Οι νέες «βασίλισσες» της ρωσικής ελίτ

ΚΟΣΜΟΣΟι νέες «βασίλισσες» της ρωσικής ελίτΠέμπτη, Νοέμβριος 12, 2015 - 12:53

Οι κόρες του Βλαντιμίρ Πούτιν απολαμβάνουν τα προνόμια των διασυνδέσεων του πατέρα τους, μακριά από τη δημοσιότητα και με αλλαγμένα ονόματα, σύμφωνα με έρευνα του Reuters

Με αλλαγμένα επίθετα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ζουν οι κόρες του Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την άνοδο του πατέρα τους στην εξουσία. Η Κατερίνα και η Μαρία θεωρούνται οι «βασίλισσες» της δεύτερης γενιάς ρωσικής ελίτ, απολαμβάνοντας τα προνόμια και τη στήριξη που τους χαρίζουν οι διασυνδέσεις και οι καλοί φίλοι του μπαμπά Πούτιν, όπως

αποκαλύπτει εκτενές ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters.

Πετρίνα Καλαμβοκίδη

Από το 2000, όταν ο Βλάντιμιρ Πούτιν ανέλαβε καθήκοντα ως πρόεδρος της Ρωσίας, η μικρότερη κόρη του Κατερίνα εξαφανίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες από τη δημοσιότητα. Το μόνο που γνωρίζαμε για εκείνη -διά στόματος Πούτιν- ήταν ότι ασχολούνταν με ανατολίτικες σπουδές στο πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, ωστόσο η πραγματικότητα φαίνεται ότι είναι εντελώς διαφορετική. Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλέστηκε δήλωση του αναπληρωτή πρόεδρου της Gazprombank Αντρέι Ακίμοφ, η 29χρονη Κατερίνα χρησιμοποιεί πλέον το επίθετο Τιχόνοβα, δήλωση που ωστόσο ο Ακίμοφ διέψευσε ότι έκανε μία ημέρα μετά τη δημοσίευση του άρθρου.

Η Τιχόνοβα φέρεται ότι ζει στη ρωσική πρωτεύουσα, έχει διοικητικά καθήκοντα στο πανεπιστήμιο της Μόσχας και είναι παντρεμένη με τον γιο στενού φίλου του πατέρα της. Σύζυγός της είναι ο Κιρίλ Σαμάλοφ και μαζί του απολαμβάνει μια εξαιρετικά άνετη ζωή, καθώς ο πεθερός της τυγχάνει να είναι μεγαλομέτοχος της Bank Rossiya, γνωστής και ως ιδιωτικής τράπεζας της ρωσικής ελίτ.

Παράλληλα, ως σύζυγος του Κιρίλ έχει μερίδιο στην περιουσία του, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, η οποία προέρχεται κατά κύριο λόγο από το μεγάλο πακέτο μετοχών που διαθέτει εκείνος σε εταιρία πετροχημικών που αγόρασε από τον Γενάντι Τιμσένκο, επίσης στενό φίλο του Πούτιν. Στην ιδιοκτησία του νεαρού ζευγαριού ανήκει ακόμη μια παραθαλάσσια βίλα στο Μπίαριτζ της Γαλλίας, εκτιμώμενης αξίας 3.400.000 ευρώ.

Ομως, η Κατερίνα διαπρέπει και σε ακαδημαϊκό επίπεδο, καθώς στο site του πανεπιστήμιου της Μόσχας φαίνεται ότι ανήκει στο ερευνητικό προσωπικό του τμήματος Μηχανικών και Μαθηματικών, ενώ παράλληλα «τρέχει» πολλά επιχειρηματικά πρότζεκτ του πανεπιστημίου. Η υπογραφή της βρίσκεται, σύμφωνα πάντα με το Reuters, σε συμβόλαια ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ με κρατικούς οργανισμούς, για δουλειές του πανεπιστημίου, τις οποίες διαχειρίζονται οργανώσεις που διευθύνει η ίδια, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ενδείξεις ίδιου οικονομικού οφέλους από αυτές. Επίσης, από τον Μάρτιο του 2015 κατέχει τη θέση της αναπληρώτριας πρύτανη του πανεπιστήμιου και βοηθά στην εκπόνηση σχεδίου ύψους 1,5 δισ. ευρώ για την επέκταση του campus. Στον κύκλο των συμβούλων της ανήκουν πέντε μέλη του στενού κύκλου του πατέρα της, συμπεριλαμβανομένων δυο πρώην αξιωματούχων της KGB.

Οι δραστηριότητές της, ωστόσο, εκτείνονται και εκτός πανεπιστημίου. Με το όνομα Τιχόνοβα διέπρεπε για χρόνια ως χορεύτρια ακροβατικού ροκ εν ρολ. Το 2013 μαζί με τον καλλιτεχνικό παρτενέρ της είχε κατακτήσει την 5η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του αθλήματος σε event στην Ελβετία, ενώ σήμερα είναι πρόεδρος της ρωσικής ομοσπονδίας ακροβατικού ροκ εν ρολ.

Η ενδοκρινολόγος Μαρία

Η μεγαλύτερη κόρη του Πούτιν, η Μαρία, έχει κρατηθεί ακόμα περισσότερο μακριά από τη δημοσιότητα, με το Reuters να μην καταφέρνει να βρει ούτε μία πρόσφατη φωτογραφία της. Γεννημένη το 1985, η Μαρία σπούδασε βιολογία στο πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρουπολης και ιατρική στο πανεπιστήμιο της Μόσχας, με ειδικότητα στην ενδοκρινολογία.

Σύμφωνα με δυτικά ΜΜΕ, είναι παντρεμένη με τον Ολλανδό επιχειρηματία και πρώην υπάλληλο της Gazprombank Γιόριτ Γιουστ Φάασεν και χρησιμοποιεί το επίθετό του, με το οποίο κάνει αυτό το διάστημα το διδακτορικό της στο Ερευνητικό Κέντρο Ενδοκρινολογίας της Μόσχας.

Keywords
Τυχαία Θέματα