«Πλήρωσε για να μπεις στην τάξη»

ΚΟΣΜΟΣ«Πλήρωσε για να μπεις στην τάξη»Τετάρτη, Δεκέμβριος 10, 2014 - 18:01

Στην Ονδούρα, όπου δολοφονήθηκε άγρια η βασίλισσα της ομορφιάς (παρά τη σύλληψη των δραστών, η οικογένειά της προσπαθεί να φύγει για να μην έχει την ίδια τύχη), τα σχολεία είναι τα «διοικητήρια» των συμμοριών, με παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου σε ρόλους θύματος αλλά και θύτη.
Στα δημόσια σχολεία

της Τεγκουσιγκάλπα οι δάσκαλοι δεν μπορούν να μπουν στις τάξεις για μάθημα, αν δεν καταβάλουν «διόδια» στους μαφιόζους, ηλικίας ακόμα και δώδεκα ετών. Τα διόδια ισοδυναμούν κατά κανόνα με το ένα δέκατο του μισθού τους. Αυτά συλλέγονται από τους διευθυντές των σχολείων και παραδίνονται στους εκπροσώπους των συμμοριών σε χώρους με πολύ κόσμο, όπως σε εμπορικά κέντρα.


«Τα σχολεία είναι η βάση της οργάνωσης των συμμοριών και το σημείο από το οποίο μπορούν να ελέγξουν όλα τα παιδιά της περιοχής, αφού όλα περνούν από εκεί» εξηγεί ο Σάντος Νολάσκο, εκπρόσωπος της κοινής δύναμης στρατού και αστυνομίας που έχει συσταθεί για την ασφάλεια των πολιτών. Η ασφάλεια όμως είναι το συντομότερο ανέκδοτο στην Ονδούρα και ειδικά σε αυτήν την περιοχή όπου επικρατεί ο νόμος της συμμορίας, στις οποίες συμμετέχουν πολλές φορές κι οι ίδιοι οι γονείς των μαθητών.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι δάσκαλοι, που προσπαθούν να βρίσκουν διάφορα κόλπα για να προστατεύουν τους μαθητές τους, έχουν μάθει να μη φωνάζουν όταν ξαφνικά γίνεται απαγωγή από την τάξη τους ή όταν βλέπουν την εκπόρνευση των μαθητριών τους. Στον δεύτερο όροφο του δημοτικού και του γυμνασίου του Ινστιτούτου Χοσέ Ραμόν Μοντόγια υπάρχει ένα από τα πιο «δραστήρια» σχολικά πορνεία. Αφού αναρτήσουν τη φωτογραφία μιας κοπέλας στους τοίχους, την πηγαίνουν για ψώνια, της δίνουν κινητό και πληρώνουν για περιποίηση ομορφιάς. Με αυτό τον τρόπο γίνεται αυτόματα «κτήμα» τους, αλλά και πλούσια! Μια κοπέλα στα 14 της μπορεί να βγάζει 500 δολάρια τον μήνα, ποσό που ξεπερνά τον μισθό ενός αξιωματικού της αστυνομίας.


Κατερίνα Νικολοπούλου

Keywords
Τυχαία Θέματα