Παράλληλο σύμπαν! Μαγεία ή απλώς η φύση;

ΡΕΠΟΡΤΑΖΠαράλληλο σύμπαν! Μαγεία ή απλώς η φύση;Δευτέρα, Οκτώβριος 19, 2015 - 15:26

Οι κάτοικοι δύο πόλεων στην Κίνα έγιναν μάρτυρες του σπάνιου φυσικού φαινομένου αντικατοπτρισμού Fata Morgana


Εκπληκτοι οι κάτοικοι δύο πόλεων στην Κίνα είδαν πριν από λίγα 24ωρα ουρανοξύστες να εμφανίζονται ξαφνικά μέσα από τα σύννεφα και να μοιάζουν σαν μια πολιτεία που ανήκει σε έναν κόσμο μαγείας ή παραμυθιού ή ίσως σε ένα παράλληλο σύμπαν! Κάποιοι κατέγραψαν εικόνες από αυτό το θέαμα και φυσικά τα social media

πήραν φωτιά. Γρήγορα όμως οι X-Files fans έχασαν τη μάχη από εκείνους που προτιμούν πιο... γήινες εξηγήσεις και απαντήσεις.

Αυτό που είδαν οι κάτοικοι των δύο πόλεων ήταν ένα σπάνιο φυσικό φαινόμενο που ακούει στο μυθολογικό όνομα Fata Morgana. Υπάρχει ένας μύθος που λέει ότι η ετεροθαλής αδελφή του βασιλιά Αρθούρου Fata Morgana κατοικούσε σε κρυστάλλινα παλάτια στον βυθό της θάλασσας και ήταν ειδική στη δημιουργία οπτικών ψευδαισθήσεων. Διέθετε μαγικές δυνάμεις και εμφάνιζε ψεύτικες εικόνες κάστρων πάνω από τις ακτές, παρασύροντας τους ναυτικούς σε ναυάγια. Ενδεχομένως για τον λόγο αυτό τα περίεργα φαινόμενα αντικατοπτρισμού που συμβαίνουν και στις μέρες μας έχουν το όνομά της. Οι τυχεροί μάρτυρες με τη βοήθεια του ανέμου μπορούν να βλέπουν εικόνες να ταλαντεύονται μαγικά ανάμεσα στον ουρανό και στη θάλασσα.

O πιο πρόσφατος εντυπωσιακός και πολύ αληθοφανής αντικατοπτρισμός συνέβη και πάλι στην Κίνα, το 2011, και άφησε άφωνους τους κατοίκους της πόλης Huangshan.

Πύλη προς άγνωστο πολιτισμό

Ουρανοξύστες ολόκληρης πόλης και βουνά που χάνονται στον ορίζοντα μέσα σε ομίχλη εμφανίστηκαν πάνω από τον ποταμό Xin'an, με πολλούς να κάνουν σκέψεις ότι πρόκειται για μια πύλη που οδηγεί σε έναν άγνωστο πολιτισμό. Οι επιστήμονες που μελέτησαν το φαινόμενο υποστηρίζουν ότι πρόκειται για οφθαλμαπάτη που προκαλείται όταν η υγρασία του αέρα είναι θερμότερη από αυτήν της επιφάνειας του νερού, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι μεγάλες πολιτείες αιωρούνται ψηλά στον ουρανό.

Το ίδιο φαινόμενο συνέβη τον Ιούνιο του 1801 στο Yughal στην Ιρλανδία, όταν από το πουθενά εμφανίστηκε μια πολιτεία με τα μέγαρά της να χάνονται μέσα σε δάσος, ενώ το 1796 στην ίδια περιοχή έμεινε στον αέρα μία άλλη πόλη που κρυβόταν πίσω από μεγάλα τείχη και κάστρα. Σε πολλές περιοχές της Σουηδίας άνθρωποι αντίκρισαν έκπληκτοι μαγικές εικόνες, όπως τα δύο ιπτάμενα δασώδη νησιά με μία τεράστια κατασκευή στο Oxelosund το 1885, και η εμφάνιση μιας λίμνης δίπλα σε μια μεγάλη πόλη να ίπταται πάνω από το Lindbergh τον Οκτώβριο του 1884.

Στην Ελλάδα το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί στον βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο, ενώ ορισμένοι κατατάσσουν στην ίδια κατηγορία και τους φημισμένους Δροσουλίτες, που κάνουν την εμφάνισή τους στο Φραγκοκάστελο της Κρήτης. Η Fata Morgana ανήκει στα μετεωρολογικά φαινόμενα και υπάγεται στους ανώτερους αντικατοπτρισμούς (superior mirage). Υπάρχουν και οι κατώτεροι αντικατοπτρισμοί (inferior mirage), που είναι πιο συνηθισμένοι και τους συναντά κανείς στην άσφαλτο τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν το οδόστρωμα είναι πολύ ζεστό. Ολοι έχουμε δει... υγρό το οδόστρωμα μερικά μέτρα μπροστά μας, χωρίς όμως αυτό να ισχύει. Ετσι, αν κάποια στιγμή δείτε ξαφνικά μπροστά σας κάστρα ή πολυκατοικίες να ξεπηδούν από τα σύννεφα, μην τρομάξετε ούτε να νομίσετε ότι κοιμάστε και βλέπετε κάποιο όνειρο. Είναι απλώς η... Fata Morgana.

Keywords
Αναζητήσεις
μια πολη στον αερα κινα
Τυχαία Θέματα