«Θαύματα» στην ξενιτιά

ΡΕΠΟΡΤΑΖ«Θαύματα» στην ξενιτιάΤρίτη, Ιούνιος 16, 2015 - 17:20

Ενα καλό και ένα κακό νέο προκύπτουν από καινούργια έρευνα για τη θέση της Ελλάδας στο διεθνές επιστημονικό στερέωμα. Το καλό είναι ότι το 3% των κορυφαίων επιστημόνων του πλανήτη είναι Ελληνες!

Από νέα έρευνα προκύπτει ότι οι Ελληνες επιστήμονες διαπρέπουν όταν (ή, μήπως, επειδή;) ζουν και εργάζονται μακριά από την Ελλάδα!

Την πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα πραγματοποίησε ο καθηγητής

της Ιατρικής Σχολής Στάνφορντ της Καλιφόρνιας Γιάννης Ιωαννίδης που ειδικεύεται σε θέματα στατιστικής. Με αφορμή εκδήλωση στη μνήμη του καθηγητή του Χάρβαρντ Δημήτρη Τριχόπουλου, ο κ. Ιωαννίδης παρουσίασε στο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο τα αποτελέσματα της εργασίας του, η οποία με λίγα λόγια δείχνει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που «τρώει» τα πιο ταλαντούχα και χαρισματικά παιδιά της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε, από τα περίπου 20.000.000 επιστήμονες που έχουν κάνει τουλάχιστον μία επιστημονική δημοσίευση, το 1% (περίπου 200.000) έχει ελληνικά ονόματα. Ωστόσο, αν εστιάσει κανείς μόνο στους κορυφαίους επιστήμονες (εν ζωή ή όχι), το ποσοστό των Ελλήνων πλησιάζει το 3%, που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό ποσοστό, δεδομένου ότι οι Ελληνες αποτελούν λιγότερο από το 0,2% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ομως το νόμισμα έχει και την άλλη όψη. Από τους Ελληνες του 3%, μόλις ένας στους επτά (14%) έζησε ή ζει στην Ελλάδα, ενώ όλοι οι άλλοι (86%) στο εξωτερικό. Από τους επιστήμονες που έκαναν ή κάνουν καριέρα στο εξωτερικό, οι περισσότεροι γεννήθηκαν στην Ελλάδα, αλλά έφυγαν ως μετανάστες.

Οι κορυφαίοι

Χαρακτηριστικά είναι επίσης τα στοιχεία για τους κορυφαίους των κορυφαίων, δηλαδή τους 672 ελληνικής καταγωγής επιστήμονες που έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στον χώρο τους, με 17.000 αναφορές ο καθένας στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία.

Οι περισσότεροι από τους μισούς (376 άτομα ή 56%) ζουν στις ΗΠΑ, ενώ περίπου ένας στους τρεις (30%) ζει σε άλλη χώρα του εξωτερικού (60 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 31 στον Καναδά, 24 στη Γερμανία, 20 στη Γαλλία, 19 στην Ελβετία, 17 στην Αυστραλία και 30 σε άλλες χώρες). Από τους 672, μόλις 95 (ποσοστό 14%) ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, αιτία της τεράστιας διαρροής εγκεφάλων είναι τα ελάχιστα χρήματα που δαπανά η Ελλάδα για έρευνα και κυρίως «η αλαζονεία της τοπικής μετριοκρατίας» που οδηγεί τους ταλαντούχους νέους στη μετανάστευση.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «αξιοθαύμαστη μειοψηφία» τους επιστήμονες που εργάζονται ακόμη στην Ελλάδα, παρά τον «ανελέητο διωγμό» που υφίστανται και τόνισε:

«Η Ελλάδα έχει ακόμη τη δυνατότητα να γίνει μία από τις πλέον ευημερούσες χώρες του κόσμου, αν αξιοποιήσει το ταλέντο και τις δεξιότητες σοβαρών επιστημόνων και αν εστιάσει αυστηρά στην αξιοκρατία και την αριστεία».

Keywords
Τυχαία Θέματα