Το πόρισμα που «καίει» τον δήμαρχο

16:05 6/5/2014 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖΤο πόρισμα που «καίει» τον δήμαρχοΤρίτη, Μάιος 6, 2014 - 15:58

«Καταπέλτης» για τη δημοτική Αρχή Ελληνικού - Αργυρούπολης είναι το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης το οποίο παρέλαβε χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς διαπιστώνει σωρεία παραλείψεων του δήμου σχετικά με την παράνομη λειτουργία του λούνα παρκ του θανάτου, στο οποίο έχασε τη ζωή του ο 13χρονος Βασίλης Ζωγράφος και τραυματίστηκε σοβαρά η 9χρονη αδελφή του Ελεάννα.

Σύμφωνα με την έκθεση-φωτιά

των ελεγκτών, τον δήμαρχο Αργυρούπολης - Ελληνικού Χρήστο Κορτζίδη βαραίνουν πειθαρχικές ευθύνες, καθώς διαπιστώθηκε παράβαση του νόμου πλαισίου που αφορά την ενοικίαση δημοτικού χώρου σε ιδιώτη. Μάλιστα αναφέρει ότι κατά την εισήγησή του προς το δημοτικό συμβούλιο για την ενοικίαση του οικοπέδου στο λούνα παρκ απουσίαζε η μελέτη που θα πιστοποιούσε ότι ο χώρος ήταν κατάλληλος για την ασφαλή τοποθέτηση των μηχανημάτων της επιχείρησης. Επιπλέον, διαπιστώνεται ότι δεν συστάθηκε από τον δήμο η αρμόδια επιτροπή προκειμένου να ελέγξει τα μηχανήματα μετά την εγκατάσταση του λούνα παρκ και να παραχωρήσει την άδεια λειτουργίας.

«Οι υπηρεσίες και τα όργανα του Δήμου Ελληνικού, παρά το γεγονός ότι εισέπρατταν τακτικά το μίσθωμα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια για την αποκατάσταση της νομιμότητας και συγκεκριμένα στην πρόσκληση του ενδιαφερομένου (μισθωτή) για την υποβολή των προβλεπόμενων δικαιολογητικών αδειοδότησης της εγκατάστασης» σημειώνουν, μεταξύ άλλων, οι ελεγκτές και προσθέτουν: «Λόγω της ανεξέλεγκτης λειτουργίας της επιχείρησης, δεν διασφαλίσθηκαν οι απαιτούμενες συνθήκες ασφάλειας καθ' όσον, όπως προέκυψε από τις διενεργηθείσες αυτοψίες, η φουσκωτή πισίνα που συνδέεται με το θανατηφόρο ατύχημα που έλαβε χώρα στο εν λόγω λούνα παρκ στις 27-4-2014 τοποθετήθηκε παράλληλα με τον άξονα της Λ. Κύπρου, σε μικρή απόσταση από το οδόστρωμα χωρίς προστατευτικό κιγκλίδωμα».

Ηδη το πόρισμα διαβιβάστηκε τόσο στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, προκειμένου να συσχετιστεί με την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και να αναζητηθούν οι τυχόν ποινικές ευθύνες, όσο και στον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Μανώλη Αγγελάκα για την άσκηση της πειθαρχικής δίωξης σε βάρος των αρμόδιων οργάνων του δήμου.

«Τα συμπεράσματα του πορίσματος είναι αποκαρδιωτικά, το λούνα παρκ δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει λειτουργήσει και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους» τόνισε σε δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Σας μιλάω όχι μόνο ως πολιτικός, αλλά και ως πατέρας τριών ανήλικων παιδιών, τα οποία συχνά πηγαίνουν σε τέτοιους χώρους αναψυχής. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο η απόδοση των ευθυνών για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Το ζητούμενο είναι η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι οι χώροι αναψυχής όπου περνάνε τον ελεύθερο χρόνο τα παιδιά μας είναι ασφαλείς και δεν θα συμβεί ποτέ ξανά ένα τέτοιο τραγικό περιστατικό» επισήμανε ο υπουργός.

Γιούλη Σταρίδα

Keywords
Τυχαία Θέματα