Το «Πόρτο Καρράς» στοιχειώνει (!) την οικογένεια Στέγγου

ΡΕΠΟΡΤΑΖΤο «Πόρτο Καρράς» στοιχειώνει (!) την οικογένεια Στέγγου Σάββατο, Φεβρουάριος 28, 2015 - 16:30

Ο Κωνσταντίνος Στέγγος (θέλει να) έχει το ύφος του απλού ανθρώπου της σκληρής δουλειάς, του αυτοδημιούργητου, χωρίς πάρε δώσε με... σαλόνια, δίχως επαφές με «παράγοντες». Θέλει να δείχνει το «παιδί του λαού» που, ξεκινώντας από χωματουργικά έργα, έγινε μεγαλοκατασκευαστής και ιδιοκτήτης του εμβληματικού ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Πόρτο Καρράς» στη Χαλκιδική. Ομως τις περισσότερες φορές

τα φαινόμενα απατούν. Το τουριστικό συγκρότημα «Πόρτο Καρράς» εξακολουθεί να στοιχειώνει την πολυμελή οικογένεια Στέγγου, η οποία επί σειρά ετών προσπαθεί να το αξιοποιήσει, αλλά προς το παρόν συσσωρεύει ζημιές εν μέσω συγκρούσεων με το προσωπικό και (παλαιότερα) με την τοπική κοινωνία.

Τα εμπόδια

Η κρίση στη Ρωσία αποτελεί ακόμη ένα εμπόδιο, καθώς τα τελευταία χρόνια οι Ρώσοι τουρίστες στήριξαν την αγορά της Χαλκιδικής και το «Πόρτο Καρράς». Η οικογένεια Φουρλή που συμμετέχει μειοψηφικά στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης ναυαρχίδας του Στέγγου Τεχνική Ολυμπιακή είναι στα κάγκελα, όπως και οι εργαζόμενοι του «Πόρτο Καρράς». Τώρα «η οικογένεια Στέγγου χρειάζεται business plan, διότι διαφορετικά η πορεία του ομίλου είναι αβέβαιη» αναφέρουν κάποιοι στην αγορά.

Αλλά ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή. Πράγματι, ο πατριάρχης της οικογένειας ξεκίνησε ως ιδιοκτήτης και οδηγός μπουλντόζας στην Πάτρα. Ερχόμενος στην Αθήνα ίδρυσε το 1965 στο Καλαμάκι τη δική του εταιρία χωματουργικών εργασιών (Πέλοψ), η οποία μετονομάστηκε αργότερα Τεχνική Ολυμπιακή και το 1994 μαζί με τη θυγατρική κατασκευαστική Μοχλός εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Κατάφερε με αλλεπάλληλες αυξήσεις κεφαλαίου και εξαγορές, εκμεταλλευόμενος τη χρηματιστηριακή υστερία της περιόδου 1999-2001, να δημιουργήσει έναν ισχυρό όμιλο και άντλησε από το Χρηματιστήριο 111 δισ. δραχμές, ποσό που ακόμη και σε ευρώ (περίπου 325.000.000) παραμένει υπέρογκο!

Η μετάβαση από μία μεσαίου μεγέθους κατασκευαστική στα μεγάλα αυτά μεγέθη πραγματοποιήθηκε μέσα από την (εκ του αποτελέσματος πολύ ριψοκίνδυνη) απόφαση του Κωνσταντίνου Στέγγου να επενδύσει στην αμερικανική αγορά κατοικίας. Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 η Technical Olympic USA (TOUSA) ήταν μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες κατασκευής κατοικιών στις ΗΠΑ, με την οικογένεια Στέγγου να κατέχει το 67,7% των μετοχών. Αλλά στις αρχές του 2008 (δηλαδή προτού ακόμη ξεσπάσει η κρίση των ενυπόθηκων δανείων και καταρρεύσει η αμερικανική αγορά κατοικίας) η TOUSA έκανε αίτηση υπαγωγής στο Chapter 11 (το αμερικανικό αντίστοιχο Αρθρο 99) για προστασία από τους πιστωτές της. Και το πρόβλημα δεν σταματά εκεί: υπάρχουν και αποφάσεις αμερικανικών δικαστηρίων που αφορούν «δόλιες μεταβιβάσεις» κεφαλαίων περίπου 421.000.000 δολαρίων.

Ωστόσο στην Ελλάδα ο Πατρινός μεγαλοκατασκευαστής κατάφερνε συχνά με έξυπνους χειρισμούς να προπορεύεται των ανταγωνιστών του. Για παράδειγμα, αντί να χάνει χρόνο σε διαπραγματεύσεις με άλλους κατασκευαστές για τη δημιουργία κοινοπραξίας η οποία θα «χτυπούσε» κάποιο έργο, ο Κωνσταντίνος Στέγγος, ων ο μεγαλομέτοχος των εταιριών Τεχνική Ολυμπιακή και Μοχλός, ήδη την είχε έτοιμη! Επίσης, ως φαίνεται, ήξερε να δημιουργεί γενικότερα καλές σχέσεις με αυτούς που έπρεπε, όταν έπρεπε, λόγου χάρη εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή του στη μαρίνα του Φλοίσβου, εκμετάλλευση που δεν τη λες και αμελητέα.

Το 1999, με την απόκτηση του «Πόρτο Καρράς», ήταν το έτος της μεγάλης «καταξίωσης» για την οικογένεια Στέγγου, αλλά και της μεγάλης χίμαιρας. Το «Πόρτο Καρράς» στη Σιθωνία της Χαλκιδικής είναι συγκρότημα τριών ξενοδοχείων σε προνομιακή περιοχή, που αρχίζει από τους γύρω λόφους και φτάνει έως τη θάλασσα και τη μικρή μαρίνα. Οι αμπελώνες που το περιβάλλουν είχαν δώσει την ιδέα στους πρώτους ιδιοκτήτες του, την οικογένεια Καρρά, για τον συνδυασμό της τουριστικής επιχείρησης με την παραγωγή κρασιού. Παρά τη χρηματοδότηση από κρατικές τράπεζες, το σχέδιο απέτυχε, τα χρέη συσσωρεύτηκαν και έτσι η Εθνική Τράπεζα έβγαλε την τουριστική μονάδα σε πλειστηριασμό. Πλειοδότης, ο Κωνσταντίνος Στέγγος.

Μεγαλεπήβολα σχέδια

Ο καινούργιος ιδιοκτήτης είχε (και αυτός) μεγαλεπήβολα σχέδια και τους «σωστούς» φίλους. Αμέσως μετά την αγορά του, το ξενοδοχειακό συγκρότημα ανακαινίστηκε με... χορηγία του ελληνικού κράτους και φιλοξένησε το 2003 την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής (είναι γνωστό άλλωστε ότι οι «φίλοι» συνήθως κρατούν τον λόγο τους). Επίσης γνωστό είναι ότι ο Κων. Στέγγος συγκρούστηκε σφοδρά με τον τότε υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο για να μη μεταφερθεί το καζίνο εκτός του συγκροτήματος.

Αιχμή του δόρατος είναι το σκάνδαλο της φωτογραφικής «τροπολογίας Πάχτα» (τότε υπουργού του ΠΑΣΟΚ και καλού φίλου του Κων. Στέγγου), η οποία αποχαρακτήριζε δασική περιοχή πολλών στρεμμάτων και επέτρεπε στην οικογένεια Στέγγου να χτίσει ένα τουριστικό χωριό με πολυτελείς βίλες, τις οποίες θα αγόραζαν ή ενοικίαζαν ιδιώτες, με μεγάλο όφελος και για το ξενοδοχείο. Η πολύκροτη αυτή ιστορία, πέραν της ηθικής διάστασής της, κόστισε τη διαγραφή του Χρ. Πάχτα και άλλων βουλευτών από το ΠΑΣΟΚ και έφερε τον Πατρινό επιχειρηματία σε άμεση σύγκρουση με κατοίκους και φορείς της περιοχής, πολιτικούς και τοπικούς παράγοντες, οικολογικές οργανώσεις.

Η σύζυγός του Ζωή και τα πέντε παιδιά τους

Ο Κωνσταντίνος Στέγγος είναι παντρεμένος με τη Ζωή και έχουν πέντε παιδιά: τη Στέλλα, τη Χρύσα, τη Μαριάννα, τον Ανδρέα και τον Γιώργο. Ο Ανδρέας έχει παντρευτεί σε δεύτερο γάμο την Αθανασία, μία πανέμορφη πρώην γυμνάστρια με έντονη παρουσία στην κοσμική Αθήνα, ο Γιώργος είναι παντρεμένος με τη Μαρίνα και η μεγάλη κόρη Στέλλα με στέλεχος της εταιρίας. Η Χρύσα, που θεωρείται η ομορφότερη από τις τρεις θυγατέρες Στέγγου, ήταν περιζήτητη νύφη προτού παντρευτεί. Ο δε γάμος της μικρής κόρης Μαριάννας με γόνο πάμπλουτης οικογένειας αποτέλεσε μεγάλο κοσμικό γεγονός. Οπως και τα χλιδάτα πάρτι που έδινε στην εξοχική βίλα της οικογένειας, στα Αραχωβίτικα, κάθε Δεκαπενταύγουστο η Μαριάννα για τη γιορτή της ή οι εμφανίσεις της πιλοτάροντας ελικόπτερο. Μερίδιο στο θέαμα είχε και το «My Toy», το σκάφος 40 μέτρων της οικογένειας, στο οποίο είχε φιλοξενηθεί σε κρουαζιέρα στο Ιόνιο και η Ντέμι Μουρ. Οπως φημολογείται όμως, το γιοτ βγήκε προς πώληση...

Χρέη, χρημαστηριακές φούσκες και σχόλια!

Το «Πόρτο Καρράς» δεν έφερε γούρι στον νέο ιδιοκτήτη του. Σιγά σιγά οι συζητήσεις της αγοράς στρέφονται σε χρέη, σκάνδαλα, χρηματιστηριακές φούσκες. Οι κοσμικές στήλες που αναφέρονταν στη χλιδάτη ζωή της οικογένειας γίνονται πρωτοσέλιδα με χρώματα που δεν είναι πλέον φωτεινά.

Τα τελευταία χρόνια και η βίλα στα Αραχωβίτικα ακούγεται ότι μένει κλειστή. Τα κοσμικά πάρτι έχουν όμως, λένε, μεταφερθεί στο «Πόρτο Καρράς», ωστόσο η νεανική παρέα της Πάτρας συνεχίζει, λέγεται, να έχει στενές σχέσεις. Και αυτό είναι καλό, μια και ο πατριάρχης Κωνσταντίνος Στέγγος δεν φημίζεται για φιλίες στον επιχειρηματικό χώρο.

Τι λέγεται στην αγορά; «Ισως να φταίει ο εκρηκτικός χαρακτήρας του, ίσως το γεγονός ότι σχεδόν παντού εμφανίζεται με τον δικηγόρο του, ίσως η απότομη επιχειρηματική αναρρίχησή του, ίσως το ότι η οικογένεια μεγαλοπιάστηκε κραυγαλέα, ίσως οι συνεχείς κόντρες με εργαζομένους και μικρομετόχους των εταιριών του ομίλου κ.ά.». Ολα αυτά προκαλούν πικρόχολα σχόλια.

Οι νέες δραστηριότητες της οικογένειας και η οικονομική κατάρρευση της εταιρίας TOUSA

Ο όμιλος Στέγγου δεν έμεινε αλώβητος από την οικονομική κρίση και αντιμετωπίζει, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, πολλαπλά ταμειακά προβλήματα, με το Δημόσιο να -λέει ότι του- χρωστά πάνω από 40.000.000 ευρώ στην Τεχνική Ολυμπιακή, με ζημίες της εταιρίας και με τη στρόφιγγα του δανεισμού των τραπεζών να έχει κλείσει. Ετσι, η εταιρία έχει ακουστεί συχνά πως αφήνει απλήρωτους προμηθευτές και προσωπικό

Στέγγου εισηγούνται να λειτουργεί το ξενοδοχείο μόνο μερικούς μήνες τον χρόνο, ώστε να μειωθεί το κόστος λειτουργίας του. Ο ίδιος όμως αρνείται για λόγους γοήτρου. Λόγοι γοήτρου, άλλωστε, λέγεται ότι τον έκαναν να απορρίψει δελεαστικές προτάσεις Ρώσων επενδυτών για αγορά του ξενοδοχείου στο παρελθόν και πρόσφατα να χαλάσει η συμφωνία για πώληση του «Πόρτο Καρράς» στην Hines, μια και ο κ. Στέγγος επιθυμεί να μην παραχωρήσει το μάνατζμεντ του τουριστικού συγκροτήματος στον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο, ο οποίος με τη σειρά του, όπως είναι φυσικό, δεν δέχεται να το αγοράσει υπό αυτούς τους όρους. Τα προβλήματα της οικογένειας Στέγγου δεν σταματούν εδώ. Η σύγκρουση με τους μικρομετόχους του ομίλου, επικεφαλής των οποίων είναι ο Α. Φουρλής, είναι έντονη και διαρκής.

Οι κατηγορίες

Οι τελευταίοι κατηγορούν τον Κωνσταντίνο Στέγγο για διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων η μη προάσπιση των εταιρικών, αλλά προσωπικών και οικογενειακών συμφερόντων του.

Αλλωστε από τα εννέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Τεχνικής Ολυμπιακής τα έξι είναι μέλη της οικογένειας. Πρόεδρος ο Κωνσταντίνος, πρώτος αντιπρόεδρος η σύζυγός του Ζωή, δεύτερος αντιπρόεδρος ο γιος Ανδρέας, διευθύνων σύμβουλος ο γιος Γιώργος και μέλη του Δ.Σ. οι κόρες Στέλλα και Μαριάννα.

Τα σημεία τριβής ανάμεσα στους μικρομετόχους και τον Κωνσταντίνο Στέγγο αφορούν επίσης την απόκτηση του 9,09% της Πόρτο Καρράς Α.Ε. από τον Στέγγο με ιδιαίτερα χαμηλό τίμημα έναντι της εκτιμώμενης αξίας (3.900.000 έναντι 40.000.000 ευρώ), την έγκριση αμοιβών εκατομμυρίων σε μέλη του Δ.Σ. της οικογένειας Στέγγου -εν μέσω οικονομικής κρίσης- και με δεδομένες τις τεράστιες ζημιές από την κατάρρευση της TOUSA. Επίσης τριβές προκαλούν η βίλα Γαλήνη (ο Κων. Στέγγος κατέχει το 99% και η σύζυγός του Ζωή το 1%) που μισθώθηκε στην οικογένεια Στέγγου για 99 έτη έναντι 4% επί του τζίρου, ο φωτοβολταϊκός σταθμός της Πόρτο Καρράς Ενεργειακά σε ακίνητο της Πόρτο Καρράς, οι συγχωνεύσεις μιας σειράς θυγατρικών για τις οποίες οι μικρομέτοχοι δεν έλαβαν επαρκή ενημέρωση και τα πολλά κρούσματα κακής διοίκησης και αδιαφάνειας. Ο όμιλος Στέγγου επεκτάθηκε στον χώρο της ενέργειας με τη θυγατρική Μελτέμι-Καστρί, που είχε εξασφαλίσει άδεια παραγωγής ενέργειας από αιολικά πάρκα, όπως και στον τομέα της ναυτιλίας, με σχέδιο για δραστηριοποίησή του και στην ποντοπόρο. Ισως η ταυτόχρονη εμπλοκή του ομίλου σε πολλές νέες δραστηριότητες χωρίς να έχει εμπειρία και τεχνογνωσία να αποτέλεσε λάθος.

Οι περιπέτειες της οικογένειας είχαν και άλλα μέτωπα. Τέσσερα μέλη της οικογένειας Στέγγου (ο Κωνσταντίνος, η Ζωή και οι κόρες τους Χρύσα και Στέλλα) περιλαμβάνονταν μεταξύ των 67 κατηγορουμένων που παραπέμφθηκαν με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών να δικαστούν για τις «φούσκες» του Χρηματιστηρίου το 1999. Η οικογένεια κατηγορήθηκε για από κοινού και κατ’ εξακολούθηση υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και για κατ’ επάγγελμα και κατά περίπτωση κατ’ εξακολούθηση και από κοινού απάτη. Επίσης ο Γιώργος Στέγγος κατηγορείται για παραβάσεις του νόμου 3691/2008. Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται, κυρίως, δε, όταν «η δρυς» είναι πολλαπλώς και ποικιλοτρόπως προκλητική…

Keywords
οικογενεια, business plan, εθνικη τραπεζα, φεβρουάριος, ρωσία, business, πατρα, αθηνα, θυγατρική, olympic, usa, ηπα, αρθρο, ελλαδα, συμμετοχή, τραπεζες, κων, τσοχατζοπουλος, ΠΑΣΟΚ, γιοτ, χρηματιστηριο, βασιλικος γαμος, Καλή Χρονιά, ακης τσοχατζοπουλος, εκλογες ηπα, σχεδιο αθηνα, δρυσ, η ζωη, κοινωνια, αμερικανικη αγορα, οικονομικη κριση, ρωσία, αδεια, αιτηση, γαμος, εθνικη, ηπα, θαλασσα, ιονιο, πρωτοσελιδα, υστερια, χαλκιδικη, χρωματα, olympic, usa, αγορα κατοικιας, αγορα, αθανασια, αρθρο, αιολικα παρκα, βιλα, βιλες, γεγονος, γινονται, δευτερο, δημοσιο, δικη, δειχνει, δωσει, εγινε, ευρω, εκμεταλλευση, ενημερωση, εργα, εξι, αιολικα, επρεπε, εταιρια, ετη, ετων, ετος, ζωη, ιδεα, υφος, θυγατρική, σιθωνια, καγκελα, κεφαλαιο, κρουαζιερα, λαθος, λογο, μηνες, νυφη, ξενοδοχειο, οδηγος, ομιλος, ολυμπιακη, οφελος, παιδια, προβληματα, σαλονια, σαββατο, σειρα, συμμετοχή, σχεδια, σχεδιο, σχολια, φεβρουάριος, φτανει, φυσικο, φταιει, χρηματιστηριο αθηνων, κωνσταντινος, business, business plan, δωσε, εμφανισεις, εννεα, φουσκες, γιορτη, ιδιαιτερα, κορες, κωνσταντινου, κων, πωληση, ρωσοι, τραπεζα, θεματα, ξεκινησε, γιοτ
Αναζητήσεις
αθανασια στεγγου, υλιανα στεγκου
Τυχαία Θέματα