Οντισιόν για τη «Malena» της Μπάρμπα

SHOWBIZΟντισιόν για τη «Malena» της ΜπάρμπαΔευτέρα, Οκτώβριος 27, 2014 - 16:30

Αν και ξεκίνησε την προσπάθεια για λαμπερή καριέρα στον κινηματογράφο από το 1990, έπρεπε να περάσουν δέκα χρόνια και να έρθει στον δρόμο της η «Malena» για να μπει στη λίστα με τις πιο ποθητές και αισθησιακές ηθοποιούς. Η Μόνικα Μπελούτσι τώρα δίνει τη... σκυτάλη στη Βάνα Μπάρμπα, η οποία ετοιμάζεται να ενσαρκώσει την Ιταλίδα ηρωίδα στη σκηνή του θεάτρου Ορφέας.

Την πρωταγωνίστρια θα πλαισιώσουν εννέα νέοι ηθοποιοί, η τελική επιλογή των οποίων θα γίνει μέσα από τις δύο οντισιόν

που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες μπροστά στον σκηνοθέτη του έργου Χάρη Βορκά, αλλά και στην ίδια τη Βάνα Μπάρμπα.

Η «Espresso» βρέθηκε στη μία από τις δύο πολύωρες ακροάσεις, όπου δοκίμασαν την τύχη τους πάνω από 100 νέοι ηθοποιοί (για μόλις εννέα θέσεις!), με την ελπίδα να εξασφαλίσουν ρόλο στη φιλόδοξη παραγωγή, που θα κάνει πρεμιέρα μέσα στον επόμενο μήνα.

Το αδιαχώρητο
Στην οδό Πανεπιστημίου από νωρίς το πρωί επικρατούσε το αδιαχώρητο. Οι υποψήφιοι με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους έριχναν μια τελευταία ματιά στον μονόλογο που θα ερμήνευαν, ενώ κάποιοι συζητούσαν σε «πηγαδάκια» με φίλους ή συνυποψήφιους, προκειμένου να καλμάρουν το άγχος τους. Είχαμε, λοιπόν, την ευκαιρία να μιλήσουμε με αρκετούς από τους καλλιτέχνες που τρέχουν από οντισιόν σε οντισιόν για να εξασφαλίσουν μια δουλειά, αφού -όπως μας επισήμαναν- οι εποχές είναι δύσκολες και οι θέσεις μετρημένες στα δάχτυλα.

«Τελείωσα τώρα τη σχολή και είναι από τις πρώτες οντισιόν που κάνω. Δουλεύω παράλληλα με τη σχολή, κάνω babysitting, γιατί μέχρι να ισορροπήσεις σε αυτό το επάγγελμα περνάς δύσκολα. Οταν όμως το καταφέρεις, τα πράγματα έρχονται από μόνα τους» δηλώνει η νεαρή Βίκυ, ενώ ο Δημήτρης, ο οποίος δεν είναι... new entry στον χώρο, αλλά έχει συμμετάσχει και σε άλλες παραγωγές, μας λέει πως «το άγχος μου είναι δημιουργικό. Θεωρώ ότι οποιαδήποτε δουλειά κι αν ψάχνεις τα τελευταία χρόνια έχεις το ίδιο ποσοστό άγχους και απόρριψης ή αποδοχής. Οπότε το επάγγελμα του ηθοποιού δεν διαφέρει πλέον από τους άλλους κλάδους».

Εμπειρία

Ανάμεσα στους νέους καλλιτέχνες διακρίναμε και μία γνώριμη φιγούρα, την Τριαντάφυλλη Μπουτεράκου, η οποία δεν είναι πρωτάρα στον χώρο. Η όμορφη ηθοποιός έχει συμμετάσχει στην τηλεοπτική σειρά του Mega «Επτά θανάσιμες πεθερές», αλλά και σε θεατρικές παραγωγές. «Εχω περάσει από αρκετές οντισιόν. Αυτό πάντα σού δίνει μια εμπειρία για το πώς να χειριστείς το άγχος σου, αλλά εκείνη τη στιγμή για δευτερόλεπτα νιώθεις μια ταραχή».
Η αλήθεια είναι πως, αν και δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε άλλη Ελληνίδα ηθοποιό στον ρόλο της Malena εκτός από τη Βάνα Μπάρμπα, η σύγκριση με τη Μόνικα Μπελούτσι, αλλά και την κινηματογραφική εκδοχή του έργου είναι αναπόφευκτη. «Ο κόσμος θα κάνει τη σύγκριση, όμως το θεατρικό είναι βασισμένο στο βιβλίο του Εντγκάρντο Ντέιβιντ Χόλτσμαν, στο οποίο στηρίχτηκε και ο Τορνατόρε για να κάνει το φιλμ. Μην περιμένετε μετουσίωση από μένα, εγώ το μόνο που μπορώ να δώσω είναι η αλήθεια. Αν έχω την ικανότητα και μπορώ να τους αγγίξω, θα φανεί, γιατί και για μένα είναι ένα στοίχημα» λέει η Βάνα Μπάρμπα και συμπληρώνει: «Εχω να κάνω θέατρο τουλάχιστον οκτώ χρόνια, οπότε καταλαβαίνετε ότι κι εγώ αναμετριέμαι με τον εαυτό μου. Δεν θα πέσω στη λούμπα να αποδείξω αν είμαι καλή ηθοποιός ή μέτρια. Με ενδιαφέρει να αγγίξω το κοινό και μαζί με όλη την ομάδα να ταξιδεύσουμε τους θεατές. Δεν έχω να αποδείξω τίποτα, μου είναι αδιάφορο».

Γιατί όμως επέλεξε να «ντυθεί» Malena; «Αυτό που έχει για μένα αυτή η γυναικά είναι ότι πρόκειται για μια γυναίκα της Μεσογείου. θα μπορούσε να είναι μια γυναίκα της Πελοποννήσου ή της Κρήτης. Είχε την ομορφιά της, η οποία είναι η κατάρα της. Δεν είναι η Ιταλίδα Μalena, αλλά η μεσογειακή».
Ο σκηνοθέτης Χάρης Βορκάς ήθελε εδώ και καιρό να συνεργαστεί με τη Βάνα και τώρα του δίνεται η ευκαιρία, με ένα έργο το οποίο δεν έχει «ανεβεί» θεατρικά στην Ελλάδα. «Ψάχναμε ποιο κείμενο θα ήταν εκείνο που θα της έδινε ένα δυναμικό comeback, γιατί ήταν σοφά κάποια χρόνια στα μετόπισθεν» λέει και συμπληρώνει: «Είναι ένας ρόλος που η Βάνα θα τον αναδείξει εξαιρετικά».

Ηρθε από το Χόλιγουντ κυνηγώντας έναν ρόλο
Εχει συμμετάσχει σε πολύ μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές, όπως «Οι νύφες» του Παντελή Βούλγαρη, «Nine», δίπλα στον Ντάνιελ Ντέι Λούις, τη Νικόλ Κίντμαν και τη Σοφία Λόρεν, στο παιδικό «Hugo», το «W.E.» με τη Μαντόνα, αλλά και στην ταινία «Αννα Καρένινα», στην οποία πρωταγωνίστησαν ο Τζουντ Λο και η Κίρα Νάιτλι. Ο Κώστας Κατσίκης με τις διεθνείς περγαμηνές βρέθηκε στην οντισιόν της Βάνας Μπάρμπα για να διεκδικήσει έναν ρόλο στη «Malena».

«Το άγχος της ακρόασης δεν ξεπερνιέται ακόμη και με αρκετή εμπειρία. Τη στιγμή που ανεβαίνεις στη σκηνή για να πεις τον μονόλογό σου έχεις στρες» παραδέχεται στην «Espresso» ο Κώστας. «Στο εξωτερικό τα πράγματα είναι διαφορετικά. Περνούσα από οντισιόν, τις οποίες είχε επιλέξει η ατζέντης μου. Εκείνη ξέρει ποιοι ρόλοι μού ταιριάζουν και διαλέγει αυτούς που είναι πιο κοντά σε μένα».

Μετά τη «Malena», πάντως, ο ηθοποιός θα δοκιμάσει την τύχη του στον ινδικό κινηματογράφο. «Τώρα ετοιμάζομαι να παίξω σε μια ταινία του Bollywood. Πέρασα το casting και ελπίζω όταν βγει η διανομή να είμαι ένας από εκείνους που θα συμμετάσχουν στην παραγωγή» μας αποκαλύπτει ο ηθοποιός.

Τεριάννα Παππά
Φωτό: Βαγγέλης Μασιάς

Keywords
Τυχαία Θέματα