Σκύλοι κομάντος σε παράταξη

ΡΕΠΟΡΤΑΖΣκύλοι κομάντος σε παράταξηΔευτέρα, Οκτώβριος 27, 2014 - 16:30

Τετράποδοι στρατιώτες δοκίμασαν τον βηματισμό τους (!) για να συμμετέχουν πρώτη φορά στη μεγάλη παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Η «Espresso» αποκαλύπτει εικόνες από τις δοκιμαστικές παρελάσεις των σκύλων του Στρατού, που εξέπληξαν με τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς τους ακόμη και τους εκπαιδευτές τους! Συγχρονισμένοι και χωρίς να παρεκκλίνουν στιγμή από τη σειρά τους, οι σκύλοι έκαναν αρκετά δοκιμαστικά με επιτυχία. Πλέον περιμένουν το πράσινο φως για

να δώσουν το «παρών» στη μεγάλη αυριανή παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη Θεσσαλονίκη. Εφόσον τελικά εγκριθεί η συμμετοχή τους, θα είναι η πρώτη φορά που οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τα άριστα εκπαιδευμένα σκυλιά που «υπηρετούν» στις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας!
Στη δοκιμαστική παρέλαση, που έγινε στις εγκαταστάσεις του Γ' Κτηνιατρικού Νοσοκομείου στην περιοχή της Θέρμης, συμμετείχε διμοιρία με 18 σκύλους γερμανικής και βελγικής ποιμενικής φυλής μαζί με τους υπαξιωματικούς-συνοδούς τους. «Τα σκυλιά αυτά προβάλλουν την εικόνα ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μας είναι οι πλέον σύγχρονες, καθώς δεν υπάρχει στρατός σε άλλη χώρα που να διαθέτει τετράποδους στρατιώτες».

Εκπαίδευση

»Οι σκύλοι με τους συνοδούς τους στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα ασφάλειας, ότι τα στρατόπεδά μας φυλάσσονται ουσιαστικά και πραγματικά. Είναι τέτοιο το επίπεδο εκπαίδευσής τους που έκαναν την παρέλαση να μοιάζει με μια απλή βόλτα» λέει στην «Espresso» ο διευθυντής του Γ' Κτηνιατρικού Νοσοκομείου, συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Τερψίδης.

Η «πρόβα» έγινε τις προηγούμενες ημέρες στο συγκεκριμένο στρατόπεδο, όπου βρίσκεται η βάση αναπαραγωγής των σκύλων. «Αναπαράγονται, εκτρέφονται και εκπαιδεύονται εδώ και σε ηλικία 14 μηνών μαζί με τον συνοδό τους συγκροτούν ένα "όπλο με νου και ψυχή" για τη φύλαξη ευαίσθητων στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Οι άρτια εκπαιδευμένοι σκύλοι μπορούν να εντοπίζουν, να καταδιώκουν και να συλλαμβάνουν τον κάθε επίδοξο εισβολέα. Τα σκυλιά αυτά φυλάνε αποθήκες πυρομαχικών, βάσεις ελικοπτέρων, αποθήκες καυσίμων και γενικά "ευαίσθητες" εγκαταστάσεις. Ορισμένα πηγαίνουν στο Μηχανικό, καθώς μπορούν να ανιχνεύουν εκρηκτικά» εξηγεί ο κ. Τερψίδης.

Οπως προσθέτει ο ίδιος, «σήμερα ο Στρατός καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του σε σκύλους από το πρόγραμμα αναπαραγωγής που εφαρμόζει, διασφαλίζοντας σε αυτούς υψηλό επίπεδο ευζωίας και κτηνιατρικής υποστήριξης. Η Ελλάδα σήμερα είναι αυτοδύναμη στην αναπαραγωγή σκύλων. Με τη μονάδα που λειτουργεί στη Θέρμη από το 1996 έχουν εξοικονομηθεί περισσότερα από 600.000 ευρώ, καθώς δεν χρειάστηκε η αγορά σκύλων από το εξωτερικό. Σήμερα όλες οι μονάδες του Στρατού στη χώρα μας παίρνουν τετράποδα που έχουν εκπαιδευτεί στη Θεσσαλονίκη, ενώ εφόσον υπάρχει δυνατότητα, τα σώματα ασφαλείας, όπως η Αστυνομία και το Λιμενικό, καλύπτουν τις ανάγκες τους με δικά μας σκυλιά».

Νίκος Πιτσιακίδη

Keywords
Τυχαία Θέματα