Οθόνες «θεραπεύουν» μυωπία & πρεσβυωπία

14:57 1/8/2014 - Πηγή: Espresso
ΚΟΣΜΟΣΟθόνες «θεραπεύουν» μυωπία & πρεσβυωπίαΠαρασκευή, Αύγουστος 1, 2014 - 14:51

Τέλος στα γυαλιά οράσεως αναμένεται να βάλουν σύντομα οι «έξυπνες» οθόνες των tablets και των υπολογιστών, καθώς θα μπορούν να προσαρμόζουν την εικόνα τους ανάλογα με το αν έχει κανείς μυωπία ή πρεσβυωπία.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο, ο οποίος λειτουργεί προσαρμόζοντας την ένταση της κάθε κατεύθυνσης φωτός που εκλύει καθένα pixel πάνω σε μια εικόνα, αναλόγως με το πρόβλημα όρασης που αντιμετωπίζει

ο κάθε χρήστης. Εν συνεχεία, μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται αποσυνέλιξη, το φως περνά μέσα από μια συστοιχία σημειακών οπών με τέτοιο τρόπο, ώστε ο χρήστης να βλέπει την εικόνα ξεκάθαρα. Το πρωτότυπο που έχει δημιουργηθεί περιλαμβάνει ουσιαστικά την τοποθέτηση ενός είδους διάτρητης οθόνης ανάμεσα σε δύο στρώματα καθαρού πλαστικού πάνω σε μια οθόνη iPod.

Από τα πρώτα πειράματα που έγιναν, η μέθοδος αποδείχτηκε εξαιρετικά αποτελεσματική. Η τεχνολογία αυτή αναμένεται να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους που αυτή τη στιγμή χρειάζονται διορθωτικούς φακούς προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τα smartphones, τα tablets και τους υπολογιστές τους. Το σημαντικότερο ωστόσο είναι πως κάποια μέρα μπορεί να φανεί χρήσιμη και σε άτομα με πιο σύνθετα προβλήματα όρασης, γνωστά και ως εκτροπές ανώτερης τάξης, που δεν μπορούν να διορθωθούν με γυαλιά.

«Ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι οθόνες είναι πανταχού παρούσες και η ικανότητα αλληλεπίδρασης με αυτές θεωρείται δεδομένη. Οι άνθρωποι με εκτροπές ανώτερης τάξης έχουν συχνά ανωμαλίες στο σχήμα του κερατοειδούς χιτώνα τους, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την εύρεση φακών επαφής που να εφαρμόζουν σωστά» εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Μπράιαν Μπάρσκι.

Πετρίνα Καλαμβοκίδη

Keywords
Τυχαία Θέματα