Οι μικροί παίζουν του μεγάλους

ΡΕΠΟΡΤΑΖΣτο θεματικό πάρκο KidZania του Λονδίνου τα παιδιά δοκιμάζουν επαγγέλματα που ίσως κάνουν έπειτα από αρκετά χρόνιαΟι μικροί παίζουν του μεγάλουςΣάββατο, Ιούνιος 27, 2015 - 16:00

Από πυροσβεστική υπηρεσία μέχρι νοσοκομείο, από αγορά ως παιδότοπο, όλα τα έχει το KidZania, το θεματικό πάρκο που άνοιξε τις πύλες του στο Λονδίνο, προτείνοντας μια πρωτόγνωρη εμπειρία σε μικρά και μεγάλα παιδιά.

Αν το προσεγγίσει κανείς από την οπτική γωνία ενός ενηλίκου, διαπιστώνει αφενός ότι του άρεσε που έγινε για μια δυο ώρες παιδί και αφετέρου ότι τα παιδιά μπορεί να φερθούν σαν μεγάλοι, αν τα

εμπιστευτεί κανείς.

Το KidΖania (ήδη έχει εγκαταστάσεις σε αρκετές άλλες χώρες και συνεχίζει να αναπτύσσεται) είναι πολύ διαφορετικό από κάθε άλλο θεματικό πάρκο όχι μόνον επειδή δεν μοιάζει με τεράστια έκταση για παιχνίδι, αλλά και επειδή οι εμπνευστές του δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να ζήσουν για λίγο τη ζωή των μεγάλων, με όλα τα θετικά και τα αρνητικά που αυτή έχει. Το πάρκο έχει δικό του μανιφέστο, δικό του κώδικα συνεννόησης, ακόμα και δικό του νόμισμα.

Ξεκίνησε σαν μια ιδέα από το Μεξικό και επεκτάθηκε, μεταξύ άλλων, σε Ντουμπάι, Κουβέιτ, Κάιρο και Σάντα Φε. Αυτοπροσδιορίζεται ως «διασκεδαστική εμπειρία εκπαίδευσης» και όραμα των δημιουργών του είναι να κάνει τα παιδιά να καρδιοχτυπήσουν από λαχτάρα, όταν μπαίνουν μέσα, και να φτιάξουν έναν καλύτερο κόσμο, όταν μεγαλώσουν.

Φθάνοντας σε αυτό τον χώρο-αντίγραφο του κόσμου των μεγάλων τα παιδιά που είναι πάνω από 7 ετών αφήνουν το χέρι των γονιών τους και υποδύονται τους ενηλίκους, «δουλεύοντας». Σε πρώτη φάση υπάρχουν 45 διαφορετικά πόστα, μεταξύ των οποίων στο νοσοκομείο, στην τράπεζα, στο σούπερ μάρκετ, στην εφημερίδα, ακόμα και στο νάιτ κλαμπ. Δρόμοι γεμάτοι δέντρα -δυστυχώς, ψεύτικα-, γλυπτά και μουσική που ακούγεται από μεγάφωνα παραπέμπουν σε αληθινές συνθήκες ζωής.

Οι δουλειές

Μπαίνοντας κάθε παιδί παίρνει 50 kidzos, το νόμισμα του πάρκου. Με αυτά δεν μπορούν να ψωνίσουν πολλά πράγματα, ωστόσο μαθαίνουν να αντιλαμβάνονται τη χρήση του χρήματος.

Αν θέλουν περισσότερα, έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν ως αστυνομικοί για οχτώ kidzos, μοντέλα για εννιά, χειρουργοί για 12 kidzos. Κάθε «δουλειά» διαρκεί 20 λεπτά και είναι απαραίτητη για να βγάλει κάποιο παιδί χρήματα, αφού γονιός ή δάσκαλος δεν έχουν δικαίωμα να του δώσουν. Αλλωστε θα έχουν πληρώσει ήδη σχεδόν 40 ευρώ για την είσοδο του παιδιού στον χώρο.

Την ώρα που τα βλαστάρια τους μαθαίνουν κάτι από τον αληθινό κόσμο διασκεδάζοντας, οι γονείς μπορούν ήσυχοι να απολαύσουν τον καφέ τους και να κάνουν τα ψώνια τους, μια και τα παιδιά είναι απολύτως ασφαλή, αφού φορούν βραχιόλια ηλεκτρονικού εντοπισμού.

Είναι, δε, σημαντικό να σημειωθεί πως όλοι οι χώροι που προορίζονται για παιδιά έχουν διαστάσεις προσαρμοσμένες στα μέτρα τους, για μεγαλύτερη ασφάλεια.

ΦΩΤΌ: BEN A. PRUCHNIE - TIM P. WHITBY | GETTY IMAGES:

Keywords
Τυχαία Θέματα