Στα άδυτα της μασονικής Στοάς της Αθήνας

14:01 2/6/2016 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖΦωτογραφίες (για πρώτη φορά) από το κτίριο στην οδό ΑχαρνώνΣτα άδυτα της μασονικής Στοάς της ΑθήναςΠέμπτη, Ιούνιος 2, 2016 - 14:01

Φωτογραφίες (για πρώτη φορά) από το κτίριο στην οδό Αχαρνών

Μακριά από τα περίεργα βλέμματα παρέμεναν για περισσότερο από έναν αιώνα τα άδυτα της Μασονικής Στοάς στο κέντρο της Αθήνας.

Ωστόσο, οι τέκτονες αποφάσισαν να ανοίξουν τις πύλες του μυστηριώδους και επιβλητικού κτιρίου στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Σουρμελή,

και να προσφέρουν μέσω της ιστοσελίδας τους φωτογραφίες από το εσωτερικό του στο κοινό.

Οι εικόνες πίσω από τις βαριές πόρτες της αποκαλούμενης Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος αποκαλύπτουν βιβλιοθήκες, μουσειακούς χώρους, αίθουσες συνεδριάσεων και εκδηλώσεων, αλλά και δωμάτια που παραπέμπουν σε χώρους προσευχής, ενώ στις περισσότερες αίθουσες κυριαρχούν το μαρμάρινο στοιχείο και οι ξύλινες επενδύσεις.


Οπως αναφέρουν οι τέκτονες στην ιστοσελίδα τους, η πρώτη μασονική στοά στην Ελλάδα ιδρύθηκε το 1782 στη βενετοκρατούμενη Κέρκυρα και υπαγόταν στη Μεγάλη Στοά της Βερόνας. Μέσα σε λίγες δεκαετίες, οι τεκτονικές στοές πολλαπλασιάστηκαν.

Στον ελλαδικό χώρο η πρώτη μεγάλη στοά εμφανίστηκε το 1811 με την ονομασία Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος, κατ' Ανατολήν Κερκύρας, 1811.

Το 1863 δημιουργήθηκε στην Αθήνα νέα τεκτονική στοά με το όνομα Πανελλήνιον, ενώ το 1864 ενώθηκαν επτά στοές από διάφορες πόλεις, με σκοπό τη δημιουργία ενός μεγάλου τεκτονικού κέντρου με έδρα την Αθήνα, που μετονομάστηκε το 1936 σε Μεγάλη Στοά της Ελλάδος.



Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ιστοσελίδα γίνεται εκτενής αναφορά στο φιλανθρωπικό έργο που υποστηρίζουν οι τέκτονες ότι έχουν προσφέρει στην ελληνική κοινωνία, ενώ υπάρχει και λίστα επιφανών Ελλήνων (ανάμεσά τους ήρωες του 1821, πρώην πρωθυπουργοί και άλλα ιστορικά πρόσωπα), που οι ίδιοι σπεύδουν να κατατάξουν μεταξύ εκείνων που έχουν ασπαστεί τον ελευθεροτεκτονισμό, χωρίς όμως να παραθέτουν περισσότερα στοιχεία.

Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μασονικής Στοάς, Αθήνας,masonikis stoas, athinas