«Βόμβα» στο ΙΧ της Πολάτου

15:01 6/4/2016 - Πηγή: Espresso
COVER STORYΑΠΟΚΑΛΥΨΗ • ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ ΠΟΡΙΣΜΑ!«Βόμβα» στο ΙΧ της ΠολάτουΤετάρτη, Απρίλιος 6, 2016 - 15:00

«Πόλεμο» με την αυτοκινητοβιομηχανία που κατασκεύασε το όχημα και οδήγησε στον θάνατο την 31χρονη ολυμπιονίκη Αννα Πολλάτου τον Μάιο του 2014 ανοίγει η οικογένεια της αδικοχαμένης αθλήτριας, μετά το συγκλονιστικό πόρισμα του τεχνικού συμβούλου, που αποκαλύπτει ολέθρια κατασκευαστικά λάθη στο Ι.Χ.!

ΑΠΟ ΤΗΝ
ΝΤΕΜΗ ΝΤΑΒΑΡΗ

Τα συμπεράσματα του πολυσέλιδου πορίσματος-καταπέλτη, που συνέταξε ο διορισμένος από την οικογένεια

πραγματογνώμονας, για την ολοκλήρωση του οποίου απαιτήθηκαν διετής έρευνα και δεκάδες τεστ, «δείχνουν» ως υπαίτιες για τον θανάσιμο τραυματισμό της Αννας Πολλάτου τις τεχνικές αστοχίες του αυτοκινήτου, πράγμα που δίνει στην οικογένειά της το δικαίωμα να αναζητήσει ποινικές και αστικές ευθύνες. Τις επόμενες εβδομάδες, οι συγγενείς της θα καταθέσουν μήνυση σε βάρος της κατασκευάστριας εταιρίας και στη συνέχεια θα προσφύγουν με αγωγή στα αστικά δικαστήρια, διεκδικώντας αποζημίωση για ψυχική οδύνη!

Η άτυχη ολυμπιονίκης έχασε τη ζωή της πριν από περίπου δύο χρόνια στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε βρέθηκε στο αντίθετο ρεύμα κάνοντας περιστροφή (τετ-α-κε) και συγκρούστηκε με διερχόμενο αγροτικό. Τη στιγμή της σύγκρουσης το ταμπλό του αυτοκινήτου της 31χρονης έσκασε σαν βόμβα, αποκολλήθηκε από τη βάση του και μπήκε ολόκληρο μέσα στην καμπίνα, πέφτοντας πάνω της σαν... ρουκέτα!

Οπως αποκαλύπτει η «Espresso», στο πόρισμά του ο τεχνικός σύμβουλος αναφέρει: «Η οδηγός κατά τον χρόνο της σύγκρουσης με την οπίσθια δεξιά πλευρά του Ι.Χ. κρατούσε το τιμόνι (βολάν) και στηριζόταν σε αυτό, και, όταν αυτό έσπασε από τη βάση του, βρέθηκε ξαφνικά στην καμπίνα μετέωρη, δίχως σημείο ή λαβή στήριξης, ενώ ο κορμός της μεμιάς κόλλησε με βία πάνω στο κάθισμα αριστερόστροφα, δεδομένου ότι την ορμή του κορμιού της οδηγού προς τα πίσω πολλαπλασίασε το βάρος και ο όγκος της αποκολλημένης κονσόλας, η οποία μπήκε με ταχύτητα έκρηξης μέσα στην καμπίνα».

Τεχνική αστοχία

Επιπλέον, σύμφωνα με τον πραγματογνώμονα, «ο θανάσιμος τραυματισμός οφείλεται στη συντρέχουσα τεχνική αστοχία ως προς τον τρόπο κατασκευής του συνδέσμου κολόνας τιμονιού με το βολάν, ήτοι ευάλωτα υλικά κατασκευής ασφάλισης, τεχνική αστοχία, η οποία (...) συνέβαλε και επέτεινε τα μέγιστα στην αδρανοποίηση και την περαιτέρω βίαια ώθηση προς τα πίσω του σώματος της οδηγού, με αποτέλεσμα την κάκωση του αυχένος, απ' όπου προήλθε και ο ακαριαίος θάνατος αυτής».

Η βίαιη κάμψη και διάταση του αυχένα έκοψε το νήμα της ζωής της Αννας Πολλάτου, αφού είχε ως συνέπεια την απότομη διακοπή της αναπνευστικής λειτουργίας της, όπως προκύπτει και από την ιατροδικαστική έκθεση. Μιλώντας στην «Espresso» ο δικηγόρος της οικογένειας της αθλήτριας Γιάννης Μαρακάκης τόνισε: «Η έκθεση του τεχνικού συμβούλου είναι απολύτως συμβατή με τις διαπιστώσεις των ανεξάρτητων πραγματογνωμόνων της Τροχαίας, αλλά κυρίως με την ιατροδικαστική έκθεση, η οποία έκανε λόγο για βίαιη αριστερόστροφη ώθηση του κορμιού της άτυχης Αννας προς τα πίσω και προς τον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ του καθίσματος του οδηγού και της πόρτας του οδηγού».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η άνευ προηγουμένου αποκόλληση του τιμονιού και η ξαφνική εισβολή ολόκληρης της κονσόλας του αυτοκινήτου με ταχύτητα έκρηξης και ισοδύναμη ορμή εκατοντάδων κιλών πάνω στο ήδη μετέωρο σώμα της Αννας είναι οι μόνοι αιτιώδεις σύνδεσμοι με την κατάληξη της οδηγού». Και καταλήγει ο κ. Μαρακάκης: «Δεν δικαιολογείται αστοχία τέτοιου είδους για ένα τόσο δημοφιλές αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής».

Ακαριαίος θάνατος για το κορίτσι με τα μετάλλια

Με ένα συγκινητικό μήνυμα στο facebook σχολίασε η Κλέλια Πανταζή τις εξελίξεις γύρω από τα αίτια που φέρεται ότι οδήγησαν στον αναπάντεχο χαμό της πολυαγαπημένης φίλης της και συναθλήτριας Αννας Πολλάτου. «Τουλάχιστον τώρα ξέρουμε... Αν και τίποτα δεν αλλάζει και δεν μπορεί να σε φέρει πίσω» έγραψε η ολυμπιονίκης, η οποία μαζί με την αδικοχαμένη Αννα και τα υπόλοιπα κορίτσια της Εθνικής ομάδας του ανσάμπλ κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 στο Σίδνεϊ συγκινώντας ολόκληρο τον αθλητικό κόσμο. Η 31χρονη Αννα Πολλάτου «έφυγε» στις 17 Μαΐου του 2014, όταν κατευθυνόταν με το όχημά της από την Αθήνα στον τόπο καταγωγής της, την Κεφαλλονιά. Το ταξίδι στη γενέτειρά της, όπου την επόμενη ημέρα επρόκειτο να ψηφίσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές στις οποίες ήταν υποψήφιος ο αδελφός της, μετατράπηκε σε τραγωδία για το λαμπερό κορίτσι του αθλητισμού.

Το αυτοκίνητο που οδηγούσε βγήκε από την πορεία του στο ύψος του Γηροκομείου της Βάρδας και κάνοντας επιτόπια περιστροφή πέρασε στο αντίθετο ρεύμα. Από την άλλη κατεύθυνση ερχόταν ένα αγροτικό φορτηγάκι, το οποίο προσέκρουσε στην πίσω δεξιά πλευρά του οχήματος της άτυχης Πολλάτου. Οι επιβάτες του αγροτικού τραυματίστηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν εκτός κινδύνου στο Νοσοκομείο του Πύργου, αλλά για την άτυχη Αννα ο θάνατος επήλθε ακαριαία.

Αν και η ταχύτητα των δύο οχημάτων ήταν μικρή και η 31χρονη φορούσε ζώνη ασφαλείας, το τιμόνι και το ταμπλό του αυτοκίνητου της «ξεκόλλησαν» κι έπεσαν πάνω της με τρομακτική ορμή, κόβοντας το νήμα της ζωής της και βυθίζοντας στο πένθος τους οικείους της αλλά και σύσσωμο τον κόσμο του αθλητισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα