Τα «καπιταλιστικά βίτσια» του... επαναστάτη Φιντέλ

ΚΟΣΜΟΣΤα «καπιταλιστικά βίτσια» του... επαναστάτη ΦιντέλΠέμπτη, Μάιος 22, 2014 - 17:00

Πολυτελείς κατοικίες, ιδιωτικά γιοτ, περιποιήσεις ομορφιάς, ακόμη και ένα προσωπικό νησί είναι μερικά από τα «καπιταλιστικά βίτσια» που απολάμβανε ο Φιντέλ Κάστρο, όπως αποκαλύπτεται στο βιβλίο «Η κρυφή ζωή του Φιντέλ Κάστρο».

Ο Leader Maximo της Κούβας, όπως τον αποκαλούν, δεν περνά κι άσχημα, τουλάχιστον σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου Χουάν Ρεϊνάλδο Σάντσες, ο οποίος ήταν 17 χρόνια στη φρουρά του Κάστρο.

Ο σωματοφύλακας έπεσε σε δυσμένεια και έπειτα από μια περίοδο σε φυλακή της Κούβας, κατάφερε να διαφύγει στις ΗΠΑ. Ο Σάντσες υποστηρίζει ότι η προσωπική ζωή του ήρωα της κουβανικής επανάστασης δεν είχε τίποτα από τη λιτότητα και την αυστηρότητα ενός κομμουνιστή ηγέτη και αποκαλύπτει τα πολλά πρόσωπα του Φιντέλ Κάστρο.

Στις δημόσιες εμφανίσεις είχε το πρόσωπο του επαναστάτη ηγέτη του λαού που εστίαζε στον αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού, ο οποίος συνέπαιρνε και γέμιζε με εθνική περηφάνια τους Κουβανούς όταν έβγαζε λόγους Στην ιδιωτική του ζωή όμως ο πολιτικός άνδρας είχε όλες τις συνήθειες ενός καπιταλιστή, αφού απολάμβανε την καλή ζωή, το φαγητό, τα πολυτελή ρούχα, τις εκδρομές με σκάφος, ακόμα και περιποιήσεις σε ιδιωτική φάρμα ομορφιάς.

Ο συγγραφέας αναφέρει ότι στο τελευταίο προπύργιο του υπαρκτού σοσιαλισμού, ο Κάστρο είναι ιδιοκτήτης ενός ολόκληρου νησιού. Είναι το Κάγιο Πιέρδα, όπου ο Κάστρο αποσυρόταν συντροφιά με διεθνούς βεληνεκούς διασημότητες και διανοούμενους, όπως με τον συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Επίσης, την εποχή της μεγάλης δύναμής του κανείς δεν επιτρεπόταν να προσεγγίζει το προεδρικό μέγαρο, που διαθέτει όλες τις ανέσεις.

Ο Σάντσες δεν περιορίστηκε στα καπιταλιστικά πάθη του Κάστρο. Αποκαλύπτει στο βιβλίο του και λεπτομέρειες από την προσωπικότητά του. Κατά τη γνώμη του ο Κάστρο έχει προσωπικότητα αμφιλεγόμενου δικτάτορα. Είναι χαρισματικός, γοητευτικός, αλλά σκληρός και αδίστακτος. Ακόμα και σήμερα, που ο Φιντέλ Κάστρο δεν έχει επίσημες εξουσίες, δεν παύει να υπαγορεύει νόμους και να τιμωρεί όποιον διαφωνεί.



Κάτια Γιαπαλάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα