Τα μικρόβια προτιμούν τα... βαγόνια

18:03 9/2/2015 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖΤα μικρόβια προτιμούν τα... βαγόνιαΔευτέρα, Φεβρουάριος 9, 2015 - 17:57

Εκατομμύρια... ινκόγκνιτο επιβάτες -αθόρυβοι και όχι τόσο επικίνδυνοι οι περισσότεροι- πηγαινοέρχονται καθημερινά με το μετρό. Παραμονεύουν σε κάθε γωνιά του συρμού και ουσιαστικά τον μετατρέπουν σε παγίδα! Στη χειρολαβή, στα καθίσματα, στις πόρτες και σε άλλες επιφάνειες του

μετρό κάνει «πάρτι» πλήθος μικροβίων, πολλά από τα οποία είναι άγνωστα στους επιστήμονες.

Σύμφωνα με νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, στην οποία συμμετείχε και ο ελληνικής καταγωγής Σέργιος Ορέστης Κολοκοτρώνης του πανεπιστημίου Fordham, αν και τα περισσότερα από τα μικρόβια που «χορεύουν» στα βαγόνια είναι άκακα, περίπου ένα στα δέκα είναι παθογόνο. «Οι άνθρωποι που κρατιούνται από μια χειρολαβή του μετρό δεν σκέφτονται ότι... σφύζει από ζωή. Ομως έπειτα από αυτή την έρευνα θα έπρεπε να το σκέφτονται!» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας επίκουρος καθηγητής γενετιστής του Ιατρικού Κολεγίου του Πανεπιστημίου Κορνέλ, Κρίστοφερ Μέισον, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Cell Systems».

Ωστόσο, οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν πως δεν είναι ανάγκη να αποφεύγει κάποιος το μετρό ή να φορά γάντια για να μην κολλήσει κάτι! Αναλύοντας γενετικά χιλιάδες δείγματα από κάθε είδους επιφάνειες, οι ερευνητές δημιούργησαν τον πρώτο αναλυτικό μικροβιακό «χάρτη» (PathoMap) που δείχνει τον τεράστιο πλούτο των άγνωστων μικροβιακών ειδών.

Μικροοργανισμοί

Η έρευνα αποκάλυψε πως το πιο συχνό είδος μεταξύ των γνωστών μικροοργανισμών είναι τα βακτήρια (47%). Από τα γνωστά βακτήρια, η πλειονότητα (57%) δεν έχει ποτέ συνδεθεί με κάποια ανθρώπινη πάθηση, ενώ το 31% αφορά... οπορτουνιστικά βακτήρια που θα μπορούσαν να γίνουν επικίνδυνα μόνο για όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Το υπόλοιπο 12% αφορά κανονικούς παθογόνους μικροοργανισμούς, μερικοί από τους οποίους μάλιστα είναι ανθεκτικοί στα φάρμακα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι στο μέλλον η ανάλυση των μικροβίων στο μετρό θα βοηθήσει στην ακριβέστερη πρόβλεψη επερχόμενων επιδημιών και στην καλύτερη προστασία από τυχόν βιολογική τρομοκρατία.

Keywords
Τυχαία Θέματα