Το εμβόλιο Tat (θεραπευτικό) για το AIDS

ΥΓΕΙΑΤο εμβόλιο Tat (θεραπευτικό) για το AIDSΤρίτη, Ιούνιος 14, 2016 - 16:42

Αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά σε τέσσερα χρόνια

Πιο κοντά στο να γίνει το πρώτο θεραπευτικό εμβόλιο κατά του AIDS που θα κυκλοφορήσει στην αγορά βρίσκεται το περίφημο εμβόλιο Tat! Το εμβόλιο, που αναπτύσσεται στην Ιταλία (ονομάζεται «θεραπευτικό» γιατί χορηγείται σε ασθενείς που έχουν ήδη νοσήσει), αποδείχτηκε ότι αυξάνει σημαντικά την αντοχή των ανοσοκυττάρων των οροθετικών, βοηθώντας την καθιερωμένη θεραπεία να έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Αναμένεται δε να κυκλοφορήσει με εμπορική ονομασία εντός τριών ή τεσσάρων χρόνων.

Η κλινική δοκιμή έγινε στη Νότια Αφρική σε δείγμα 200 ασθενών, από την ερευνητική ομάδα που αναπτύσσει το εμβόλιο της δρος Barbara Ensoli, διευθύντριας του Εθνικού Κέντρου AIDS στο Istituto Superiore di Sanita (ISS) της Ρώμης. Επειτα από έναν χρόνο, το ανοσοποιητικό σύστημα όσων το έλαβαν είχε ενισχυθεί σημαντικά. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση «Retrovirology».

Η Tat είναι μια πρωτεΐνη που παράγει ο ιός HIV, όταν μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα. Η πρωτεΐνη αυτή παίζει ρόλο-κλειδί στην αρχική αντιγραφή του αλλά και κατά την εξέλιξη της νόσου, εξασθενώντας το ανοσοποιητικό σύστημα του ξενιστή. Οι ερευνητές που αναπτύσσουν το εμβόλιο Tat συμπεριλαμβάνουν σε αυτό μία μικρή ποσότητα της πρωτεΐνης, κάνοντας τον οργανισμό περισσότερο ανθεκτικό απέναντί της, βοηθώντας τις υπάρχουσες θεραπείες να γίνουν περισσότερο αποτελεσματικές. Οπως το θέτει η δρ Ensoli, «σχεδιάζοντας ένα εμβόλιο που εμπεριέχει ένα μικρό ποσοστό πρωτεΐνης Tat, είμαστε σε θέση να προκαλέσουμε μία αντίδραση του ανοσοποιητικού ικανή να βελτιώσει τα αποτελέσματα των φαρμάκων κατά του ιού ΗΙV».

Προχωρημένο στάδιο

Η ανάπτυξη του εμβολίου Tat βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο σε σχέση με άλλα θεραπευτικά εμβόλια κατά του ιού, ενώ η παρασκευή του, κατά τη δρα Ensoli, είναι λιγότερο δαπανηρή από εκείνη άλλων εμβολίων. Το επόμενο στάδιο για την ανάπτυξή του είναι οι τελευταίες κλινικές δοκιμές, και πάλι στη Νότιο Αφρική, για τις οποίες συγκεντρώνεται ποσό 15.000.000 ευρώ, ενώ η καθηγήτρια Barbara Ensoli του ISS έχει συνιδρύσει ιδιωτική εταιρία για την εμπορική ανάπτυξή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα