Το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί για την ανοδική τάση της εποχικής γρίπης

ΡΕΠΟΡΤΑΖΤο ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί για την ανοδική τάση της εποχικής γρίπηςΤρίτη, Δεκέμβριος 30, 2014 - 16:59

ΤΗΝ εμφάνιση της επικίνδυνης εποχικής γρίπης και τον φετινό χειμώνα σηματοδοτούν οι δύο θάνατοι εξαιτίας της νόσου, οι οποίοι έχουν καταγραφεί έως σήμερα στη χώρα μας από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ,

η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης παρουσιάζει ανοδική τάση, ωστόσο ακόμη βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εβδομαδιαία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, έως και την παραμονή των Χριστουγέννων 24 Δεκεμβρίου είχαν καταγραφεί τέσσερα σοβαρά και εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης. Πρόκειται για ηλικιωμένους άνδρες, ηλικίας από 72 έως 88 ετών, με χρόνια προβλήματα υγείας, που εισήχθησαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Από αυτούς τους ασθενείς, οι δύο έχασαν τη μάχη για τη ζωή.
Συγκεκριμένα, στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης της χώρας ελέγχθησαν για ιούς γρίπης συνολικά 21 κλινικά δείγματα και ειδικότερα 18 από νοσοκομεία και τρία από το Σύστημα Παρατηρητών Νοσηρότητας (Sentinel) του ΚΕΕΛΠΝΟ. Το ένα από αυτά ήταν θετικό για τον ιό γρίπης Α (Η3Ν2).

Οπως σημειώνεται, οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν μικρή περαιτέρω αύξηση σε σύγκριση με τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη νόσο είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός που πρέπει να γίνεται τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο (προτού ξεκινήσει η εποχική γρίπη) ή καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.

Keywords
Τυχαία Θέματα