Τίτλοι τέλους για τον μετρ του σινεμά

ΡΕΠΟΡΤΑΖ«Δεν φοβάμαι τον θάνατο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαι συμφιλιωμένος μαζί του»Τίτλοι τέλους για τον μετρ του σινεμάΤετάρτη, Ιανουάριος 13, 2016 - 12:45

«Εφυγε» σε ηλικία 74 ετών ο σκηνοθέτης (των μεγάλων κινηματογραφικών επιτυχιών) Νίκος Παναγιωτόπουλος

«Δεν φοβάμαι τον θάνατο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαι συμφιλιωμένος μαζί του. Σκέφτομαι

τον θάνατο ως σκάνδαλο, με οργή. Το βρίσκω εξοργιστικό να πεθαίνει κάποιος...»

ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΑ ΜΑΡΑΒΕΓΙΑ

Η παραπάνω φράση ανήκει στον Νίκο Παναγιωτόπουλο και ειπώθηκε το 2006, όταν υπέγραψε το φιλμ «Πεθαίνοντας στην Αθήνα».

Το βράδυ της Δευτέρας, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ο σημαντικός Ελληνας σκηνοθέτης έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 74 ετών, προδομένος από την καρδιά του. Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στους καλλιτεχνικούς κύκλους, φέρνοντας δάκρυα σε μερικά από τα ωραιότερα πρόσωπα της εγχώριας showbiz. Ανάμεσά τους κι εκείνο της Δούκισσας Νομικού, στην οποία έδωσε την ευκαιρία να περάσει με επιτυχία στο ποιοτικό σινεμά, κρατώντας χαρακτηριστικούς ρόλους στις δύο τελευταίες ταινίες του, τη «Λιμουζίνα» και το κύκνειο άσμα του, «Η κόρη του Ρέμπραντ».

Η παρουσιάστρια του ΑΝΤ1, βέβαια, δεν ήταν η μόνη λαμπερή Ελληνίδα που πέρασε από τα φιλμ του αξέχαστου σκηνοθέτη. Ο ίδιος είχε εμπιστευτεί στο παρελθόν τη Ρέα Τουτουνζή, την Αθηνά Μαξίμου, τη Θεοφανία Παπαθωμά, ακόμη και την Τζένη Μπαλατσινού. Γενικά στις ταινίες του υπήρχε πάντοτε μια εντυπωσιακή γυναικεία φιγούρα. Αλλωστε ο ίδιος δήλωνε πάντα μεγάλος θαυμαστής του ωραίου φύλου. «Αγαπώ πάρα πολύ τις γυναίκες. Ο Καζαντζάκης έλεγε: "Φρούτα, γυναίκες, ιδέες". Το υπογράφω» είχε υπογραμμίσει σε συνέντευξή του πριν από χρόνια.

Τα παιδικά χρόνια

Γεννημένος τον Νοέμβριο του 1941 στη Μυτιλήνη, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μεγάλωσε σε μια μικροαστική οικογένεια σαν «παιδί-βασιλιάς», όπως είχε πει ο ίδιος, με γονείς που του έδιναν «αγάπη να φάνε κι οι κότες». Εκείνο που καθόρισε την κλίση του στον κινηματογράφο ήταν οι μυθικές βραδιές που πέρασε ως παιδί στα θερινά σινεμά, παρακολουθώντας καουμπόικες ταινίες. Ωστόσο, το μέρος όπου έμελλε τελικά να ανακαλύψει τον κινηματογράφο των δημιουργών ήταν η Γαλλική Ταινιοθήκη. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Αθήνα και ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός σκηνοθέτη σε ελληνικές αλλά και σε ξένες παραγωγές.

Από το 1960 έως το 1973 έζησε στο Παρίσι παρακολουθώντας μαθήματα κινηματογράφου στο ινστιτούτο Φιλμολογίας της Σορβόνης (για ένα διάστημα υπήρξε, μάλιστα, συγκάτοικος του Θόδωρου Αγγελόπουλου). Επιστρέφοντας στην Αθήνα, άρχισε να σκηνοθετεί ταινίες, με πρώτη «Τα χρώματα της ίριδας», το 1974. Λίγα χρόνια αργότερα ακολούθησαν οι «Τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας», που βραβεύτηκε με Χρυσή Λεοπάρδαλη στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο. Σειρά είχαν άλλες κινηματογραφικές επιτυχίες, όπως «Ο εργένης» με τον Στράτο Τζώρτζογλου, όπου έκανε ένα πέρασμα και η Τζένη Μπαλατσινού, και το «Beautiful people» με τον Νίκο Κουρή και τη Ρέα Τουτουνζή.

Η ταινία «Αυτή η νύχτα μένει», με πρωταγωνιστές πάλι τον Νίκο Κουρή και τη Αθηνά Μαξίμου, πήγε επίσης καλά στο box-office, καθώς βοηθήθηκε πολύ από την ομότιτλη επιτυχία του Σταμάτη Κραουνάκη, σε ερμηνεία Δήμητρας Παπίου. Ο Κραουνάκης υπήρξε στενός συνεργάτης του, υπογράφοντας μεταξύ άλλων και το κομμάτι της ταινίας «Κουράστηκα να σκοτώνω τους αγαπητικούς σου» με τον Αλέξη Γεωργούλη και τη Θεοφανία Παπαθωμά, που ερμήνευσε η Γιώργος Μαζωνάκης. Με το φιλμ «Delivery», το 2005, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Βενετίας.

Συνοδοιπόρος του στη ζωή τα τελευταία 45 χρόνια ήταν η ενδυματολόγος Μαριάννα Σπανουδάκη, με την οποία συνεργαζόταν ανελλιπώς στις ταινίες του. Της είχε αφιερώσει, μάλιστα, και τις ταινίες του «Πεθαίνοντας στην Αθήνα» και «Μελόδραμα». Οπως είχε εξηγήσει ο ίδιος σε συνέντευξή του, «η Μαριάννα έχει ένα αβαντάζ απέναντί μου: Δεν έχει καμία φιλοδοξία. Κι αυτό το εκτιμώ αφάνταστα. Δεν θέλει να αποδείξει σε κανέναν τίποτα για τίποτα. Το όνειρό μου είναι να της μοιάσω». Η κηδεία του Νίκου Παναγιωτόπουλου θα γίνει αύριο Πέμπτη, στις 14.00, από το Α΄ Νεκροταφείο.

Η τελευταία ταινία του και η αδυναμία του στις γυναίκες και τις γάτες

Το κύκνειο άσμα του Νίκου Παναγιωτόπουλου, «Η κόρη του Ρέμπραντ», βγήκε στους κινηματογράφους τον περασμένο Οκτώβριο, σε διανομή της Σπέντζος Φιλμ. Πρόκειται για τη 17η ταινία του αξέχαστου σκηνοθέτη, από την οποία παρελαύνουν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού θεάτρου και του κινηματογράφου, όπως ο Γιάννης Μπέζος, ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Γιάννης Στάνκογλου, ο Χρήστος Λούλης και η Δήμητρα Ματσούκα. Σε χαρακτηριστικό ρόλο εμφανίζεται και η Δούκισσα Νομικού, με την οποία ο Παναγιωτόπουλος είχε συνεργαστεί και στην προτελευταία ταινία του «Λιμουζίνα». Πέρα από το πάθος του να δημιουργεί ταινίες και την αγάπη του για τις γυναίκες, ο σκηνοθέτης λάτρευε να κάνει βόλτες στο κέντρο της Αθήνας, ενώ είχε μεγάλη αδυναμία και στις γάτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα