Το φαγητό στο... γραφείο και ο κίνδυνος για στρες

Το πληκτρολόγιό σας μαρτυρά τι έχετε φάει την τελευταία εβδομάδα; Είστε ένας από τους πολλούς που έχουν μετατρέψει λόγω τεντωμένου ωραρίου το γραφείο σε τραπεζαρία και θέτετε σοβαρή υποψηφιότητα, σύμφωνα με τους ερευνητές, για μεγάλες επιδόσεις στο στρες!

Ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου συνέκριναν και παρουσίασαν σε σχετική δημοσίευσή τους στην επιστημονική επιθεώρηση «Plos One» την επίδραση του γεύματος στο γραφείο και του διαλείμματος για γεύμα σε άλλο χώρο στην ψυχολογία των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, παρακολούθησαν 32 γυναίκες τις οποίες είχαν χωρίσει σε

δύο ομάδες: οι πρώτες έπρεπε να τρώνε μόνες τους το έτοιμο γεύμα τους στο γραφείο σ' ένα διάστημα 15 με 20 λεπτών, ενώ οι δεύτερες απολάμβαναν ένα διάλειμμα μεγαλύτερης διάρκειας κατά το οποίο έτρωγαν με παρέα σε ιταλικό εστιατόριο. Στο τέλος κάθε γεύματος όλες οι συμμετέχουσες περνούσαν από μια σειρά τεστ, για να διαπιστωθούν η ψυχολογική κατάστασή τους και οι πνευματικές επιδόσεις τους.

Το πρώτο τεστ που αφορά την ψυχολογική τους κατάσταση έδειξε ότι όσες έτρωγαν στο εστιατόριο ήταν πιο χαλαρές. Ωστόσο, η παραγωγικότητά τους έδειχνε να μειώνεται όσο πιο πολύ τραβούσε η διάρκεια του γεύματος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μια εναλλακτική που θα κατάφερνε να συνδυάσει τη χαλάρωση με τις καλές εργασιακές επιδόσεις θα ήταν να αλλάζουν οι συνθήκες του γεύματος ανάλογα με τις δουλειές που έχει να κάνει ένας υπάλληλος μετά το μεσημέρι. Για παράδειγμα, το παρεΐστικο γεύμα φαίνεται να βελτιώνει τις επιδόσεις του εργαζομένου σε τομείς όπως η διοργάνωση συσκέψεων.

Βέβαια, σημασία έχει και η σύσταση του γεύματος. Ερευνα που πραγματοποίησε το 2006 ο Εντουαρντ Λι Γκίμπσον του Κέντρου Ψυχικής Υγεία του Λονδίνου έδειξε ότι ένα ελαφρύ γεύμα προσφέρει χαλάρωση στον εργαζόμενο, ενώ ένα βαρύ προκαλεί άγχος και θλίψη.

Επιμέλεια: Κατερίνα Νικολοπούλου

Keywords
Τυχαία Θέματα