Το γιοτ της χλιδής με την Ελληνοκύπρια καπετάνισσα

14:28 1/9/2014 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖΘΕΜΑΤο γιοτ της χλιδής με την Ελληνοκύπρια καπετάνισσαΔευτέρα, Σεπτέμβριος 1, 2014 - 14:22

Το μεγαλύτερο ιστιοφόρο στον κόσμο είναι πέρα από αυτά που μπορεί να φανταστεί ο κοινός νους, ενώ ακόμα και οι ζάπλουτοι εντυπωσιάζονται από την πολυτέλεια, τα αξεσουάρ και το ντιζάιν του!

Tο μήκους 96 μέτρων θρυλικό πλέον «Γεράκι της Μάλτας», που κέρδισε πέρυσι το βραβείο Baccarat SuperYacht Trophy, ανήκει σε ελληνικά χέρια, την Ελληνοκύπρια

Ελενα Αμβροσιάδου, η οποία φιγουράρει στο top-30 των πιο επιτυχημένων businesswomen στη Βρετανία!
Η αγορά του είχε γίνει εν μέσω οικονομικής κρίσης, που ωστόσο φαίνεται ότι δεν χτύπησε την… πόρτα των μεγάλων επενδυτικών οίκων του Λονδίνου! Πώς αλλιώς να εξηγήσει κάποιος την πώλησή του αντί του εξωφρενικού ποσού των 120.000.000 δολαρίων; Τηρουμένων των αναλογιών, ήταν μια πολύ συμφέρουσα αγορά… Αρκεί να σκεφτεί κάποιος ότι ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του, ο Αμερικανός πολυεκατομμυριούχος Τομ Πέρκινς -ένας από τους πρώτους χρηματοδότες της Google ζητούσε 165.000.000 δολάρια! Μάλλον τον έπιασε… κορόιδο η «δικιά μας»!


Η 53χρονη Ελενα Αμβροσιάδου είναι κυπριακής καταγωγής, αλλά γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε χημικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Leeds στην Αγγλία, πήρε μεταπτυχιακό στην Τεχνολογία και Ανάπτυξη από το Imperial College του Λονδίνου και master από το Πανεπιστήμιο Cranfield.

Διευθύντρια στην BP

Μόλις στα 27 της έγινε η νεότερη γυναίκα που απέκτησε τον τίτλο της ανώτερης διευθύντριας στη βρετανική εταιρία πετρελαιοειδών ΒΡ! Εργάστηκε σε υψηλές θέσεις από το 1983 έως το 1989 στα γραφεία της εταιρίας στο Λονδίνο, το Σίδνεϊ και στις ΗΠΑ, προτού αποδεχτεί τη θέση της διευθύνοντος συμβούλου στο Μπαχρέιν. Η Ελενα Αμβροσιάδου είναι αυτοδημιούργητη… Το 1993 ίδρυσε μαζί με τον σύζυγό της την εταιρία Ikos Hedge Fund, με έδρα αρχικά τα νησιά Κέιμαν και από το 2006 την Κύπρο. Στόχος της ήταν μόνο και μόνο να έχει μια… δεύτερη απασχόληση! Οπως φαίνεται όμως, ό,τι πιάνει γίνεται χρυσός, όπως ο Μίδας!

Το αρχικό κεφάλαιο της εταιρίας ήταν μόλις 100.000 ευρώ. Ο τομέας των αμοιβαίων κεφαλαίων ήταν το τελευταίο αντρικό προπύργιο σύμφωνα με τους «Sunday Times»… Ομως η Ελενα Αμβροσιάδου το γκρέμισε! Σήμερα η περιουσία της εταιρίας φτάνει τα 200.000.000 στερλίνες και διαχειρίζεται επενδύσεις ύψους άνω των 3,2 δισ. δολαρίων!

Και όχι μόνο αυτό, αλλά η ίδια η Αμβροσιάδου θεωρείται η πιο καλά αμειβόμενη γυναίκα μάνατζερ στη Βρετανία, με ετήσιο εισόδημα που το 2004 άγγιξε τα 16.000.000 αγγλικές λίρες! Το 2006 μπήκε στη λίστα των 30 κορυφαίων γυναικών που ασχολούνται με τις business στο City, ενώ το 2007 το Πανεπιστήμιο Cranfi eld της απένειμε το βραβείο της πιο διακεκριμένης μάνατζερ της χρονιάς. «Είμαι ενθουσιασμένη γι’ αυτό το βραβείο» δήλωσε τότε. «Το κλειδί της επιτυχίας μου ήταν πάντα ότι ήμουν πρόθυμη να πάρω ρίσκα, ότι διέθετα ενέργεια και ότι ήμουν προσηλωμένη στους στόχους μου. Το μότο μου είναι “ποτέ δεν είναι καλύτερα από τώρα” και αντικατοπτρίζεται στον τρόπο με τον οποίο αναζητώ και προσεγγίζω νέες ευκαιρίες ή παίρνω σκληρές αποφάσεις»!

Μακριά από τη δημοσιότητα

Οσοι ξέρουν την Κύπρια επιχειρηματία τη χαρακτηρίζουν καλά συγκροτημένη και σέξι γυναίκα, που η ομορφιά της συγκεντρώνει πλήθη γύρω της όπου βρεθεί… Παρ’ όλα αυτά, αποφεύγει τη δημοσιότητα και δεν της αρέσει να συζητούν γι’ αυτήν, πράγμα δύσκολο βέβαια όταν της ανήκει το πιο ακριβό γιοτ στον κόσμο! Ομως το χρησιμοποιεί μόνο μερικές μέρες τον χρόνο, μια και εργάζεται 16 ώρες την ημέρα επί επτά μέρες την εβδομάδα! Αλλωστε προτιμά να ταξιδεύει μεταξύ Βρετανίας, Ελλάδας και Κύπρου με το ιδιωτικό αεροσκάφος της.
Το πολυτελέστατο «Γεράκι της Μάλτας» πήρε το όνομά του από την ομώνυμη ταινία του Τζον Χιούστον με πρωταγωνιστή τον μεγάλο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ στον ρόλο του αμφιλεγόμενου ιδιωτικού ντετέκτιβ Σαμ Σπέιντ, ο οποίος για να αποδείξει την αθωότητά του για τη δολοφονία του συνεταίρου του, ακολουθεί έναν δικό του κώδικα ηθικής προσπαθώντας να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από το χρυσό ομοίωμα ενός γερακιού το οποίο φέρεται ότι έστειλαν οι ιππότες της Μάλτας στον βασιλιά της Ισπανίας.
Οσο ανεκτίμητο ήταν το άγαλμα στην ταινία, άλλο τόσο είναι το αστραφτερό γιοτ, που πιάνει ταχύτητα άνω των 20 κόμβων μόνο με τα πανιά του, τα οποία έχουν εμβαδόν 2.400 μέτρα! Εντυπωσιακό, καθώς ζυγίζει 1.240 τόνους! Οσο για τις δίδυμες Deutz μηχανές των 1.800 ίππων η καθεμία, απλώς το καθιστούν το πιο γρήγορο και ευέλικτο γιοτ στον κόσμο. Το εσωτερικό του είναι πολυτελέστατο και μοιάζει με… διαστημόπλοιο επενδυμένο με ξύλο!
Διαθέτει τρία καταστρώματα που ενώνονται με μια κυκλική σκάλα που μοιάζει να τυλίγεται γύρω από τον γυάλινο άξονά της με τα διαφανή πατώματα, από τα οποία διαχέεται το φως του ήλιου ακόμη και στους χαμηλότερους χώρους. Το κεντρικό κατάστρωμα είναι ένας μεγάλος ανοιχτός χώρος με ένα κεντρικό σαλόνι, το εσωτερικό του οποίου κοσμεί ένα εντυπωσιακό γλυπτό που αναπαριστά ένα ιστορικό μοντέλο αυτοκινήτου της Maserati. Στο ίδιο επίπεδο υπάρχουν ακόμη ένα τεράστιο πιλοτήριο, δύο στούντιο και μια εντυπωσιακή τραπεζαρία.

Το κότερο διαθέτει πέντε μεγάλα υπνοδωμάτια υπερπολυτελείας για τους φιλοξενουμένους στο κάτω κατάστρωμα, οκτώ καμπίνες για το 18μελές πλήρωμα και μία καμπίνα με ιδιωτικό χώρο για ηλιοθεραπεία στο πάνω, όλα με άμεση πρόσβαση στον χώρο διακυβέρνησης που θυμίζει…Star Trek!
Οι εξωφρενικά άνετοι και πολυτελείς χώροι του έχουν εμβαδόν περίπου 5.500 τετραγωνικά μέτρα! Το πανέμορφο ιστιοφόρο έχει χώρους για τη μεταφορά δύο ταχύπλοων με water ski μήκους 10 μέτρων, τεσσάρων ιστιοπλοϊκών σκαφών τύπου Laser, ενός σκάφους με τουρμπίνα μήκους πέντε μέτρων και ενός… μίνι υποβρυχίου για την εξερεύνηση των βυθών.


Μάνος Τσαγκαράκης

Keywords
Τυχαία Θέματα