Τιμή σε Οθωμανό κατακτητή!

15:51 4/8/2014 - Πηγή: Espresso
ΠΟΛΙΤΙΚΗΤιμή σε Οθωμανό κατακτητή!Δευτέρα, Αύγουστος 4, 2014 - 15:44

Σε χωριό της Ξάνθης ο πρόξενος της Τουρκίας στην περιοχή -κατ' εντολή της Αγκυρας- και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εγκαινίασαν βιβλιοθήκη προς τιμήν του Οθωμανού κατακτητή της βυζαντινής Θράκης και σφαγέα των χριστιανών, Γαζή Αχμέτ Εβρενός!
Πριν από μία εβδομάδα, όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα toyrkikanea, στο ορεινό χωριό Ωραίο της Ξάνθης στήθηκε μεγάλο γλέντι (στα πλαίσια του ιφτάρ) από παράγοντες του μουσουλμανικού στοιχείου της Θράκης και από κυβερνητικούς της Τουρκίας, ενώ στη συνέχεια έγιναν τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης, που φέρει το όνομα του αιμοσταγούς Εβρενός. Στην είσοδο υπάρχει και η σχετική επιγραφή.
Στα εγκαίνια παρέστη και πρωταγωνίστησε κι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, όπως άλλωστε φαίνεται και στη φωτογραφία (ο τελευταίος αριστερά). Ο βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου ήταν ένας από εκείνους που έκοψαν την κορδέλα των εγκαινίων της βιβλιοθήκης.

Ποιος ήταν όμως ο κατακτητής της βυζαντινής Θράκης Γαζή Αχμέτ Εβρενός; Ηταν Οθωμανός στρατηγός. Γεννήθηκε στο Παλαιόκαστρο (σημερινό Μπαλίκεσιρ) της Τουρκίας και πέθανε στο Γενιτζέ-ι-Βαρντάρ (σημερινά Γιαννιτσά). Υπηρέτησε στον οθωμανικό στρατό από το 1359 και συμμετείχε σε πολλές σημαντικές μάχες των Οθωμανών. Κατέκτησε τη βυζαντινή Θράκη και τη Μακεδονία, αλλά και την Κόρινθο το 1397.
Οι Βυζαντινοί ιστορικοί χαρακτηρίζουν με αρνητικό τρόπο τον Εβρενός. Ο αυτοκράτορας Μανουήλ Β' αναφέρει σε γραπτό του έργο το 1409 ότι ο Εβρενός ήταν αιμοβόρος με «απαράμιλλη» έχθρα για τους χριστιανούς. Μάλιστα χαρακτηρίζεται από ιστορικούς ως «σφαγέας του ορθόδοξου στοιχείου».

Αυτόν λοιπόν τον -αιμοβόρο για τους χριστιανούς- Οθωμανό στρατηγό τίμησε η Τουρκία στα σπλάχνα της ελληνικής Θράκης. Περιχαρής ο πρόξενος της Τουρκίας Οσμάν Ιλχάν Σενέρ έγραψε στο facebook: «Κάναμε τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης του Γκαζί Εβρενός Πασά στο Ωραίο, μου δόθηκε η τιμή να χαρίσω δύο βιβλία».
Στη βιβλιοθήκη υπάρχουν εκατοντάδες βιβλία στην τουρκική γλώσσα και τα περισσότερα από αυτά αναφέρονται «στους Τούρκους της Θράκης που βρίσκονται υπό την κατοχή των Ελλήνων». Ο πρόξενος Σενέρ, εμφανώς ικανοποιημένος, χαρακτήρισε «στολίδι της περιοχής τη βιβλιοθήκη» και κάλεσε «όλους τους Τούρκους της Ξάνθης» να την επισκέπτονται. Στο τέλος των εγκαινίων χάρισε και βιβλία σε όλους τους παρισταμένους.
Για να γίνει κατανοητή αυτή η νέα προκλητική ενέργεια της Αγκυρας στη Θράκη, τίθεται ο εξής προβληματισμός: Θα μπορούσε η Ελλάδα να θεμελιώσει και να εγκαινιάσει στην Κωνσταντινούπολη μια βιβλιοθήκη «Θεόδωρου Κολοκοτρώνη» ή «Νικηταρά του Τουρκοφάγου»;

Κώστας Ζαφειρίου

Keywords
Τυχαία Θέματα