Θα ξαναζήσει τον εφιάλτη

ΡΕΠΟΡΤΑΖΘα ξαναζήσει τον εφιάλτηΤρίτη, Ιούνιος 10, 2014 - 15:10

Δύο χρόνια μετά τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε στα χέρια των τεσσάρων βασανιστών του και ύστερα από ισάριθμες αναβολές, ο Αιγύπτιος μετανάστης Ουαλίντ Ταλέμπ που είχε βρεθεί το καλοκαίρι του 2012 στη Σαλαμίνα σε ημιλιπόθυμη κατάσταση με πολλαπλά τραύματα στο πρόσωπο και το σώμα θα βρεθεί και πάλι πρόσωπο με πρόσωπο με τους κατηγορουμένους στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά,

όπου αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη τους σήμερα Τρίτη 10 Ιουνίου.

Οι εικόνες κακοποίησης του άτυχου μετανάστη είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου προκαλώντας σοκ. Το θύμα είχε υποδείξει ως υπευθύνους για τον άγριο ξυλοδαρμό του τον αρτοποιό εργοδότη του, τον γιο του και δύο ακόμη άτομα, φίλους του αρτοποιού. Επί 20 ώρες οι τέσσερις άνδρες φέρεται να κακοποιούσαν τον 30χρονο μετανάστη, με μικρά διαλείμματα για... μπίρες και φαγητό, ενώ -σύμφωνα με το θύμα- διασκέδαζαν σε... βάρδιες με το παρατεταμένο μαρτύριό του! Για να μη γίνουν αντιληπτοί, μετέφεραν τον Αιγύπτιο υπάλληλο σε έναν παλιό στάβλο κοντά στο σπίτι του αρτοποιού και εκεί τον έδεσαν σε δέντρο με αλυσίδα, ικανοποιώντας πάνω του τα πιο βίαια και απάνθρωπα ένστικτά τους. «Σε έχω δέσει όπως δένουν τις καμήλες στην Αίγυπτο», «Είναι η τελευταία σου μέρα, θα σε θάψω εκεί που είσαι» κατήγγειλε το θύμα πως του έλεγαν γελώντας.

Οι τραγικές σκηνές που περιγράφει ο 30χρονος παραπέμπουν σε μεσαιωνικά βασανιστήρια, που προκαλούν αποτροπιασμό. «Στην αλυσίδα είχαν χώσει ένα ξύλο. Το έστριβαν σιγά-σιγά για να με πνίγει όλο και πιο πολύ και συνέχιζαν να με βρίζουν και να με βαράνε με σανίδες και κλομπ» ανέφερε. «Με έσερναν γύρω σαν σκύλο... Πίστεψα ότι ήταν το τέλος μου. Κάθε φορά που λιποθυμούσα με χτυπούσαν με καδρόνια για να με ξυπνήσουν!» πρόσθεσε.

Οταν οι τέσσερις δυνάστες του τον άφησαν για λίγο μόνο, ο κακοποιημένος μετανάστης συγκέντρωσε όσες δυνάμεις του είχαν απομείνει και κατάφερε να δραπετεύσει. Το επόμενο πρωί κάτοικοι της περιοχής τον εντόπισαν στον δρόμο σε άθλια κατάσταση και κάλεσαν το ΕΚΑΒ. Μετά την καταγγελία του 30χρονου Ταλέμπ, σε βάρος των τεσσάρων ανδρών ασκήθηκε ποινική δίωξη για τις κατηγορίες της αρπαγής, της απρόκλητης σωματικής βλάβης, της ληστείας και της προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας. Οι κατηγορούμενοι, που φέρονται να του άρπαξαν 12.500 ευρώ, ισχυρίστηκαν αργότερα ότι το ίδιο το θύμα τούς είχε κλέψει!

Παρά το βαρύ κατηγορητήριο ωστόσο, μετά τις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι πέρασαν το κατώφλι του ανακριτή ελεύθεροι, με την επιβολή περιοριστικών όρων. Επειτα από αιτήματα της πολιτικής αγωγής υπήρξε αναβάθμιση του κατηγορητηρίου και μετατροπή του δεύτερου αδικήματος σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Περίπου έναν χρόνο μετά το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά με βούλευμα έστελνε τους τέσσερις άνδρες στο εδώλιο του κατηγορουμένου, όμως η δίκη τους, που είχε προσδιοριστεί αρχικά για τον Οκτώβριο του 2013, αναβλήθηκε για τον Μάρτιο του 2014. Και τη δεύτερη φορά, ωστόσο, η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης δεν προχώρησε, καθώς ένας εκ των κατηγορουμένων δήλωσε ασθένεια, προσκομίζοντας μάλιστα μέσω του συνηγόρου του έγγραφο από νοσοκομείο.

«Η ώρα της κρίσης για τους κατηγορουμένους έφτασε. Πρόκειται για μια από τις πιο ειδεχθείς υποθέσεις κακοποίησης που έχουν συμβεί στη χώρα μας. Επιτέλους, μετά και την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου θα λάμψει η αλήθεια και θα αποδοθεί δικαιοσύνη για τον Ουαλίντ Ταλέμπ, που κακοποιήθηκε τόσο βάναυσα...» δήλωσαν στην «Espresso» οι δικηγόροι του θύματος, Γιάννης Γλύκας και Σταυρούλα Κοκλιώτη.

Εν τω μεταξύ, ο γολγοθάς του Ουαλίντ δεν περιορίστηκε στη βάναυση κακοποίησή του, ούτε στον -με άγνωστη διάρκεια κι εξέλιξη- δικαστικό μαραθώνιο που έχει ανοιχτεί μπροστά του. Ο 30χρονος Αιγύπτιος είχε να παλέψει και με τα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας, καθώς κινδύνευσε με απέλαση, την οποία «γλίτωσε» κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

«Τον είχα σαν παιδί μου, και αυτός με έκλεψε»

Ο εργοδότης του Ταλέμπ είχε υποστηρίξει στην απολογία του, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο μετανάστης είχε κλέψει χρήματα από το ταμείο, γεγονός που πυροδότησε την οργή του, καθώς μέχρι τότε ο ίδιος τον είχε «σαν παιδί του». «Αισθάνθηκα οργή, εξαπατήθηκα από έναν άνθρωπο που με έλεγε "πατέρα". Ημουν εκτός εαυτού! Αυτός προσπάθησε να φύγει, παίρνω την αλυσίδα που έχουμε για τα τελάρα, την περνάω στο λαιμό του και τον βάζω σε ένα σκαμπό πάνω!» παραδέχτηκε ο κατηγορούμενος.

Αφού του κατάφερε τα πρώτα χτυπήματα, αποφάσισε να τον μεταφέρει κάπου πιο απομονωμένα, με τη βοήθεια του γιου του κι ενός ακόμη ατόμου που βρίσκονταν μαζί του στον φούρνο.

«Τον βάλαμε στο φορτηγάκι και τον πήγαμε στον παλιό στάβλο. Είπα στον Γ. να δέσει την αλυσίδα, όπως κι έγινε. Τον έχω απέναντί μου, τον βρίζω και του έριξα και κάποιες γροθιές. Οι άλλοι δεν βάραγαν...» πρόσθεσε, ενώ αρνήθηκε ότι ξεγύμνωσε το θύμα.

Ντέμη Ντάβαρη

Keywords
Τυχαία Θέματα