Στα μαχαίρια για δύο μεζονέτες στη Λέρο

15:16 7/9/2015 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖΣτα μαχαίρια για δύο μεζονέτες στη ΛέροΔευτέρα, Σεπτέμβριος 7, 2015 - 15:10

Δυο ογκώδεις κατοικίες που έχουν ανεγερθεί στην περιοχή Αλίντων - Καμάρας της Λέρου έχουν γίνει μήλον της Εριδος μεταξύ του γνωστού επιχειρηματία ιδιοκτήτη τους και των κατοίκων του νησιού, που τον κατηγορούν για αισθητική παραφωνία σε βάρος της παραδοσιακής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής.

ΑΠΟ ΤΗΝ
ΤΖΙΝΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ

Τα «τσιμεντένια θηρία», όπως τα χαρακτηρίζουν στην καταγγελία τους οι κάτοικοι, άρχισαν να χτίζονται στο ύψωμα δίπλα στο παρεκκλήσι του Αγίου Κηρύκου, αλλά ουδεμία σχέση έχουν με την παραδοσιακή

αρχιτεκτονική με τα ασβεστωμένα σπίτια από μεγάλες πέτρες, τις επίπεδες ή κεραμιδένιες στέγες και τις πολύχρωμες πόρτες και παντζούρια ή τα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια δίπλα στα παραδοσιακά σπίτια. Μάλιστα, η θέση στην οποία βρίσκονται τα καθιστά ευδιάκριτα από μακρινή απόσταση, τόσο από τον παραδοσιακό οικισμό των Αλίντων όσο και από τον διατηρητέο παραδοσιακό οικισμό της Αγίας Μαρίνας. Παράλληλα, υποστηρίζουν οι κάτοικοι, έχουν εμφανείς κατασκευαστικές -και όχι μόνο- παρανομίες στην οικοδόμησή τους.

Εκτός σχεδίου;

Η καταγγελία δεν στέκεται μόνο σε αυτά, αλλά αναφέρεται και σε συγκεκριμένες αυθαιρεσίες, όπως ότι η κατασκευή τους έγινε σε οικόπεδο εκτός σχεδίου πόλεως, ενώ το μέγεθός τους υπερβαίνει κατά πολύ το ανώτερο επιτρεπτό όριο δόμησης, τόσο σε έκταση όσο και σε ύψος. Σε απόσταση 50 μέτρων, ο οικισμός είναι εντός σχεδίου πόλεως και ισχυρίζονται ότι για να εκδοθεί οικοδομική άδεια πρέπει υποχρεωτικά να περάσει πρώτα από το συμβούλιο αρχιτεκτονικού ελέγχου.

Εκείνο όμως που εξοργίζει περισσότερο τους κατοίκους είναι ότι ο γνωστός επιχειρηματίας του νησιού, ο οποίος είναι και ιδιοκτήτης, επιμένει ότι οι κατοικίες αυτές ανεγέρθησαν πριν από το 2011, ενώ οι ίδιοι γνωρίζουν ότι οι εργασίες ξεκίνησαν αμέσως μετά το καλοκαίρι του 2013! Η διαφορά είναι σημαντική, καθώς ισχυρίζονται ότι ο επιχειρηματίας προσπαθεί να εντάξει τα κτίρια στον νόμο 4178, ο οποίος νομιμοποιεί τις αυθαίρετες κατασκευές που έχουν ολοκληρωθεί έως το 2011. Οι καταγγέλλοντες έχουν στα χέρια τους επίσημη αεροφωτογραφία, υπογεγραμμένη από τοπογράφο μηχανικό που πιστοποιεί την ημερομηνία λήψης της μέσα στο 2011 και στην οποία φαίνεται ότι στο συγκεκριμένο οικόπεδο δεν υπήρχε έως τότε κάποιο κτίσμα.

Τι λέει ο δήμαρχος

«Γνωρίζουμε την υπόθεση. Η Πολεοδομία είναι ενήμερη και, εάν κριθεί κατόπιν του ελέγχου των στοιχείων ότι έχουν γίνει παρανομίες, είναι στην αρμοδιότητα της υπηρεσίας να πράξει τα δέοντα...», σχολίασε στην «Espresso» ο Δήμαρχος Λέρου Μιχαήλ Κόλλιας. Τα μεταγενέστερα κτίρια στο νησί χτίστηκαν σύμφωνα με τον παραδοσιακό τύπο σε μια προσπάθεια διατήρησης της αυθεντικότητας και των γραφικών χρωμάτων της Λέρου.

Οι τοίχοι τους, χρώματος κρεμ και ώχρας, αναμειγνύονται με το άσπρο και το γαλάζιο της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Στην περίπτωση, όμως, των δύο κτιρίων δίπλα στο παρεκκλήσι του Αγίου Κηρύκου, οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι ακόμα και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι μη συμβατά. Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι οι σκεπές έχουν κατασκευαστεί από λαμαρίνες και πάνελ με επικάλυψη πολυουρεθάνης, για να δίνουν την εικόνα του ψεύτικου κεραμιδιού!

Keywords
Τυχαία Θέματα