Πανελλήνιες: Πρεμιέρα με τη φιλία

ΡΕΠΟΡΤΑΖΠανελλήνιες: Πρεμιέρα με τη φιλία Τρίτη, Μάιος 17, 2016 - 12:43

Η διαχρονική σημασία της φιλίας για τους ανθρώπους και πώς προσδιορίζεται ως αμοιβαία εύνοια, αγάπη και εκτίμηση μεταξύ των ανθρώπων ήταν το θέμα του κειμένου που επελέγη από την Κεντρική Εξεταστική Επιτροπή για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, το οποίο άνοιξε την αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων.

Προέρχεται από το βιβλίο «Πρακτική Φιλοσοφία» του Ευάγγελου Παπανούτσου και, σύμφωνα

με την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ), οι υποψήφιοι θα έπρεπε να επισημάνουν στην περίληψη τα χαρακτηριστικά της φιλίας και την κατά τον Αριστοτέλη διάκριση της φιλίας σε αυτήν που αποσκοπεί στην ωφέλεια, σε αυτήν που αποβλέπει στην ευχαρίστηση και σε αυτήν που στηρίζεται στην ηθική αρετή. Στην έκθεση τους ζητήθηκε να αναπτύξουν και την άποψη τους για τον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του διαδικτύου στη δημιουργία σχέσεων φιλίας.

Οι μαθητές έπρεπε να αναφερθούν, σύμφωνα με την ΟΕΦΕ, σε χαρακτηριστικά όπως η ειλικρίνεια, η ανιδιοτέλεια και τα κοινά ενδιαφέροντα δύο ανθρώπων που είναι φίλοι, να επισημάνουν ότι με τη χρήση του διαδικτύου χάνεται η αμεσότητα και η «πρόσωπο με πρόσωπο» επαφή, ενώ δίνεται περισσότερη έμφαση στην εικόνα παρά στην ουσία. Ενδεικτικά, οι υποψήφιοι στο Β1 ερώτημα έπρεπε να απαντήσουν α. ΛΑΘΟΣ, β. ΣΩΣΤΟ, γ. ΣΩΣΤΟ, δ. ΣΩΣΤΟ και ε. ΛΑΘΟΣ.

Keywords
Τυχαία Θέματα