Τίποτα δεν σταματά την Αλίσα!

ΡΕΠΟΡΤΑΖΤίποτα δεν σταματά την Αλίσα!Κυριακή, Αύγουστος 10, 2014 - 13:00

Η θηλυκή... βερσιόν του Μάικλ Φελπς, που παραδίδει μαθήματα ζωής στην Αμερική, έχει ελληνική καταγωγή και ονομάζεται Αλίσα Γιαλαμά! Την τελευταία τετραετία η νεαρή αθλήτρια της κολύμβησης σηκωνόταν στις 7.30 το πρωί, ετοίμαζε τα πράγματά της και πήγαινε στο σχολείο της στο Ιλινόις. Μετά το τέλος των μαθημάτων φορούσε την αθλητική φόρμα της και κατευθυνόταν στο κολυμβητήριο, όπου προπονούνταν σκληρά μέχρι να επιστρέψει αργά το βράδυ στο σπίτι της.

Θα μπορούσε να είναι μια συνηθισμένη μέρα στη ζωή ενός

πρωταθλητή της κολύμβησης. Στην πραγματικότητα όμως υπήρξε επί χρόνια το καθημερινό πρόγραμμα της 18χρονης παραολυμπιονίκη Αλίσα Γιαλαμά, η οποία από το ερχόμενο φθινόπωρο θα συνεχίσει να προπονείται εντατικά στην πισίνα του Πανεπιστημίου Loyola στο Μέριλαντ, όπου πρόκειται να σπουδάσει Επικοινωνία!

Μαθήματα ζωής

Η νεαρή Ελληνοαμερικανίδα, που παραδίδει μαθήματα ζωής με τη δύναμη της ψυχής της, γεννήθηκε με αρθρογρύπωση, μια σπάνια νευρομυοσκελετική πάθηση που επηρεάζει την ικανότητά της να κινεί τα χέρια, τους καρπούς, τα πόδια και το σαγόνι της.

«Είναι σαν να έχουν "κλειδώσει" όλες οι αρθρώσεις μου» λέει για την ασθένειά της η 18χρονη κολυμβήτρια, η οποία έξω από την πισίνα μετακινείται με αναπηρικό αμαξίδιο και φοράει υποστηρικτικές επιγονατίδες. Αν και οι περισσότεροι θα έβρισκαν αφόρητη μια τέτοια ζωή, η Αλίσα όχι μόνο αψήφησε την ασθένειά της, αλλά από τα 14 χρόνια της συμμετέχει σε αγώνες, καταφέρνοντας να γίνει μία από τις πιο υποσχόμενες αθλήτριες του χώρου της. Μάλιστα, το 2012 διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο, ώστε να υλοποιηθεί το πρώτο μαθητικό πρωτάθλημα κολύμβησης στο Ιλινόις, το οποίο περιλάμβανε και εκδηλώσεις για αθλητές με αναπηρίες.

Η κατάσταση της Αλίσα, η οποία έχει γίνει παράδειγμα για δεκάδες μαθητές με κινητικά προβλήματα, της απαγορεύει να χρησιμοποιεί τους βατήρες ή να σπρώχνει με τα πόδια της τον τοίχο της πισίνας. Οπως έχει δηλώσει ο Νικ Αρενς, ο προπονητής της στο λύκειο, η έκταση του προβλήματος περιορίζει επίσης την ικανότητά της στο πρόσθιο και στην πεταλούδα, και αυτός άλλωστε ήταν ο λόγος που επέλεξε να αγωνίζεται στο ελεύθερο και στο ύπτιο. Ούτε αυτά τα προβλήματα όμως ήταν αρκετά για να κάμψουν τη θέληση της νεαρής αθλήτριας, που τα τελευταία χρόνια «σαρώνει» τα μετάλλια και κάνει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

«Αυτό που πρέπει να κάνω είναι να φτάνω στην άλλη άκρη και να γυρίζω πίσω. Δεν δυσκολεύτηκα να προσαρμοστώ και πραγματικά μου αρέσει να είμαι όπως όλοι» δηλώνει με άνεση η 18χρονη φοιτήτρια, πλέον.

Οι διακρίσεις

Το Νοέμβριο του 2011 η Αλίσα Γιαλαμά συμμετείχε στους Παναμερικανικούς Αγώνες στη Γουαδαλαχάρα του Μεξικού, όπου απέσπασε τέσσερα ασημένια μετάλλια και πήρε το «εισιτήριο» για την εθνική παραολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ. Την περίοδο της προετοιμασίας πριν από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου του 2012 είχε μεταβεί μαζί με τις συναθλήτριές της στη Γερμανία, όπου προπονούνταν έξι μέρες την εβδομάδα. Τελικά, η σκληρή δουλειά απέδωσε καρπούς και τερμάτισε πέμπτη στα 200 μέτρα ελεύθερο.

Τον επόμενο χρόνο αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπου τερμάτισε τέταρτη στα 200 μέτρα ελεύθερο, ενώ είναι επίσης κάτοχος παραολυμπιακών ρεκόρ στα 50, 100, 200 και 400 μ. ελεύθερο, καθώς στα 100 μ. ύπτιο. Τα επόμενα σχέδια της 18χρονης κολυμβήτριας περιλαμβάνουν τη συμμετοχή της στους Παναμερικανικούς Αγώνες του Τορόντο το 2015 και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016.

Ψηφίστηκε αθλήτρια της χρονίας από την ΑΗΕΠΑ

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ με τις προσπάθειες που κάνει προκειμένου να βελτιώσει τους χρόνους της, η Αλίσα ασκεί πίεση, ώστε να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες σε αθλητές με αναπηρίες, ενώ καθοδηγεί και μαθητές με κινητικά προβλήματα.

Γι' αυτόν άλλωστε τον λόγο -όπως και για τη σιδερένια θέλησή της- ψηφίστηκε Αθλήτρια της Χρονιάς από την ΑΗΕΠΑ (American Hellenic Educational Progressive Association) στο Σικάγο, η οποία φέτος επιβράβευσε με υποτροφίες 10.000 δολαρίων περισσότερους από 100 νέους αθλητές με ιδιαίτερες ικανότητες ή ακαδημαϊκές επιτυχίες. Επίσης, βραβεύτηκε από τον φιλανθρωπικό οργανισμό March of Dimes ως η αθλήτρια με τη μεγαλύτερη επιρροή.

Στην ομιλία της κατά την παραλαβή του βραβείου απέδωσε τη θετική στάση της στο γεγονός ότι κατάφερε να πραγματοποιήσει τα όνειρά της, λέγοντας: «Ολοι αντιμετωπίζουν προκλήσεις στη ζωή τους και πιστεύω ότι είναι η στάση του καθενός απέναντι σε αυτές που τον καθορίζει ως άνθρωπο»!

Μαρία Μεϊμάρη

Keywords
Τυχαία Θέματα