Στο «φως» ο θησαυρός της Κάλλας

SHOWBIZΕκθεση στην Αθήνα με σπάνια αντικείμενα της ντίβαςΣτο «φως» ο θησαυρός της ΚάλλαςΠέμπτη, Μάιος 11, 2017 - 17:27

Μπορεί η καλλιγραφική υπογραφή της M. Kalogeropoulou να μην προδίδει σε κάποιους αμέσως την ταυτότητά της, όμως η φωτογραφία της τα λέει όλα, μια και γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι πρόκειται για τη θρυλική υψίφωνο Μαρία Κάλλας.

Αυτό το σπάνιο ντοκουμέντο, η ταυτότητα της «La divina», το πρώτο αυτόγραφο που υπέγραψε σε ηλικία 15 ετών αλλά και ο αγαπημένος χρυσός σταυρός της είναι μόνο μερικά

από τα αντικείμενα της ντίβας της όπερας, που θα έχει την ευκαιρία να περιεργαστεί το κοινό σε μια νέα έκθεση του Ιδρύματος Θεοχαράκη.

Πρόκειται για την παρουσίαση «Μαρία Κάλλας. Ο μύθος ζει» (εγκαινιάζεται στις 15/05 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο), στην οποία εκτίθενται 200 και πλέον προσωπικά αντικείμενα της Κάλλας, τα περισσότερα εκ των οποίων ανήκουν στην εντυπωσιακή συλλογή του συλλέκτη Νίκου Χαραλαμπόπουλου, ο οποίος χρειάστηκε δεκαετίες για να τα συγκεντρώσει, καθώς καλύπτουν χρονικά ολόκληρη τη ζωή της αξέχαστης ντίβας.

Τούφα από τα μαλλιά της

Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά θα εκτεθούν το διαβατήριο και η ταυτότητά της, το πρώτο αυτόγραφό της, το πιστοποιητικό θανάτου της, μια τούφα από τα μαλλιά της, που είχε χαρίσει στον αγαπημένο της μπάτλερ, αλλά και μια ατζέντα με ιδιόχειρα γραμμένες τις διευθύνσεις και τα τηλέφωνα όλων των προσωπικοτήτων της εποχής. Ακόμη, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει τον χρυσό σταυρό της θρυλικής σοπράνο, ένα κόσμημα το οποίο φορούσε όταν εκείνη πέθανε, και που αφαιρέθηκε τελευταία στιγμή -προτού εκείνη καεί- από κάποιο συγγενικό της πρόσωπο.

Σε περίοπτη θέση θα βρίσκονται μια παρτιτούρα της «Τραβιάτα», στην οποία επάνω η ίδια είχε γράψει την ελληνική μετάφραση προκειμένου να μπορέσει να την αποστηθίσει, κοστούμια, έπιπλα, φορέματα από ρεσιτάλ και παραστάσεις, τσάντες, κοσμήματα, αλλά και πίνακές της. Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει και στη χρυσή καδένα που φιλοξενείται στην έκθεση. Πρόκειται για ένα κόσμημα-δώρο της Μαρίας στον Ωνάση, το οποίο εκείνος είχε διαρκώς περασμένο στον λαιμό του.

Τέλος, εκτίθενται και ενθυμήματα της ίδιας της Κάλλας, όπως ένα μαντίλι της μεγάλης σοπράνο του προηγούμενου αιώνα Μαρίας Μαλιμπράν -την οποία θαύμαζε η Κάλλας-, το αγαπημένο φλιτζάνι του Αριστοτέλη Ωνάση, αντικείμενα από τη θαλαμηγό του «Χριστίνα» αλλά και επιστολές από πρόσωπα με τα οποία συναναστράφηκε, όπως η Γκρέις Κέλι και ο Λόρενς Ολίβιε.

Δείτε παρακάτω τις φωτογραφίες:

Μαρία ΚάλλαςΟ μύθος ζειΕκθεσηΊδρυμα ΘεοχαράκηΠαράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα