ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖΟΙ ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣΠέμπτη, Ιούνιος 30, 2016 - 17:42

Επιτέλους μια αξιόλογη όσο και ουσιαστική επανέκδοση αυτήν την εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Δύο σεφ για μια γυναίκα

Σκηνοθεσία & σενάριο: Φλοράν Εμίλιο Σίρι
Πρωταγωνιστούν: Φρανκ Ντιμπός, Ζεράρ Λανβέν, Πασκάλ Αμπιγιό, Οντρεϊ Ντάνα
O Φρανσουά ζει ευτυχισμένος με τη γυναίκα του Σαρλότ στη γαλλική επαρχία. Είναι σεφ και βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση του πρώτου του αστεριού Michelin.

Καθημερινά εργάζεται με πάθος στο εστιατόριο που ανήκει στη Σαρλότ, κληρονομιά από τον προηγούμενο σύζυγό της, ο οποίος χάθηκε στο τσουνάμι της Ταϊλάνδης το 2004. Μέχρι που μια μέρα ο χαμένος σύζυγος επιστρέφει, σε μια γαλλική φάρσα γεμάτη κλισέ και ανούσια καλαμπούρια.

Ο νονός

Σκηνοθεσία: Φράνσις Φορντ Κόπολα
Σενάριο: Φράνσις Φορντ Κόπολα & Μάριο Πούζο
Πρωταγωνιστούν: Μάρλον Μπράντο, Αλ Πατσίνο, Τζέιμς Κάαν, Νταϊάν Κίτον, Τζον Καζάλ

1945. Στo κτήμα τoυ στη Νέα Υόρκη έvας ηλικιωμένος επικεφαλής της Μαφίας, o Βίτo Κoρλεόvε, γιoρτάζει τoυς γάμoυς της κόρης τoυ Κόvι με τov vεαρό Κάρλo Ρίτσι. Στo χαρμόσυvo γεγovός παρευρίσκovται και oι γιoι τoυ Κoρλεόvε Μάικλ, Σόvι και Φρέvτo, καθώς και o voμικός σύμβoυλός του Τoμ Χάγκεv. Ο Μάικλ έχει μόλις επιστρέψει από τov πόλεμo σαv ήρωας και o πατέρας τoυ ελπίζει ότι θα τov δει vα διαπρέπει μακριά από τηv παραvoμία.

Ο Σόvι, μεγαλύτερoς από τov Μάικλ και πoλύ πιo βίαιoς από εκείvov, είvαι δεξί χέρι τoυ πατέρα τoυ και πρόκειται vα γίvει o επόμεvoς νovός, όταv o Ντov Βίτo πεθάvει. Στο επικό αριστούργημα του Φράνσις Φορντ Κόπολα, ο Μάρλον Μπράντο βραβεύτηκε με το Οσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του ως πατριάρχης της οικογένειας Κορλεόνε. Ο Κόπολα ζωγραφίζει ένα ανατριχιαστικό πορτρέτο της ανόδου της ιταλικής Μαφίας στην Αμερική σχεδόν μέχρι και την τελική πτώση της σε ένα επικό αριστούργημα που κατατάσσεται στις καλύτερες αμερικανικές ταινίες όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, σκιαγραφώντας παράλληλα ένα μεγαλειώδες πορτρέτο-σταθμό στην ιστορία του κινηματογράφου.

Ο «Νονός» παρουσιάζει μεν πώς μία οικογένεια από τη Σικελία προσπαθεί να επιβιώσει στη μεταπολεμική Αμερική, ταυτόχρονα όμως αυτό το αφήγημα λειτουργεί και ως μικρογραφία ενός νέου κόσμου. Διαφθορά, βία, προδοσία, εξαπάτηση, εξουσία, αλλά και πίστη στην οικογένεια και στις αξίες της διαμορφώνουν το μωσαϊκό αυτού του πολύπλοκου αλλά κατά βάθος ξεκάθαρου ηθικού κώδικα, ενώ η ιστορία ισορροπεί ανάμεσα στην καθημερινή ζωή της οικογένειας Κορλεόνε και στον κόσμο του εγκλήματος όπου δραστηριοποιείται. Βασισμένη στο μπεστ σέλερ του Μάριο Πούζο, απογειώνει τους Αλ Πατσίνο, Τζέιμς Κάαν και Ρόμπερτ Ντιβάλ, και κατατάσσεται στο κινηματογραφικό πάνθεον αποσπώντας υποψηφιότητες για 10 βραβεία Οσκαρ και κερδίζοντας τρία, μεταξύ τους και αυτό της Καλύτερης Ταινίας για το 1972. Μη χάσετε την ευκαιρία.

Το παιχνίδι του χρήματος



Σκηνοθεσία: Τζόντι Φόστερ
Σενάριο: Τζέιμι Λίντεν & Αλαν ντι Φιόρε
Πρωταγωνιστούν: Τζορτζ Κλούνεϊ, Τζούλια Ρόμπερτς, Τζιανκάρλο Εσποζίτο, Ντόμινικ Γουέστ
Ο Λι Γκέιτς (Τζορτζ Κλούνεϊ) είναι οικονομικός αναλυτής / τηλεοπτική περσόνα, που η άκρως δημοφιλής εκπομπή του τον έχει καταξιώσει ως έναν από τους γκουρού της Wall Street. Μετά τη λυσσαλέα προώθηση μιας μετοχής-φούσκας, ένας οργισμένος επενδυτής εισβάλλει στο στούντιο και σε απευθείας live μετάδοση κρατάει ομήρους τον διάσημο αναλυτή και την Πάτι Φιν (Τζούλια Ρόμπερτς), παραγωγό της εκπομπής του. Καθώς ξεδιπλώνονται οι πτυχές μια τεράστιας οικονομικής απάτης, οι Γκέιτς και Φιν προσπαθούν παράλληλα να βρουν τρόπο να παραμείνουν ζωντανοί. Η Τζόντι Φόστερ αποδεικνύεται ικανότατη σκηνοθέτιδα και το καλό καστ αποδίδει.

Ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας

Σκηνοθεσία: Στίβεν Σπίλμπεργκ
Σενάριο: Μελίσα Μάθισον
Πρωταγωνιστούν: Μαρκ Ράιλανς, Ρούμπι Μπάρνχιλ, Ρεμπέκα Χολ, Μπιλ Χέιντερ
Ο βραβευμένος με Οσκαρ Στίβεν Σπίλμπεργκ μεταφέρει στο σινεμά την ομώνυμη πολυαγαπημένη ιστορία του Ρόαλντ Νταλ, του μεγάλου παραμυθά που έχει πουλήσει πάνω από 200.000.000 αντίτυπα βιβλίων («Ματίλντα», «Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο της σοκολάτας»), σε μια ιστορία που αναμένεται να μαγέψει εκατομμύρια παιδιά ανά τον κόσμο. Ηρωίδα της ιστορίας είναι η Σόφι, ένα μικρό κορίτσι που συναντά έναν μυστηριώδη Γίγαντα (ο βραβευμένος με Οσκαρ Μαρκ Ράιλανς) και μαθαίνει για τα θαύματα και τους κινδύνους της χώρας του. Μαζί θα τα βάλουν με τους πανίσχυρους γίγαντες για να σώσουν τη Μεγάλη Βρετανία και θα ανακαλύψουν την αξία της φιλίας. Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ μάς θυμίζει ότι κάποτε υπήρξε μεγάλος παραμυθάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα