Στον Πειραιά το πλοίο της αγωνίας

ΡΕΠΟΡΤΑΖΣτον Πειραιά το πλοίο της αγωνίαςΠαρασκευή, Αύγουστος 21, 2015 - 18:42

Τέλος η «οδύσσεια» για χιλιάδες πρόσφυγες που πλέον ψάχνουν καταφύγιο στις γειτονιές της Αθήνας

Ταλαιπωρημένοι, αλλά με την ελπίδα ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους, έφτασαν χθες το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά οι σχεδόν 2.500 πρόσφυγες από τη Συρία με το επιβατηγό «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Προτού αποβιβαστούν με τις λιγοστές

αποσκευές τους, αρκετοί σήκωναν τα χέρια ψηλά εκφράζοντας την ανακούφισή τους για την ολοκλήρωση του ταξιδιού τους!

Εξάλλου οι περισσότεροι από αυτούς πέρασαν ακόμη και πέντε ημέρες μέσα στο φεριμπότ της ΑΝΕΚ, ενώ η «οδύσσειά» τους συνεχίστηκε και εν πλω, καθώς το δρομολόγιο που είχε αρχικά αποφασιστεί με προορισμό τη Θεσσαλονίκη ματαιώθηκε. Οι ερασιτεχνικοί χειρισμοί από πλευράς του αρμόδιου υπουργείου είχαν ως αποτέλεσμα το πλοίο να παραμείνει για αρκετές ημέρες στο λιμάνι της Κω, με τον τελικό προορισμό του να αλλάζει ανά ώρα, προτού τελικά αποφασιστεί να δέσει στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας (με ενδιάμεσους σταθμούς Λέρο, Κάλυμνο και Μυτιλήνη).

Στην Ομόνοια

Οι περισσότεροι πρόσφυγες συνωστίστηκαν σε λεωφορεία του ΟΛΠ με προορισμό τις γειτονιές της Αθήνας, με ορισμένους εξ αυτών να μην ξέρουν πού και πώς θα περάσουν ακόμη ένα δύσκολο βράδυ και να καταλήγουν έπειτα από μερικές ώρες -όπως και άλλοι συμπατριώτες τους πριν από αυτούς- στην γκρίζα Ομόνοια. Αντιθέτως, κάποιοι άλλοι μίσθωσαν ταξί με κατεύθυνση κάποιο φιλικό σπίτι ή ένα φτηνό ξενοδοχείο, μέχρι να πάρουν και πάλι τον δρόμο προς το ευρωπαϊκό όνειρο.

Ηταν 9.30 το πρωί όταν το «Ελευθέριος Βενιζέλος» έριξε άγκυρα στον Πειραιά και μέσα σε ελάχιστα λεπτά η πύλη Ε1 γέμισε με άνδρες, γυναίκες και παιδιά κάθε ηλικίας, οι οποίοι παρά την κούραση, έδειχναν ανακουφισμένοι που έπειτα από μήνες περιπλάνησης πατούσαν το πόδι τους στην ηπειρωτική Ευρώπη. Νιόπαντρα ζευγάρια, χήρες με μωρά στην αγκαλιά, ηλικιωμένοι που κρατούσαν από τα χέρια τα εγγόνια τους και πατεράδες μόνοι, με τους γιους τους να παραμένουν εγκλωβισμένοι στην κόλαση της Συρίας ή σε κάποιον καταυλισμό προσφύγων στη νοτιοανατολική Τουρκία, συνέθεταν το παζλ. Για τους περισσότερους ο προορισμός βρίσκεται σε κάποια μεγαλούπολη της βόρειας Ευρώπης. Μακρινοί συγγενείς, αδέρφια και γείτονες τους περιμένουν εκεί, όπως λένε χαμογελώντας, γνωρίζοντας ότι μπροστά τους έχουν ακόμη χιλιάδες χιλιόμετρα.

Την ίδια στιγμή, δραματικές εικόνες σχηματίζονται στην Ειδομένη Κιλκίς με μετανάστες που περιμένουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την κεντρική Ευρώπη. Από προχθές η διέλευση έχει μπλοκάρει, καθώς η αστυνομία των Σκοπίων έχει σταματήσει να τους διοχετεύει σε τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να αποσυμφορήσει τον σταθμό της Γευγελής. «Θέλουμε να φύγουμε, δεν αντέχουμε άλλο» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, οι οποίοι προχώρησαν σε ολιγόλεπτο αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα