Πώς βούλιαξε το... υπερωκεάνιο Athens Ledra

ΡΕΠΟΡΤΑΖΕριδες, χρέη και «επιχειρηματικά τρικ»Πώς βούλιαξε το... υπερωκεάνιο Athens LedraΣάββατο, Ιούνιος 27, 2015 - 16:00

Οκτώ χρόνια μετά τον θάνατο του Γιώργου Παρασκευαΐδη ή «Γώγου», όπως τον έλεγαν οι κοντινοί άνθρωποί του, η «νευρικότητα» στον όμιλο και -κατά κάποιες πληροφορίες- και στις σχέσεις της οικογένειας (μια από τις πλουσιότερες όχι μόνον της Κύπρου και της ελληνοαμερικανικής ομογένειας, αλλά παγκοσμίως) φαίνεται ότι σοβεί.

Ορισμένες πηγές θέλουν

τον γιο του αείμνηστου Γώγου, Ευθύβουλο να βρίσκεται σε διάσταση απόψεων για τη διαχείριση της οικογενειακής περιουσίας τόσο με τη μητέρα του όσο και με την μία τουλάχιστον εκ των αδελφών του. Ο πατέρας του Γώγος ήταν παντρεμένος με τη Θέλμα, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά: τον Ευθύβουλο, τη Χριστίνα και τη Λεώνη Παρασκευαΐδη - Μαυρονικόλα.

Και ενώ τα ενδοοικογενειακά θέματα και οι ισορροπίες λέγεται πως έχουν περιορίσει την ενασχόληση της οικογένειας με την κατασκευαστική J&P Overseas (τον όμιλο που έχουν με την οικογένεια Ιωάννου), τώρα φαίνεται πως οδήγησαν και στις περιπέτειες με το ξενοδοχείο «Ledra Marriott» ή «Athens Ledra», όπως μετονομάστηκε μετά την αποχώρηση προ διετίας της Marriott, ύστερα από 30 χρόνια συνεργασίας.

«Δεν έλειψαν βέβαια τα χρήματα στην οικογένεια για να κρατήσουν το ξενοδοχείο όρθιο» σχολιάζουν κύκλοι, που δηλώνουν εξοικειωμένοι με τον όμιλο όταν ερωτώνται γιατί έφτασε το «Ledra» να χρωστά περισσότερα από 35.000.000 ευρώ και να βγαίνει τώρα σε πλειστηριασμό από τις τράπεζες.

Οι σχέσεις

Αντιθέτως αποδίδουν την εξέλιξη αυτή σε διαφορές προσεγγίσεων των βασικών μετόχων, μέλη όλοι της οικογένειας. Κάποιοι μάλιστα, προφανώς κακόπιστοι, φτάνουν στο σημείο να εκτιμήσουν πως αφέθηκε η κατάσταση να φτάσει σε αυτό το σημείο ώστε να μπορέσει ο όμιλος να το αγοράσει πάλι και, κυρίως, φθηνότερα από όσο κοστίζει η αποπληρωμή των δανείων. Το ξενοδοχείο «Athens Ledra» έχτισε τη δεκαετία του 1980 ο πατριάρχης της οικογένειας Γιώργος Παρασκευαΐδης. Σε συνεργασία με τον διεθνή όμιλο Marriott, το πεντάστερο ξενοδοχείο μεσουρανούσε επί 30 χρόνια στη λεωφόρο Συγγρού. Οσοι ανδρώθηκαν τη δεκαετία του '80 θα το θυμούνται για το υπερπολυτελές, πολυνησιακό εστιατόριο Kona Kai, ένα από τα ελάχιστα τότε αυτού του επιπέδου στη χώρα. Ομως το 2013 η σύμβαση με την αμερικανική αλυσίδα έληξε λόγω «ασυμφωνίας χαρακτήρων», προφανώς δε και οικονομικών.

Τη διαχείριση ανέλαβε πέρυσι τον Ιανουάριο η ιδιοκτήτρια του ακίνητου, εταιρία ΑΣΤΥ ΑΕ, μέλος του Ομίλου Παρασκευαΐδη και άρχισε να αναζητεί νέα συνεργασία με hotel operator. Δεν τα κατάφερε όμως, για λόγους που μόνον η οικογένεια γνωρίζει, αν και η οικονομική κρίση είναι μια εξήγηση. Παράλληλα όμως οι οφειλές σε ΙΚΑ και τράπεζες αθροίζονταν και τελικά το ακίνητο μπήκε σε διαδικασία πλειστηριασμού. Τιμή εκκίνησης φέρεται ότι ήταν τα 41.100.000. ευρώ. Ωστόσο, μετά την αιφνιδιαστική αίτηση της ΑΣΤΥ να υπαχθεί στο άρθρο 99, ο πλειστηριασμός αναβλήθηκε. Ο δεύτερος, τον Μάιο του 2015, πήρε επίσης αναβολή δύο μηνών, με δικαστική απόφαση.

Αποκτά συνεπώς μεγάλο ενδιαφέρον η τιμή που θα «χτυπήσει» τελικά ο μελλοντικός «αγοραστής», όπως και το ποιος τελικά θα είναι αυτός. Στην αγορά λένε πως όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα δώσουν προσφορές κάτω από τα 48.000.000 ευρώ περίπου που ζητούν οι τράπεζες, με στόχο να ο πλειστηριασμός να κηρυχθει άγονος, να επαναληφθεί και να πάει τελικά σε πλειστηριασμό χωρίς ελάχιστη τιμή.

«Εκεί θα μπορεί κανείς να το πάρει σε τιμή ευκαιρίας ελεύθερο χρεών» λένε ορισμένοι κτηματομεσίτες, που περιμένουν τον Ευθύβουλο Παρασκευαΐδη να κάνει την κίνησή του τότε.

Ομως μεγάλο τους περιουσιακό στοιχείο είναι η συμμετοχή στη θρυλική διεθνή κατασκευαστική J&P Overseas, η οποία ελέγχει και την ελληνική εισηγημένη J&P ΑΒΑΞ.

Ηταν το 1941, όταν ο γεννηθείς 25 χρόνια νωρίτερα Γιώργος Παρασκευαΐδης και ο Στέλιος Ιωάννου ιδρύουν την κατασκευαστική εταιρία J&P. Με μότο «Οικονομία, ποιότητα, ταχύτητα», άρχισε το 1961 να επεκτείνεται στη βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια.

Η ανάπτυξη

Ετσι το 1974, παρά τη μεγάλη οικονομική ζημία που της επέφερε η τουρκική εισβολή, στάθηκε στα πόδια της και συνέβαλε σημαντικότατα στην ανάπτυξη της υπό κατάρρευση κυπριακής οικονομίας. Βρίσκεται μεταξύ των 70 μεγαλύτερων κατασκευαστικών ομίλων παγκοσμίως, με έργα αεροδρόμια, μεγάλα συγκροτήματα, νοσοκομεία, ακόμη και ολόκληρες πόλεις και απασχολεί χιλιάδες εργαζομένους.

Τη θέση του Γιώργου Παρασκευαΐδη πήραν μετά τον θάνατό του τα παιδιά του, ο Ευθύβουλος, η Χριστίνα και η Λεώνη. Το μήλο όμως δεν πέφτει πάντα κάτω από τη μηλιά. Οπως φαίνεται, η μακρά και σημαντική ιστορία του ομίλου δεν μπορεί να γεφυρώσει τις διαφωνίες που ανέκυψαν μεταξύ των κληρονόμων του και της οικογένειας Ιωάννου (του Δάκη και του γιου του Χρήστου, που ηγείται της ελληνικής θυγατρικής J&P ΑΒΑΞ) ούτε να βάλει τέλος στις εντάσεις.

Παρά τη διακριτική στάση των δύο πλευρών, όλοι γνωρίζουν ότι μέλη της οικογένειας Παρασκευαΐδη φέρεται να διαχώρισαν πριν μερικά χρόνια τη θέση τους από τη διοίκηση Ιωάννου, όταν η J&P ΑΒΑΞ, λόγω της κατάρρευσης του κατασκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα, αναγκάστηκε να στραφεί προς τη Μέση Ανατολή, στην οποία δραστηριοποιούταν ο μητρικός όμιλος. Δεν είναι γνωστό πώς έχουν διαμορφωθεί σήμερα οι ισορροπίες ούτε αν οι σχέσεις έχουν αποκατασταθεί. Να σημειωθεί οτι ο όμιλος J&P Ιωάννου και Παρασκευαΐδης έγινε διεθνώς γνωστός, κυρίως, για τα έργα του στον κατασκευαστικό τομέα. Πέραν από αυτά, ο όμιλος -μεταξύ άλλων- δραστηριοποιείται στους τομείς του τουρισμού και των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, της ανάπτυξης ακινήτων και του χονδρικού και του λιανικού εμπορίου σε Κύπρο, Ελλάδα, Λιβύη, Αίγυπτο, Αιθιοπία, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Ομάν και Πακιστάν. Πέραν από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, ο όμιλος έχει και φιλανθρωπικό έργο, μέσα από ιδρύματα όπως το Παρασκευαΐδειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο Κύπρου και το Ιδρυμα Γιώργου και Θέλμας Παρασκευαΐδη.

Τα πιστεύω του

Ο εκλιπών «Γώγος» πάντως δεν θα ήταν χαρούμενος με τις εξελίξεις. Πατρίδα, συνάνθρωπος, εταιρία, οικογένεια ήταν οι βασικοί άξονες της ζωής του. Πίστευε στις πράξεις, όχι στα λόγια. «Εγώ είμαι κτίστης», με αυτές τις τρεις λέξεις ξεκινούσε μια συζήτηση ακόμη και με τους πιο διάσημους ανθρώπους του κόσμου.

Και δεν ήταν λίγοι. Οι τοίχοι του γραφείου του ήταν διακοσμημένοι με επιστολές Αμερικανών προέδρων.

Είχε στηρίξει οικονομικά τις προεκλογικές εκστρατείες όλων των προέδρων μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: Κάρτερ, Ρέιγκαν, Μπους, Κλίντον (όχι λόγω του κόμματος στο οποίο ανήκαν, αλλά για τις θέσεις τους στο Κυπριακό και για να έχει πρόσβαση στον Λευκό Οίκο η ομογένεια). Γι' αυτό τον σκοπό άλλωστε συνεργάστηκε και με όλους τους ηγέτες της.

Φιλόπατρις, εργατικός, διορατικός, φιλάνθρωπος, απλός και ανθρώπινος. Ετσι περιγράφουν τον Γιώργο Παρασκευαΐδη οι πολύ στενοί συνεργάτες του, που τον έζησαν από κοντά επί δεκαετίες: «Ηταν δημιουργικός άνθρωπος, πήρε αποφάσεις που βοήθησαν την εταιρία να γίνει αυτό που είναι. Επαιρνε μεγάλα ρίσκα, αλλά πολύ μελετημένα». «Τον παρομοιάζω με πρωταθλητή στο σκάκι. Σκεφτόταν την επόμενη κίνηση και ταυτόχρονα τις επόμενες έξι-επτά». Αυτές είναι μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές ατάκες που ακούγονταν για τον Γιώργο Παρασκευαΐδη από ανθρώπους που τον ήξεραν καλά.

Εκτός των άλλων ενδιαφερόταν πολύ για τις τέχνες. Πήγαινε στην όπερα, συζητούσε για ιστορία, φιλοσοφία, λογοτεχνία. Τού άρεσε να διαβάζει.

Και μέσα σε όλα τα άλλα ήταν υπερήφανος για το ευχαριστώ που τού είπε ο Τσόρτσιλ όταν πρόλαβε, δουλεύοντας με πολυήμερες 24ωρες βάρδιες, διορία για την επέκταση του κυπριακού αεροδιαδρόμου - επέκταση καθοριστική για τη διάσωση πολλών αεροπόρων των Συμμάχων.

Τα τρια αδέλφια και οι φιλανθρωπίες στην Κύπρο

Οσοι γνωρίζουν τον 55χρονο Ευθύβουλο (πάνω δεξιά) μιλούν για έναν άνθρωπο επίμονο και πεισματάρη, πολύ χαμηλών τόνων. Παρά τη φοίτησή του στο Ιτον και τις σπουδές πολιτικού μηχανικού στο King's College, αποφεύγει τις κοσμικότητες και εμφανίζεται επιλεκτικά, όταν χρειάζεται για τις επιχειρηματικές ή τις φιλανθρωπικές του δραστηριότητες. Η Λεώνη Παρασκευαΐδου-Μαυρονικόλα (κάτω δεξιά) σπούδασε Αρχιτεκτονική και Περιβαλλοντικές Σπουδές στο Λονδίνο, η δε Χριστίνα Παρασκευαΐδου είναι κάτοχος πτυχίου Διοίκησης Επιχειρήσεων. Και τα τρία παιδιά συνεχίζουν ενεργά τη φιλανθρωπική δράση των γονέων τους, με κυριότερο το Ιδρυμα Γιώργος και Θέλμα Παρασκευαΐδου, που από το 1980 έχει βοηθήσει πάνω από 3.000 παιδιά Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων με κινητικά και ορθοπεδικά προβλήματα να μεταβούν στις ΗΠΑ για ιατρική περίθαλψη.

Keywords
athens, athens, ledra marriott, άρθρο 99, κυπρος, τραπεζες, kai, νέα, hotel, ικα, προσφορες, συμμετοχή, αβαξ, γιου, ελλαδα, λιβυη, αιγυπτος, ιδρυμα, τρια, δραση, ηπα, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, τελος ακινητης περιουσιας, τραπεζα της ανατολης, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, οικονομικη κριση, αβαξ, αιτηση, αφρικη, γωγου, ηνωμενα αραβικα εμιρατα, ηπα, ιατρικη, κυπρου, λονδινο, μητερα, μηλο, αγορα, άρθρο 99, αρθρο, αιθιοπια, ανθρωπος, αξονες, αραβικα, αρχιτεκτονικη, βαλκανια, βγαινει, βορεια, βρισκεται, γινει, γιου, διοικηση, διορια, εγινε, ευρω, ειπε, ενεργα, εργα, εξελιξη, εξι, εταιρια, ζημια, ζωης, ιδρυμα, ιωαννου, οικο, καταρ, κινηση, λογια, λογοτεχνια, μηλια, μοτο, νοσοκομεια, ξενοδοχειο, παντα, ομιλος, οικογενεια, ομαν, οπερα, παιδια, πακισταν, πηγαινε, ποιοτητα, προβληματα, σαουδικη αραβια, συζητηση, συμμετοχή, τιμη, τρια, συγγρου, χριστινα, αλυσιδα, γωγος, ηγετες, hotel, χωρα, ιουνιος, εισβολη, kai, λεξεις, λευκο, ορθοπεδικα, πηγες, πληροφοριες, ποδια, τοιχοι, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα