Το «μινόρε της Υδρας» με ρεμπέτικες νότες

ΡΕΠΟΡΤΑΖΤο «μινόρε της Υδρας» με ρεμπέτικες νότεςΚυριακή, Σεπτέμβριος 21, 2014 - 13:30

Λατρεύει την Υδρα, το ρεμπέτικο και έχει βάλει στόχο ζωής του να διασώσει τα απειλούμενα με εξαφάνιση γαϊδουράκια! Κάθε Οκτώβριο ο Ελληνοβρετανός μουσικολόγος Εντ Εμερι, καθηγητής στο School of Oriental and African Studies (SOAS) στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, γεμίζει το πανέμορφο νησί του Αργοσαρωνικού με ρεμπέτικες νότες, αφού πραγματοποιεί εκεί επί 13 συναπτά έτη το περίφημο πλέον Συνέδριο

για το Ρεμπέτικο Τραγούδι, ενώ παράλληλα μαγνητίζει τους ακροατές και ενός δεύτερου διεθνούς συνεδρίου που γίνεται σχεδόν ταυτόχρονα. Ο λόγος για το συνέδριο για τα μουλάρια και τα γαϊδούρια (International Mule and Donkey Conference).

Ο Εντ Εμερι είναι ένας από τους πιο ένθερμους οπαδούς και ερευνητές της ελληνικής μουσικής -και ιδιαίτερα της ρεμπέτικης- στο εξωτερικό. Ελληνας δεύτερης γενιάς από τον πατέρα του, είναι η «ψυχή» του παγκόσμιου συνεδρίου για το ρεμπέτικο που γίνεται κάθε Οκτώβριο, από το 2001, στην Υδρα με συμμετοχή πολλών επιστημόνων και μουσικών από διάφορες χώρες και από κάθε σημείο του πλανήτη. Για τον Εμερι, «η ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού είναι συνυφασμένη με την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας». Το φετινό πρόγραμμα στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από τις 3 έως τις 5 Οκτωβρίου περιλαμβάνει -εκτός από το επιστημονικό και ερευνητικό κομμάτι- και πολλή μουσική, σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων και ένα αφιέρωμα στη μνήμη του Ηλία Πετρόπουλου, συγγραφέα και λαογράφου ερευνητή που ζούσε στο Παρίσι, όπου και πέθανε.

Παράλληλα, διοργανώνεται και η ρεμπέτικη καθιερωμένη συναυλία, η οποία θα δοθεί το Σάββατο 4 Οκτωβρίου στην ταβέρνα Ξερή Ελιά, η οποία έχει 200 χρόνια ιστορία! Εκεί θα ακουστούν γνωστά ρεμπέτικα τραγούδια από γνήσιους μουσικούς του είδους, τους οποίους θα συνοδεύσει μουσικά και ο ίδιος ο Εντ Εμερι. Μία εβδομάδα αργότερα, από τις 10 έως τις 12 Οκτωβρίου, ο αεικίνητος μουσικολόγος θα πρωτοστατήσει στο συνέδριο για τα γαϊδουράκια, το οποίο είναι η τέταρτη χρονιά που πραγματοποιείται. Οπως εξηγεί ο ίδιος, θλίβεται από την τεράστια πτώση του πληθυσμού τους και μέσω του συνεδρίου επιχειρεί να εξετάσει τις αιτίες που κρύβονται πίσω από αυτό και τι μπορεί να γίνει για να σταματήσει. Τα θέματα που θα απασχολήσουν το συνέδριο αφορούν ιστορικές μαρτυρίες χρήσης των ιπποειδών κατά τους παλαιότερους χρόνους αλλά και σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες. Η Υδρα, εξάλλου, έχει στενή σχέση με τα υπομονετικά τετράποδα, αφού οι περισσότερες μετακινήσεις γίνονται με τα γαϊδουράκια, γεγονός που κάνει ακόμα πιο γραφικό το νησί.

«Με την ευκαιρία του τέταρτου διεθνούς συνεδρίου θα ήθελα να επισημάνω ότι η στήριξη κάθε προσπάθειας που αφορά το επάγγελμα του αγωγιάτη και τα ιπποειδή είναι απαραίτητη» λέει στην «Espresso της Κυριακής» ο δήμαρχος του νησιού Γιώργος Κουκουδάκης. «Πράγματι, η απουσία τροχοφόρων, που καθιστά μοναδικό το νησί μας, έχει δώσει στα συμπαθή μας τετράποδα έναν ρόλο πολύ ουσιαστικό, αυτόν της μεταφοράς ανθρώπων και υλικών. Και εμείς δίνουμε πρωτεύουσα σημασία τόσο στη φροντίδα των μουλαριών και των γαϊδουριών όσο και στο επάγγελμα του αγωγιάτη στο νησί μας. Πιστεύουμε ότι είναι ένα επάγγελμα για το οποίο πρέπει να συνεισφέρουμε με κάθε δυνατό τρόπο, αφού είναι προς εξαφάνιση. Επιπλέον, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, εκτός από τη χρησιμότητα των ιπποειδών, αυτά αποτελούν και έναν πόλο έλξης, γραφικότητας και αυθεντικότητας, αφού δεν είναι λίγοι οι επισκέπτες που τα επιλέγουν για να κάνουν μια όμορφη βόλτα στα καλντερίμια του νησιού μας».

Το φιλόδοξο πρότζεκτ με το «Free University»
Ο Εντ Εμερι θα μεταβεί στην Υδρα στο τέλος του μήνα, λίγο προτού ξεκινήσουν οι εργασίες για το φεστιβάλ ρεμπέτικου. Στην πραγματικότητα, ο μουσικολόγος μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ των δύο πατρίδων του, ζώντας, όποτε του επιτρέπει η δουλειά του στο νησί του Σαρωνικού και τον υπόλοιπο χρόνο στο Λονδίνο. Οταν βρίσκεται στο νησί και έχει ελεύθερο χρόνο πιάνει το μπαγλαμαδάκι του και παίζει τα αγαπημένα του τραγούδια. Μερικές φορές δίνει και συναυλίες και πάντα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον.
Το 1999 ο ενθουσιώδης με το ρεμπέτικο Εντ Εμερι ξεκίνησε ένα πρότζεκτ, που ονόμασε «Free University» (ελεύθερο πανεπιστήμιο). Στόχος του είναι να κάνει την Υδρα τόπο συνάντησης των απανταχού μουσικολόγων που αγαπούν τη ρεμπέτικη μουσική και να καταφέρει μέσα από αυτούς να προσελκύσει κι άλλους επιστήμονες του χώρου. Και τα κατάφερε.


Εύα Παπαδάτου

Keywords
Τυχαία Θέματα