Πρωτεΐνη που «φρενάρει» τους όγκους

ΥΓΕΙΑΠρωτεΐνη που «φρενάρει» τους όγκουςΤετάρτη, Μάιος 14, 2014 - 14:42

Μια πρωτεΐνη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιβραδύνει την ανάπτυξη των όγκων του εγκεφάλου εντόπισαν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Επιστήμονες από το Κολέγιο Μπέιλορ και το Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Τέξας διαπίστωσαν ότι η πρωτεΐνη CFIm25 παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του μήκους του mRNA (αγγελιαφόρο RNA) στα κύτταρα και πως όταν μειώνονται τα επίπεδά της, αυξάνεται το μέγεθος των όγκων. Αντίθετα, όταν οι επιστήμονες

βρήκαν τον τρόπο να αποκαταστήσουν τα επίπεδά της, το μέγεθος των όγκων μειώθηκε σημαντικά.

Παρότι οι ερευνητές γνώριζαν ήδη ότι τα μόρια του mRNA που έχουν σχέση με τα καρκινικά κύτταρα είναι πιο κοντά σε μήκος από ό,τι τα υγιή, μέχρι πρότινος δεν είχαν κατανοήσει τον μηχανισμό μέσω του οποίου συμβαίνει όλο αυτό. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, δρα Eric J. Wagner από το Πανεπιστήμιο Τέξας, η μελέτη αυτή βοήθησε τους ερευνητές να κατανοήσουν τον ρόλο που παίζει το μήκος του mRNA στην έκφραση των γονιδίων, γεγονός που δεν αποκλείεται να τους οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας θεραπευτικής προσέγγισης για την καταστολή των όγκων σε διάφορες μορφές καρκίνου του εγκεφάλου, όπως το γλοιοβλάστωμα.

Οπως αναφέρεται στην επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature», η δράση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης αποδείχθηκε έπειτα από δοκιμές σε ποντίκια, ενώ για να δοκιμαστεί μια παρόμοια προσέγγιση στον άνθρωπο θα πρέπει να προηγηθούν αρκετά προκλινικά τεστ. «Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ρυθμίζεται το μήκος του mRNA θα βοηθήσει τους ερευνητές της ομάδας μας να αναπτύξουν νέες μεθόδους, με σκοπό να αποτρέψουν την πραγματοποίηση της διαδικασίας που προκαλεί τη μείωση του μήκους του mRNA κατά τον σχηματισμό των όγκων» ανέφερε ο δρ Wagner.

Οι διάφορες μορφές καρκίνου που προσβάλλουν τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα στερούν τη ζωή από χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο, ενώ μόνο στις ΗΠΑ αναμένεται να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας τους 14.320 άνθρωποι.

Keywords
Τυχαία Θέματα