Στατίνες για αναπνευστικά νοσήματα!

ΥΓΕΙΑΣτατίνες για αναπνευστικά νοσήματα!Τρίτη, Απρίλιος 12, 2016 - 17:01

Ευεργετικές για τους ασθενείς με βρογχίτιδα, άσθμα και ΧΑΠ

Ο σύγχρονος τρόπος διαβίωσης, η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία, η ανθυγιεινή διατροφή είναι λίγο πολύ γνωστό ότι συμβάλλουν στην αύξηση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα μας.
Οι στατίνες είναι μια ομάδα φαρμάκων που εμποδίζει τη σύνθεση χοληστερόλης στο συκώτι. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στο να μειώνουν τη χοληστερόλη, να προστατεύουν τις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς και να μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Η ανακάλυψη των στατινών θεωρείται από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις της σύγχρονης ιατρικής, καθώς είναι εξαιρετικά ευεργετικές για την υγεία ενός μεγάλου ποσοστού ανθρώπων.

Οι στατίνες, όμως, φαίνεται ότι προσφέρουν νέες ελπίδες και σε όσους υποφέρουν από αναπνευστικά νοσήματα, όπως το άσθμα και η βρογχίτιδα.

Σύμφωνα με νέα έρευνα της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Zhejiang στην Κίνα, οι στατίνες μπορεί να αποδειχθούν άκρως ευεργετικές για τους ασθενείς που ταλαιπωρούνται από τα συμπτώματα του άσθματος ή της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), καθώς θεωρείται ότι μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή των αεραγωγών.

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα του κινεζικού πανεπιστημίου μελέτησαν τα στοιχεία 250.000 ασθενών με ΧΑΠ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που λάμβαναν στατίνες είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα ή να εισαχθούν στο νοσοκομείο με επιπλοκές.

Η έρευνα

Ειδικότερα, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όσοι λάμβαναν στατίνες είχαν 38% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια της μελέτης και 52% λόγω ΧΑΠ. Επίσης είχαν 36% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν επιπλοκές που απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη και 31% να υποστούν καρδιακή προσβολή.

Στο μεταξύ, μία ξεχωριστή μελέτη του πανεπιστημίου της Γλασκόβης διαπίστωσε ότι οι στατίνες μειώνουν τις φλεγμονώδεις χημικές ενώσεις που σχετίζονται με το άσθμα, ενώ παράλληλα βοηθούν στον περιορισμό των επισκέψεων και των εισαγωγών στο νοσοκομείο εξαιτίας της ασθένειας.

Την ίδια ώρα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας παρατήρησαν ότι τα πειραματόζωα που λάμβαναν εισπνεόμενες στατίνες ανακουφίστηκαν από τα συμπτώματα του άσθματος. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι στατίνες μείωσαν την υπερευαισθησία των αεραγωγών σε αλλεργιογόνα, ενώ είχαν και κάποιες αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα