, όπως θεωρεί ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας, ο οποίος εκφράζει την ελπίδα η Ελλάδα να προσφέρει την απαραίτητη διοικητική μέριμνα.

Σύμφωνα με τον 61χρονο μεγιστάνα, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχει προσφερθεί να συμβάλει στο σχέδιο, για το οποίο απαιτούνται επενδύσεις τουλάχιστον 100.000.000 δολαρίων (περίπου 90.000.000 ευρώ). Ο Σαουίρις σκοπεύει μάλιστα να φτιάξει μια εταιρία αντίστοιχου κεφαλαίου, που θα αναλάβει τη διαχείριση των δωρεών για το «νησί Αϊλάν», όπως αποφάσισε να το ονομάσει, στη μνήμη του τρίχρονου παιδιού.

Σε αναμονή απάντησης

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Newsweek», ο Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος είπε πως έχει αποστείλει επιστολές στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι, και ότι περιμένει την απάντησή τους. «Τους έστειλα επιστολή ζητώντας άδεια να μεταφέρω τους πρόσφυγες εκεί, κι αν έχουν νησί προς πώληση, προτίθεμαι να το αγοράσω» λέει στο «Newsweek» προσθέτοντας ότι θα αποτελούσε γι' αυτόν σημαντική αρωγή μια έγκριση για τη μεταφορά των προσφύγων και την προσφορά διοικητικής μέριμνας σε ό,τι αφορά τελωνεία, ελέγχους διαβατηρίων και παροχή ειδικών δυνάμεων για την ασφάλεια.

Αν και έχει δηλώσει έτοιμος να διαθέσει ως και 200.000.000 δολάρια (180.000.000 ευρώ) γι' αυτόν τον σκοπό, δεν μπορεί παρά να χαιρετίσει την έντονη θετική αντίδραση εθελοντών και επενδυτών που δηλώνουν πρόθυμοι να βοηθήσουν. Κάνει λόγο για περίπου 10.000 e-mail με προσφορές. Μόνο δύο άνθρωποι θα έδιναν από 10.000.000 δολάρια.

Καταλήγοντας σημειώνει πως εκτός από τους πρόσφυγες η αγορά του νησιού ή των νησιών θα βοηθούσε την πληγείσα από τη λιτότητα Αθήνα. «Ξέρω ότι η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει πολλά ακατοίκητα νησιά και (σ.σ.: στην Ελλάδα) χρειάζονται χρήματα. Θα έκανε χάρη προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, αν η Ελλάδα πάρει χρήματα» λέει στο «Newsweek» σημειώνοντας πως θα ήταν καλό οι Ελληνες να βοηθήσουν σε μια ανθρωπιστική ιδέα. Παράλληλα θα έβγαζε την Ε.Ε. από ένα βάρος και θα βοηθούσε να γίνει κάτι για την κρίση με τους πρόσφυγες.

Το φιλανθρωπικό έργο και το σκίτσο που προκάλεσε σάλο

Στην πατρίδα του είναι τρίτος, στη μαύρη ήπειρο 10ος και στη φετινή λίστα των δισεκατομμυριούχων του περιοδικού «Forbes» καταλαμβάνει την 577η θέση ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη. Είναι ο Νακίμπ Σαουίρις, ο Αιγύπτιος μεγιστάνας που θέλει να αγοράσει ελληνική νησιωτική γη για να προσφέρει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους Σύρους πρόσφυγες.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αίγυπτο, ο Σαουίρις σπούδασε στην Ελβετία, προτού επιστρέψει στην πατρίδα του και αναλάβει τις επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών που είχε ιδρύσει ο πατέρας του, Ονζί. Ανέπτυξε την επιχείρηση προς διάφορες κατευθύνσεις, ενώ μεταξύ των εταιριών που έχουν περάσει από τα χέρια του είναι και η Wind Hellas. Σήμερα οι εταιρίες του ασχολούνται με διάφορες δραστηριότητες, που φτάνουν ως την εξόρυξη και παραγωγή χρυσού στον Καναδά. Εχει ακόμα επιχειρηματική δράση σε Αυστραλία, Πακιστάν, Νότια Κορέα και Αργεντινή.

Στην προσωπική του ζωή ο Αιγύπτιος μεγιστάνας είναι παντρεμένος και έχει τέσσερα παιδιά.

Σκάνδαλο με χορεύτριες

Ωστόσο μάλλον του αρέσει το «ωραίο», καθώς πριν από τέσσερα χρόνια προκλήθηκε μεγάλο σκάνδαλο όταν είδαν το φως της δημοσιότητας βίντεο, στα οποία εμφανιζόταν παρέα με χορεύτριες και άλλες κοπέλες, λιγότερο ή περισσότερο... γδυμένες.

Η φιλανθρωπική δράση του έχει αναγνωριστεί διεθνώς και ο ίδιος έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων ο Μεγαλόσταυρος της γαλλικής Λεγεώνας της Τιμής. Ο 61χρονος Αιγύπτιος είναι Κόπτης χριστιανός στο θρήσκευμα, κάτι το οποίο δεν έχει ποτέ κρύψει, παρότι οι χριστιανοί είναι μειονότητα στην Αίγυπτο. Το 2011 είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από μουσουλμάνους, που τον κατηγόρησαν για βλασφημία, όταν ανέβασε στο twitter σκίτσο του Μίκι Μάους με μούσι (χαρακτηριστικό των μουσουλμάνων αντρών) και της Μίνι Μάους με βέλο.

Keywords
Τυχαία Θέματα