Τα Χριστούγεννα στο... μπαούλο!

ΡΕΠΟΡΤΑΖΤα Χριστούγεννα στο... μπαούλο!Τετάρτη, Δεκέμβριος 17, 2014 - 17:01

Σκοτεινές, άδειες βιτρίνες και ξενοίκιαστοι χώροι, οι οποίοι αραχνιάζουν στο πέρασμα των ημερών. Λιγοστοί Αθηναίοι που περπατούν βιαστικά προσπερνώντας τα ανοιχτά καταστήματα, αφού η σκέψη τους δεν είναι στα γιορτινά ψώνια. Καλλιτέχνες δρόμου που κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να τραβήξουν, έστω και φευγαλέα, το βλέμμα των περαστικών και καταστηματάρχες που υποδέχονται τις γιορτές με φτωχό ή και ανύπαρκτο

στολισμό στις επιχειρήσεις τους.
Αυτά περίπου συνθέτουν την εικόνα (μάλλον... θλίψης και μιζέριας) στον πιο εμπορικό πεζόδρομο της πρωτεύουσας, ο οποίος δεν αποπνέει ούτε λίγη γιορτινή «διάθεση», μόλις μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα! Οσοι διασχίζουν την οδό Ερμού ψάχνουν μάταια το πνεύμα των Χριστουγέννων. Χθες το απόγευμα, στον πεζόδρομο κυκλοφορούσαν λίγοι καταναλωτές, ενώ και οι ίδιοι οι έμποροι εμφανίζονται «κουμπωμένοι», με δεδομένο ότι φέτος λείπει ο στολισμός των βιτρινών τους με λαμπιόνια και μπάλες ή χριστουγεννιάτικα δέντρα, αφού τη θέση τους έχει πάρει το... λιγοστό ανέξοδο ντεκόρ.

«Ξέχασαν» να διακοσμήσουν

Σε όλο το μήκος της Ερμού διαπιστώνεται ότι οι επιχειρηματίες που αφιέρωσαν ένα μέρος του τζίρου τους προκειμένου να διακοσμήσουν τις βιτρίνες τους -και άρα να προσελκύσουν Αθηναίους και τουρίστες που θα βγουν για τις αγορές των ημερών- είναι μετρημένοι στα δάχτυλα. Είναι ενδεικτικό ότι οι περισσότεροι έχουν «γράψει» στις τζαμαρίες τους «Καλά Χριστούγεννα» και άλλοι απλώς λανσάρουν τις εκπτώσεις 10%-20% για τις γιορτινές ημέρες.
Μάλιστα την ίδια στιγμή δεν υπάρχει -τουλάχιστον προς το παρόν- κανένα σχέδιο ή προγραμματισμός για κάποιου είδους εορταστική δράση, όπως είναι οι «Λευκές Νύχτες» που πέρυσι είχαν πραγματοποιηθεί και στην Αθήνα με ανοιχτά τα καταστήματα έως αργά το βράδυ. Ενδεικτικό εξάλλου της απουσίας χαράς εν όψει εορτών ήταν το «βασίλειο» της θλίψης που στήθηκε στην πλατεία Ομονοίας, με μια φάτνη που έκανε τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με πλήθος σχολίων, άλλα επικριτικά για τον Δήμο Αθηναίων και άλλα απογοήτευσης.

Φωτό: Βαγγέλης Μασιάς

Keywords
Τυχαία Θέματα