Τέλος στην παράλυση με βλαστοκύτταρα

11:56 7/4/2014 - Πηγή: Espresso
ΥΓΕΙΑΤέλος στην παράλυση με βλαστοκύτταραΔευτέρα, Απρίλιος 7, 2014 - 11:45

Ελπίδα για τα άτομα με παράλυση δίνει η καινοτομία επιστημόνων στη Βρετανία, οι οποίοι κατάφεραν με τη χρήση φωτός και βλαστοκυττάρων να βοηθήσουν μυς που είχαν «παγώσει» να κινηθούν ξανά! Ερευνητές από το University College London και το King's College London προχώρησαν σ' αυτήν την καινοτομία κατά τη διάρκεια έρευνας με βλαστοκύτταρα. Οπως

αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science», η έρευνα ξεκίνησε με εμβρυονικά βλαστοκύτταρα, τα οποία έχουν την ικανότητα να μετατρέπονται σε οποιονδήποτε ιστό του ανθρώπινου οργανισμού.


Οι επιστήμονες εισήγαγαν στα κύτταρα ένα γονίδιο που τα έκανε πιο ευαίσθητα στο φως και στη συνέχεια τα μετέτρεψε σε κινητικούς νευρώνες. Κατόπιν εμφύτευσαν τα κύτταρα αυτά σε ποντίκια, στον οργανισμό των οποίων αναπτύχθηκαν και συνδέθηκαν με τους μυς που είχαν παραλύσει. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάθε φορά που έριχναν φως πάνω σ' αυτούς τους μυς, εκείνοι κατάφερναν να κινηθούν.


Τα αποτελέσματα αυτά ώθησαν τους επιστήμονες σε μια νέα έρευνα, με σκοπό να αναπτύξουν ένα εμφύτευμα που θα ρίχνει στους μυς το φως που χρειάζονται για να μπορούν να κινηθούν.
Η νέα μέθοδος βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, όμως οι επιστήμονες είναι ήδη βέβαιοι ότι θα μπορέσουν να την προσαρμόσουν στα δεδομένα του ανθρώπινου οργανισμού, ώστε μια μέρα να βοηθήσει άτομα με παράλυση να περπατήσουν ξανά. Ωστόσο, διευκρινίζουν ότι αυτό δεν θα συμβεί σύντομα, αν και σε πρώτη φάση η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο του κινητικού νευρώνα, η οποία οδηγεί σε σταδιακή παράλυση των μυών, ακόμη και εκείνων που ελέγχουν την κατάποση και την αναπνοή.


Επίσης, θα βοηθήσει και τα άτομα που είναι καθηλωμένα σε αναπηρικό καροτσάκι, με παράλυση που προκλήθηκε από διάφορα ατυχήματα, όπως τα αυτοκινητικά.


Σύμφωνα με την καθηγήτρια Linda Greensmith, ερευνήτρια από το University College London, οι κλινικές δοκιμές ίσως αρχίσουν σε πέντε χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα