Το ψηφιακό μωρό θα γίνει ευφυής ενήλικος

14:35 2/9/2014 - Πηγή: Espresso
ΚΟΣΜΟΣΤο ψηφιακό μωρό θα γίνει ευφυής ενήλικοςΤρίτη, Σεπτέμβριος 2, 2014 - 14:30

Με τα ξανθά μαλλάκια, τα πράσινα μάτια και το αγγελικό της πρόσωπο η «κόρη» του επιστήμονα δρα Μαρκ Σάγκαρ μοιάζει με το μωρό που κάθε γονιός θα ήθελε να έχει. Βλέποντάς τη μάλιστα να μαθαίνει πολύ γρήγορα νέες λέξεις και εικόνες, ο δρ Σάγκαρ «φουσκώνει» από περηφάνια. Ωστόσο ο επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο του Οκλαντ δεν θα μπορέσει να την καμαρώσει νυφούλα μια μέρα, αφού το γλυκύτατο αυτό πλάσμα δεν είναι παρά ένα... εικονικό πιτσιρίκι!

Ο

Νεοζηλανδός επιστήμονας το ανέπτυξε μαζί με τους συνεργάτες του με τη βοήθεια λογισμικών προγραμμάτων και το βάφτισε BabyX. Οπως εξηγεί, το εικονικό πιτσιρίκι που μαθαίνει και αντιδρά όπως ένα αληθινό μωρό θα συμβάλλει στην κατανόηση της λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου, καθώς και στη δημιουργία εγκεφάλων τεχνητής νοημοσύνης.

Ο εγκέφαλος της BabyX λειτουργεί βάσει αλγορίθμων που μιμούνται τη νευρική συμπεριφορά των αληθινών μωρών, ενώ οι εκφράσεις του προσώπου της στην οθόνη έχουν επινοηθεί με βάση τις πραγματικές αντιδράσεις των μωρών. Μπορεί να «βλέπει» μέσω κάμερας, να ακούει και να αναγνωρίζει ήχους, ενώ με τη βοήθεια της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου μπορεί να καταλαβαίνει αν κάποιος αλληλεπιδρά μαζί της.

Μέσα στο εικονικό μυαλό της πραγματοποιούνται προσομοιωμένες νευροχημικές αντιδράσεις που καθορίζουν το πώς θα συμπεριφερθεί. Για παράδειγμα, αν κάποιος την επιβραβεύσει, τότε απελευθερώνεται εικονική ορμόνη ντοπαμίνη, που την κάνει να χαμογελάει στην οθόνη, ενώ αν κάποιος της κρυφτεί, αυξάνονται τα επίπεδα της εικονικής κορτιζόλης της, με αποτέλεσμα να στρεσαριστεί.

Οπως εξηγεί η επιστημονική ομάδα, απώτερος σκοπός της είναι η δημιουργία ενός μηχανήματος που θα μπορεί να... σκέφτεται και να μαθαίνει όπως ένα αληθινό μωρό και προοδευτικά να εξελιχθεί σε τεχνητά «ευφυή ενήλικο».

Αφροδίτη Ραυτοπούλου

Keywords
Τυχαία Θέματα