Τα σεντόνια στην... κατάψυξη

17:23 7/7/2015 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖΚαυτό τριήμερο (από αύριο) σε όλη τη χώραΤα σεντόνια στην... κατάψυξηΤρίτη, Ιούλιος 7, 2015 - 17:18

Με τις προγνώσεις για υψηλές θερμοκρασίες τις επόμενες μέρες όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο αλλά και κυριολεκτικά, τα μέτρα προστασίας κρίνονται απαραίτητα.

Και επειδή το τελευταίο που μάς λείπει τώρα είναι μια θερμοπληξία, καλό είναι να προσέχουμε τι τρώμε και τι κάνουμε τις ώρες που ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο. Σε ρεπορτάζ της η βρετανική «Mirror» λέει πως η φροντίδα θα πρέπει να εστιαστεί κυρίως στα παιδιά και τα μωρά που έχουν λιγότερους ιδρωτοποιούς αδένες από τους ενήλικες

και είναι πιο επιρρεπή σε θερμοπληξίες. Καλό είναι να τα ντύνετε ελαφριά, να τα έχετε σε χώρους με κλιματισμό και να τους χορηγείτε πολλά υγρά. Πολύ προσεκτικές πρέπει να είναι και οι έγκυοι, ιδίως αυτές που διανύουν το πρώτο τρίμηνο της κύησης αλλά και το τελευταίο, καθώς η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό.

Για τον γενικό πληθυσμό η βασική οδηγία είναι η συχνή κατανάλωση υγρών (2,5 λίτρα οι γυναίκες και 3,5 λίτρα οι άνδρες την ημέρα). Σε αυτά ωστόσο δεν θα πρέπει να λογίζεται το αλκοόλ, καθώς η διουρητική του δράση συμβάλλει στην αύξηση του κινδύνου αφυδάτωσης.

Επίσης, αποφύγετε την καφεΐνη και τα αναψυκτικά τύπου κόλα, επειδή αυξάνουν τη μεταβολική θερμότητα του σώματος. Μην κόψετε πλήρως το αλάτι, αλλά περιορίστε το σε έξι γραμμάρια την ημέρα.

Για έξτρα ανακούφιση βάλτε τα σεντόνια σας στο ψυγείο, γιατί βοηθούν στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος και διευκολύνουν τον ύπνο. Ομως μην κάνετε κρύα ντους, γιατί το σώμα αντιδρά μειώνοντας την κυκλοφορία του αίματος στην επιφάνεια της επιδερμίδας και σταματά τη λειτουργία του θερμορυθμιστικού ιδρώτα.

Καυτό τριήμερο (από αύριο) σε όλη τη χώρα

Προς αναζήτηση... σκιάς αναμένεται να είναι οι πολίτες ανά τη χώρα σταδιακά από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή!

Τα ανοιχτόχρωμα ρούχα, τα καπέλα και τα μπουκαλάκια με δροσερό νερό θα είναι απαραίτητα στις μετακινήσεις ιδίως των ευπαθών ομάδων, καθώς ο υδράργυρος ήδη παρουσιάζει σταδιακή άνοδο, με τη ζέστη να κορυφώνεται το επόμενο καυτό τριήμερο, οπότε η θερμοκρασία θα φτάσει στους 38 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά. Ουσιαστικά ο καύσωνας θα κάνει «ποδαρικό» αύριο. Η πτώση της έντασης των ανέμων θα συνδυαστεί με θερμές αέριες μάζες από την Αφρική, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να αγγίξει κατά τόπους τους 36 βαθμούς. Ακόμα πιο αισθητή θα είναι η ζέστη την Πέμπτη. Το θερμόμετρο θα επιμείνει στους 36 βαθμούς στις περισσότερες περιοχές, ενώ θα αγγίξει τους 37-38 βαθμούς στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας. Στα ίδια επίπεδα θα διατηρηθεί ο υδράργυρος και την Παρασκευή, με εξαίρεση μια μικρή πτώση της θερμοκρασίας στα βόρεια. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ο καύσωνας θα συνοδευτεί από μεσημεριανές μπόρες στα κεντρικά και στα βόρεια ηπειρωτικά. Για σήμερα προβλέπεται αίθριος καιρός παντού, με μόνο λίγα σύννεφα το μεσημέρι στα ορεινά ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι με ένταση 4-5 μποφόρ και στο Αιγαίο έως 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα ανέβει έως τους 33-35 βαθμούς στα ηπειρωτικά, τους 32 βαθμούς στο ανατολικό Αιγαίο και τους 28-30 βαθμούς σε Κυκλάδες και Κρήτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα